Festivalio lankytojų numylėtinis – 40 metrų ilgio šviečiantis drakonas, kurio spalvingas stotas pasitiks visus, įžengusius į Pakruojo dvaro kiemą. Tiesa, jeigu lietuviai drakoną apžiūrinėja kiek nedrąsiai, Kinijoje ši mitinė būtybė nekelia baimės. Priešingai – ji simbolizuoja išmintį, galią ir turtą.

Drakono šokis – svarbi Naujųjų metų apeiga Kinijoje. Ten drakoną neretai šokdina šeimos nariai ir kolegos, kad pastarasis atneštų sėkmę ir gerą uždarbį. Šią, tūkstančius metų siekiančią tradiciją, galima išvysti bei patiems išmėginti ir Pakruojo dvare.

Pagarbą bei pasisekimą darbe žada ir margaspalviai povai. Šie išskirtiniai paukščiai simbolizuoja didybę, grožį ir nemirtingumą. Senovės Kinijoje buvo tikima, kad povo plunksna apsaugo nuo nelaimių ir pritraukia į namus garbę.

Dar vienas kinų sėkmės simbolis – pandos. Jos Kinijoje asocijuojamos su draugyste, ramybe, harmonija, o baltai juodas pandų kailis lyginamas su In ir Jang pradais. Beje, kinai šiuos ypatingai mielus gyvūnus neretai pasitelkia Naujųjų metų šventėms įamžinti. Pandos filmuojamos ir fotografuojamos prie raudonų žibintų ar prie ateinančius metus žyminčių skaičių.

Minėtais raudonais žibintais išpuošti Pakruojo dvaro parko medžiai. Raudona spalva pasirinkta neatsitiktinai – ji simbolizuoja turtą ir sėkmę. Raudonais žibintais per Naujuosius metus Kinijoje dabinamos gatvės, parkai bei namai.

Artėjant šventėms, kinai miestus taip pat puošia vėduoklėmis. Kadaise jos demonstravo statusą ir valdžią, o dabar tikima, kad vėduoklės neša laimę ir bendrystę. Būtent šviečiančiomis, kiniškais raštais išmargintomis vėduoklėmis papuošti ir festivalio „Didieji Kinijos žibintai“ vartai.

Netoliese jų – švytinčių skėčių debesis. Dėl apvalios formos Kinijoje skėčiai asocijuojami su vaisingumu, buvimu artimų žmonių rate. Tradiciniai, iš popieriaus ir bambuko gaminami skėčiai Kinijoje tampa šokėjų atributu – šokiai rodomi per Naujuosius metus ir kitas šventes. Ironiška, bet dovanoti skėčių per Naujuosius metus negalima – pritrauks nelaimę.

O ką dovanoti? Bene geriausias pasirinkimas – varlės arba drambliuko statulėlės. Varlės, kurias Pakruojo dvare galima ne tik pamatyti, bet ir išgirsti, Kinijoje reprezentuoja sveikatą ir sėkmę, o dramblys – išmintį, galią ir taiką.

Visus šiuos sėkmę pritraukiančius Kinijos simbolius ir dar daugiau lyg iš pasakos atklydusių būtybių galima išvysti pirmą kartą Lietuvoje vykstančiame šviesos festivalyje „Didieji Kinijos žibintai“. Daugiau nei mėnesį Pakruojo dvare veikęs festivalis su lankytojais atsisveikins jau šį savaitgalį – sausio 4-6 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)