Šių metų pavasarį buvo jaučiamas didesnis susidomėjimas NT: gyventojai turto pirko ir investiciniais tikslais. Dabar NT specialistai pastebi, kad dalis tokio turto ruošiama nuomai ir prognozuoja, kad 2015 m. pavasarį tai turėtų pajusti nuomos rinka.

„Situacija palaipsniui keičiasi, yra žmonių, kurie perka butus, juos įrenginėja ar remontuoja ir vėliau nuomos. Po pusmečio matysime labai įdomią situaciją, kai nemažai būsto, pirkto dėl euro įvedimo ar su kita investicine mintimi, papildys nuomos rinką ir pasiūlos gretas. Dabar esanti paklausa bus pasotinta“, - pastebi NT bendrovės „Ober-Haus“ senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada.

Pasak jo, kitų metų pavasarį galima tikėtis ir nuomos kainų mažėjimo. Be to, tradiciškai, kainos NT rinkoje šiek tiek keisis sausį, vasarį, kovą.

„Ankstyvą pavasarį visada kalbame apie nuomos kainų mažėjimą, o rudenį apie kainų augimą, - kalbėjo M. Čiulada. - Jau net žiemą situacija pasikeis, kai baigsis kainų šoktelėjimo metas ir įsibėgės šildymo sezonas. Tada jau nuomininkas diktuos sąlygas ir vėl bus kita situacija.“

Kitos nuomonės laikosi bendrovės "Inreal" tarpininkavimo departamento Vilniaus skyriaus vadovas Gedvidas Budrys.

Gedvidas Budrys
„Manau, kad drąsu teigti apie galimus pokyčius kitų metų pavasarį. Aišku, yra dalis žmonių, kurie NT perka investiciniais tikslais, bet dauguma turtą perka tam, kad jame gyventų, - mano pašnekovas. - Nedrįsčiau teigti, kad tie butai, kurie buvo įgyti investiciniais tikslais padengs NT stygių nuomos rinkoje. Žinoma, iš dalies jie poreikį patenkins. Tačiau į Vilnių kiekvienais metais atvažiuoja naujų žmonių, jie ir studijuoja, ir gyvena.“

Tačiau jis antrina, kad kainos svyruoja ir dėl sezoniškumo: jos auga, kai rudenį išauga poreikis būstą išsinuomoti, bet sausį, prasidėjus šildymo sezonui, vėl mažėja.

Skirtingai mato ir NT rinką

NT bendrovių specialistai skirtingai vertina ne tik NT nuomos rinkos perspektyvas, bet ir jos dabartinę būklę.

„Kalbant apie būsto rinką dabar, ji yra labai nepalanki nuomininkui, nes geri, likvidūs butai, 1-2 kambarių ir siūlomi už patrauklią kainą, yra labai greitai išnuomojami, per kelias valandas“, - įsitikinęs G. Budrys.

M. Čiulada sako, kad jei butas išnuomojamas labai greitai, to priežastis ne tiek per maža pasiūla, kiek per maža prašoma nuomos kaina.

„Jeigu nuomos skelbimai yra išgraibstomi, manau, tai reiškia vieną: ne tiek nuomojamų būstų stygių, kiek paskelbtą per mažą nuomos kainą. Paklausa – pasiūla rinką reguliuoja: jeigu butą nori išsinuomoti 10 žmonių, vadinasi už nuomą paprašyta per mažai. Jeigu nori išsinuomoti 5 – vis dar per mažai. Kai atsiranda 2-3 susidomėję ar vienas konkretus žmogus, tada kaina yra adekvatesnė“, - mano M. Čiulada.

Marius Čiulada
Pasak jo, ši logika galioja net ir pigiausio segmento nuomojamiems būstams, kuriais domisi studentai.

„Jei ir šiame segmente yra daug norinčių išsinuomoti siūlomą būstą, paprašykite 50 litų daugiau ir nuomininkų bus nebe 10, o 5. Be to reikia nepamiršti, jog butų nuomos rinkoje yra labai didelis sezoniškumas: rugpjūtį, rugsėjį, spalį mieste rinka suaktyvėja ir vyksta „didysis kraustymasis“. Nuomotojai, tai žinodami, stengiasi nuomos sutartis sudaryti taip, kad jos baigtųsi būtent šiuo metu, kai būstą yra lengviausia ir pelningiausia išnuomoti. Paklausos padidėjimas atslūgs sausį – vasarį ir kainos nukris, paklausa sumažės“, - atkreipia dėmesį jis.

Specialistas mano, kad artimiausiu metu NT nuomos rinka geriau atitiks nuomininkų poreikius.

Vakarų Europoje 30-50 proc. visų butų yra nuomojama, Lietuvoje absoliuti dauguma gyventojų turi nuosavus butus – daugiau nei 80 proc.

Lietuvoje euras bus įvestas nuo 2015 m. sausio 1 d. Jo neatšaukiamas keitimo kursas yra 3,4528 lito.