Šeštadienį buvo įžiebta pagrindine Lietuvos Kalėdų egle tituluojama Vilniaus katedros aikštėje esanti eglė. Meninė eglės kompozicija yra 27 metrų aukščio ir 50 metrų pločio bei apima visą kalėdinio miestelio erdvę.

Pastaruosius keletą metų gražiausia Lietuvoje tituluojama ir daug užsienio žiniasklaidos dėmesio sulaukianti eglė ir šiais metais žavi originalumu ir stulbinančia menine kompozicija, pavadinta „Laikas“.

„Legenda apie ypatingai gražias Vilniaus eglutes sklinda toli ir garsiai. Kalėdos tapo magišku laiku, kai Vilnius pilnas žmonių ir tai didžiulė sėkmės istorija Europos ir pasauliniu mastu. Džiugu, kad ir patys lietuviai atranda Kalėdas Vilniuje – apklausa rodo, kad būtent gruodžio mėnesį į Vilnių atvyksta net trečdalis visų Lietuvos žmonių iš įvairiausių miestų. Sveikinu visus su magiško laikotarpio pradžia ir kviečiu į Vilnių,“ – sveikino visus Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Šiemet sostinės eglė stebina įspūdingo dydžio menine kompozicija. Pačiame Kalėdų miestelio centre stovinti įspūdinga 50 m pločio, 27 m aukščio, 6 tūkstančiais eglišakių apkaišyta konstrukcija sužibo dar neregėtu įvaizdžiu. Stulbinanti meninė kompozicija vadinasi „Laikas“. Žvelgiant iš paukščio skrydžio ji atrodo lyg stilizuotas laikrodis. Keturios šviečiančios kompozicijos – tai dinamiški stilizuoti laikrodžio krumpliaračiai–snaigės.

Kiekviena jų pulsuoja atitinkamo laikrodžio krumpliaračio tempu ir trumpam sustoja kas 15 minučių, o pati kalėdinė eglė kas valandą sumirksi tiek kartų, kiek tuo metu yra valandų.

„Vieniems laiko trūksta, kiti nuobodžiauja vis kažko laukdami. Vieni jį švaisto, kiti brangina, kartais pervertina. Nuo seno žmonės norėjo gebėti valdyti laiką, sulėtinti jį, kad spėtų atlikti daugiau darbų arba ilgiau pasimėgauti nuostabia akimirka, ar net atsukti atgal. Laikas tampa vis svarbesnis mūsų gyvenime, vis tiksliau jį matuojame ir skaidome į vis mažesnes dalis. Tačiau jis kaip tekėjo, taip ir teka tuo pačiu tempu. Tegu buvimas kartu prie Kalėdų eglutės taps tuo ypatingu laiku – padovanotu laiku vieni kitiems,“ – pasakojo vienas Kalėdų eglės autorių Dominykas Koncevičius.

Įspūdinga kalėdinė kompozicija kviečia stabtelti ir mėgautis nuostabiomis buvimo kartu akimirkomis. Simboliška ir vieta, kurioje stovi pagrindinė miesto eglė – tai žymiausia Lietuvos aikštė, kur susitinka ilgaamžė praeitis ir dabartis. Tradicinio Kalėdų miestelio, kuris supa pagrindinę miesto eglę, vidinėje erdvėje šiais metais yra įrengtos specialios lankytojams skirtos poilsio salelės su staliukais. Tai dvylika šviečiančių romėniškų skaičių simbolizuojančių valandas: nuo I iki XII, pagal laikrodžio rodyklę ratu juosiančias visą Kalėdų eglę. Dabar kaip niekad lengva paskirti pasimatymą ar susitikimą su bičiuliais prie eglės – tereikia susitarti ties kelinta valanda!

Kalėdų miestelį gaubia šviesos girliandų skliautas, sukuriantis jaukią, šiltą ir stebuklingą atmosferą.

Kalėdų eglę „Laikas“ sukūrė Dominykas Koncevičius, idėją įgyvendino UAB „Švenčių studija“.

