Privatų kapitalą smulkiajam verslui pritraukti nėra taip paprasta, nes jis dažniausiai nėra orientuotas į plėtrą ir į užsienio rinkas. V. Plunksnis svarstė, kad norint atidaryti nedidelį autoservisą, rasti investuotojų būtų sunku, kadangi tai nėra didelį pelną duodantis verslas. Investuotojus priimti teigiamą sprendimą skatina idėjos masiškumas – uždirbti turi tiek idėjos autorius, tiek ir investuotojas.

„Pagrindinis lėšų šaltinis visame pasaulyje, įskaitant ir Lietuvą, yra šeima ir draugai. Šituos asmenis lengviausia įtikinti. Didžioji dalis pradedamų verslų būna santykinai maži ir paprasti. Tarkime, kokia nors moteris nusprendė atsidaryti grožio saloną ar kirpyklą“, - kalbėjo Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas.

Situacija pasikeičia, kai ketinama kurti stambų verslą, kurį vėliau būtų galima parduoti. Tada, pašnekovo nuomone, daug lengviau pritraukti tiek „Verslo angelų fondo“, tiek ir privačių investuotojų lėšas: „Tie patys „Verslo angelai“ investuoja į tokią idėją, kuri gali užauginti investuotus pinigus kartais arba šimtais kartų.“

Vytautas Plunksnis
Pasak V. Plunksnio, investuotojams taip pat svarbu, kokia komanda dirbs naujoje įmonėje. Jei ši suformuota iš verslo naujokų, pritraukti lėšų lengva nebus. Investuotojams rūpi ne tik idėjos autorius, bet ir tie, kas ją įgyvendins. Pašnekovas linkęs manyti, kad be profesionalios komandos net pati geriausia idėja gali likti nerealizuota. Todėl labai tikėtina, kad visi, susidomėję įmone, būtinai atsižvelgs į jos darbuotojų patirtį ir tokiu būdu įvertins verslo galimybes.

Kita vertus, Investuotojų asociacijos valdybos pirmininko nuomone, prieš ieškant investuotojų, visada reikia gerai pagalvoti. Jo teigimu, šie kai kada nereikalingi. Esą pradėti smulkų verslą galima savomis arba artimųjų skolintomis lėšomis. Anot pašnekovo, pritraukus nemenką kapitalą, vargu ar galima neprarasti vilties išsaugoti kontrolinį įmonės akcijų paketą. Taip pat nereikia pamiršti, kad investuotojai dažniausiai savo akcijas vėliau linkę parduoti.

„Investuotojai tikrai siekia uždirbti. Ateina žmogus ir sako, kad turi idėją, o jūs jam duokite milijoną litų. Labai dažnai pirminei idėjai įgyvendinti nereikia didelių lėšų. Tikėtina, kad žmonės, kurie tikisi, kad už idėją gaus daug pinigų ir dar išlaikys kontrolę, klysta. Investuotojai ateina su tam tikra patirtim. Jie prisideda, bet negalima atmesti galimybės, kad idėjos autoriaus ir investuotojo nuomonė išsiskirs. Investuotojų įtaka gali būti tiek teigiama, tiek neigiama. Kai prisitrauki investuotoją, turi suvokti, kad kažkada jis norės išeiti ir tai reikš, kad verslas bus parduodamas. Juokaujama, kad investuotojas, įeidamas į patalpą, iškart žiūri, kaip išeiti“, - DELFI kalbėjo V. Plunksnis.

Jo manymu, „naivu būtų tikėtis“, kad nauja verslo idėja iškart pritrauks investuotojų. Esą šiems daug patraukliau, kai įmonė jau veikia. Tokiu atveju investicijos verslą gali išplėsti Lietuvoje, idealiu atveju – atverti užsienio rinkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)