DELFI žurnalistų jis klausė, kaip ar toks aptarnavimo būdas yra priimtinas ir kokios taisyklės reguliuoja kavinėse dirbančių padavėjų darbo principus.

„Su drauge gyvename netoliese kavos restorano (redakcijai pavadinimas žinomas) ir vieną popietę nusprendėme apsilankyti jame, nes nuolat pro ją praeiname ir niekada neužsukame. Sumanėme išgerti ten kavos ir užkąsti“, – rašo skaitytojas.

Galėtų geriau pasirūpinti klientų aptarnavimu

Skaitytojas tvirtina, kad birželio popietė buvo vėsesnė, tačiau esą kavinėje buvo „karšta kaip pragare ir nebuvo kuo kvėpuoti“, todėl, skaitytojo teigimu, užsisakę kavos, citrininio pyrago ir sumuštinį, jie nusprendė prisėsti lauke. „Tada padavėjai pasakė, kad savo kavas į lauką turėsime atsinešti patys. Dar po keturių – penkių minučių reikės ateiti pasiimti sumuštinių ir torto“, – laiške piktinosi skaitytojas.

Nors tokia tvarka galioja daugelyje kavinių, lankytojas tvirtina supratęs, kad tai – kavos restoranas, taigi ir aptarnavimas, anot jo, turėtų būti atitinkamas: „Nors problemų dėl aptarnavimo mes nedarėme, gana prabangiai atrodanti vieta su puikiai apsirengusiais padavėjais, kur kava tikrai ne pati pigiausia, galėtų geriau juo pasirūpinti.“

Skaitytojas laiške pasakojo, kad, skanaudami prabangiai atrodančius sumuštinius ir tortą, pamatė, jog tas pats padavėjas išėjo į lauką parūkyti. Toks padavėjo elgesys skaitytojui pasirodė nepriimtinas: „Jis ne klientams maistą nešė, o rūkė prisėdęs prie stalelio. Tada ir kilo mintis, kad jei jau padavėjai gali išeiti į lauką parūkyti, tai kodėl negali klientams jų užsakymo atnešti?“ – klausė skaitytojas.

DELFI domėjosi, kaip šią situaciją vertina vienas kavos restorano įkūrėjų. Situaciją komentuoti jis atsisakė.

Paklaustas apie lankytojų aptarnavimo būdą kavinėse ir restoranuose, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Lipnickas patikino, kad „dėl viešojo maitinimo įmonėje įdiegtos lankytojų aptarnavimo formos – prie baro, prie staliukų lankytojų salėje ar ir prie staliukų lauke – sprendžia pati įmonė, kuri taip pat atsako už nemandagų padavėjų elgesį. Jis pridūrė, jog „tai – viena iš įmonės marketingo formų.“

VMVT nurodo, kad vieni iš reikalavimų darbuotojams – jie turi būti pasitikrinę sveikatą, išklausę privalomą higienos įgūdžių mokymo kursą ir turėti tai patvirtinančius dokumentus bei laikytis asmens higienos reikalavimų.

Nepatiko maistas? Yra trys išeitys

Skaitytojas laiške piktinosi ir dėl jam nepatikusio maisto: „Sumuštinis, nors ir su šparagais, bet nebuvo labai ypatingas, o citrininis pyragas – itin riebus. Kilo įtarimų, kad pienas kavoje nebuvo pats šviežiausias“.

Mažmeninės prekybos taisyklėse „Dėl mažmeninės prekybos taisyklių patvirtinimo“ 15 punkte teigiama, kad „Augalai, gyvūnai ir tinkamos kokybės maisto prekės nekeičiami ir negrąžinami.“

„Jei pirkėjui buvo parduota netinkamos kokybės maisto prekė, kol nesibaigė prekės tinkamumo naudoti terminas, pirkėjas savo pasirinkimu turi teisę reikalauti, kad prekė būtų pakeista į tokią pat tinkamos kokybės prekę. Antra, jis gali reikalauti, jog prekybininkas atitinkamai sumažintų jos kainą. Taip pat pirkėjas gali grąžinti prekę pardavėjui ir reikalauti grąžinti už prekę sumokėtus pinigus“, – tvirtino A. Lipnickas.

Vartotojas manydamas, kad pardavėjas pažeidė jo teises ar įstatymų saugomus interesus pirmiausia turi kreiptis į pardavėją, paslaugų teikėją ir nurodyti savo reikalavimus. Jeigu pardavėjas netenkina vartotojo reikalavimų, o vartotojas mano, kad jo teisės pažeistos, vartotojas privalo raštu kreiptis į pardavėją ir išdėstyti savo reikalavimus. 

Pardavėjas nesutikdamas su vartotojo reikalavimais, privalo ne vėliau kaip per 10 dienų nuo vartotojo kreipimosi gavimo dienos, pateikti vartotojui išsamų motyvuotą raštinį atsakymą, pagrįstą dokumentais.

Jeigu parduotuvės ar maitinimo paslaugą teikiančios įmonės administracija atsisako, reikia išsaugoti pirkimo čekį ir tuomet pranešti VMVT visą parą veikiančia nemokama telefono linija (8~800) 40 403 arba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklalapyje užpildyti vartotojo skundo/pranešimo dėl nekokybiškų maisto produktų bei viešojo maitinimo įmonių teikiamų paslaugų elektroninę formą-anketą. Taip pat reikėtų pranešti, jeigu kyla įtarimas dėl maisto kokybės. Į visus skundus VMVT inspektoriai nedelsiant reaguoja – pradeda tyrimą.

Esate patyrę ką nors panašaus? Norite papasakoti, kokį aptarnavimą teko patirti jums? O gal dirbate aptarnavimo srityje, ir galite papasakoti apie tai, kokius klientus tenka sutikti? Savo mintimis galite dalintis el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Kavinė“ arba žemiau. Įdomiausius pasakojimus ar patirtis publikuosime.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)