Pasak projekto „Kalėdos sostinėje” vadovo Pauliaus Jurgučio, šiais metais „Kalėdoms sostinėje” Vilniaus miestas skyrė apie 300 tūkst. eurų lėšų, pernai buvo skirta apie 200 tūkst. eurų.

Ilgai laikyta šių metų eglutės tematika pagaliau atskleista. P. Jurgutis teigia, kad šių metų šūkis: Vilnius – laikas Kalėdoms.

„Pagrindinę Lietuvos kalėdinę eglę turėtume suvokti kaip bendrą meninį sprendimą, kuriame yra ir Kalėdų miestelis ir Kalėdinė eglė. Kalėdinė papuošta standartiniais, klasikinio laikrodžio mechanizmais: sekundžių, minučių ir valandų dantračiais“, – sako P. Jurgutis.

Anot pašnekovo, šių metų eglutės bendra kompozicija vaizduoja vieną iš Vilniaus simbolių. „Simbolis yra Vilniaus katedros varpinė. Vilniaus katedros varpinėje yra laikrodis, tas laikrodis tarsi persikelia į aikštę ir yra atvaizduojamas meninėje kompozicijoje.

Taip pat pačioje aikštėje, tarp kalėdinių namelių ir pačios eglutės, yra klasikinio laikrodžio rodyklė su romėniškais skaičiais. Visi 12 skaičių šviečia ir yra matomi iš skrydžio“, – teigia P. Jurgutis.

Kalėdų miestelio svečiai, tikina pašnekovas, jausis tarsi yra pačio laikrodžio viduje. O laikrodžio idėją, sako P. Jurgutis, padiktavo keli skirtingi dalykai. „Švenčiame šimtmetį, kuris turi laiko atskaitos tašką. Yra ir laikas, kurį visi turime išgyventi Kalėdų laukime. Naujus metus skaičiuojame atbuline tvarka, laukiame vidurnakčio dūžio. Senai šią idėją norėjosi realizuoti ir tai padarėme šiais metais“, – teigia pašnekovas.

Anot P. Jurgučio, „Kalėdos sostinėje 2018” organizatoriai neturi tikslo konkuruoti su kitais Lietuvos ar Europos miestais dėl gražiausios eglutės vardo. „Savo drąsiais ir meniškais sprendimais norime būti matomais pasaulyje“, – sako P. Jurgutis, primindamas, kad jau kelerius metus iš eilės Vilniaus Kalėdine eglute susižavi ir užsienio naujienų portalai.

DELFI primena, kad pernai metais Vilniaus Kalėdų eglė tapo tikra garsenybe. Europinės organizacijos „European Best Destinations“ portalas, įvertinęs gražiausias Europos egles, negailėjo komplimentų Lietuvai.

„Vilniaus Kalėdų eglė – tai pati gražiausia Kalėdų eglė visoje Europoje. Ji tiesiog nepakartojama, o šis žadą atimantis grožis sukurtas panaudojant 70 tūkst. lempučių bei 900 eglutės žaisliukų“, – tąkart buvo rašoma portale.

„Nebijome žmonių reakcijų, kad kitos eglutės gražesnės: visada džiaugiamės, kai ir kiti miestai gauna pozityvaus dėmesio. Manome, kad šių metų pagrindinė Lietuvos Kalėdų eglė ir vėl džiugins vilniečius ir miesto svečius visame šventiniame laikotarpyje. Žinoma, tikimės būti įdomūs ir patraukūs ir užsienio turistams.

Pagrindinis užsienio turistų srautas yra orientuotas į sostinę ir jie tikrai apsilanko katedros aikštėje. Net dabar, kai vyksta montavimo darbai, sulaukėme tikrai gerų emocijų“, – sako P. Jurgutis.

Katedros aikštėje susirinkusiems žmonėms koncertuoja SEL, „X Faktorius” ir „Lietuvos talentai” dalyviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (633)