Sąžiningai atlikta renovacija daugiabučių gyvavimo trukmę gali tik prailginti. Apie tai pasakoja Vilniaus Gedimino technikos universiteto Gelžbetoninių ir mūrinių konstrukcijų katedros vedėjas prof. dr. Juozas Valivonis.

Pone profesoriau, ar renovacija tikrai gali lemti daugiabučio ilgalaikiškumą?

Ir taip, ir ne. Jeigu renovuojamas pastatas yra tvarkingas, jame nerasta pažeidimų, tuomet atlikus namo modernizaciją, jo gyvavimo trukmė pailgės, mažės pažeidimų tikimybė. Tačiau atlikus namo renovaciją prieš tai nesutvarkius jau esamų pažeidimų, kurie gali būti randami, pavyzdžiui, laikančiosiose konstrukcijose, mazguose, namo gyvavimo trukmė kaip tik gali sumažėti.

Kokia turėtų būti renovacija, siekiant pastato ilgalaikiškumo?

Daugiabučio gyvavimo trukmė vėlgi pailgės tinkamai sutvarkius visas pažeistas namo detales, konstrukcijas, mazgus prieš pačią renovaciją. Pirmiausia svarbu yra tikrinti konstrukcijas - ne vien namo išorę.

Atvejų yra įvairių ir jie visi skirtingi, tačiau aišku tai, kad neatsakingai renovuoto daugiabučio gyvavimo trukmė sutrumpės. Bet kokiu atveju, prieš renovuojant būtina sutvarkyti pažeidimus, nes gražus uždengimas iš išorės nepadės, jeigu egzistuos ventiliacijos problemos, korozija ir pan. Svarbu įsitikinti, kad name nesikaupia drėgmė, užtikrintas vėdinimas, nesikaupia pelėsis.

Kaip manote, ar dabartiniai sovietiniai namai tikrai yra ilgalaikiškesni už renovuotus namus?

Tai priklauso nuo statymo kultūros. Dar kartą pasikartosiu: prastai, nesąžiningai atlikta renovacija daugiabučio gyvavimo trukmę gali dar labiau sumažinti. Sąžiningai renovuotas namas tikrai nebus trumpalaikiškesnis už sovietinį - dažniausiai net ilgalaikiškesnis. Tuo labiau, kad šiandien turime ir daug tobulesnes statybines medžiagas.