Visa informacija apie miškus – viename tinklalapyje

IMŪEPIS yra Aplinkos ministerijos ir Generalinės miškų urėdijos (GMU) projektas. Ši elektroninė paslauga sukurta panaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Anot GMU Teisės, personalo ir komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Solveigos Potapovienės, elektroninė paslauga skirta norintiems praleisti laiką valstybiniuose miškuose: tiek šalies gyventojams ir užsienio svečiams.

„Naudodamiesi miškų ūkio paslaugų interaktyviu žemėlapiu žmonės gali vienoje vietoje rasti visą informaciją apie valstybiniuose miškuose įrengtus rekreacinius objektus, valstybinių miškų būklę, miškų urėdijų užaugintus ir parduodamus miško ir dekoratyvinius sodmenis, prekybą apvaliąja mediena“, – teigia S. Potapovienė.
IMŪEPIS

Tereikia įvesti paieškos žodį

Naudotis IMŪEPIS labai paprasta: tereikia į interneto paieškos lauką įvesti šį raidžių sutrumpinimą. Patekus į internetinę svetainę, jau galima rinktis, kokią informaciją norima sužinoti: naujienas apie Lietuvos miškus ir jų valdymo sistemą, kur, už kiek ir kokios medienos galima įsigyti, rasti lankytinas vietas ir poilsiavietes visose miškų urėdijose, susipažinti su miškų būkle. Taip pat tinklalapyje yra galimybė pasidomėti, kiek miškų Lietuvoje iškertama nelegaliai, kiek jų nukenčia nuo gaisro, miškų žemėlapius.

IMŪEPIS naudingas ir medžiotojams. Čia jie gali surasti medžioklės įkainius, leistinus
būdus.

Sistemą galima naudoti ir mobiliajame telefone, todėl ji labai vertinga esant nepažįstamame miške.
IMŪEPIS

Norėtų daugiau finansavimo

S. Potapovienė sako, kad sistema, sukurta 2011 metais, esanti labai svarbi ir naudinga gyventojams. Tačiau ji jau senokai gavusi Aplinkos ministerijos finansavimą. Jei būtų skirta lėšų, tuomet atsirastų galimybių pastoviai atnaujinti informaciją.

„Tenka apgailestauti, kad nuo pat informacinės sistemos paleidimo Aplinkos ministerija, kuri yra IMŪEPIO valdytoja (Generalinė miškų urėdija prie Aplinkos ministerijos - tvarkytoja), neskyrė nė cento sistemos palaikymui, juolab plėtrai, nors kasmet nustatyta tvarka buvo teikiamos paraiškos sistemos palaikymo, modernizavimo reikmėms iš Bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programos, kartą ir iš investicinio projekto. Visus šešerius metus IMŪEPIS buvo tvarkoma – informacija renkama, teikiama ir atnaujinama – vien vidiniais Generalinės miškų urėdijos materialiniais ir žmogiškaisiais resursais“, – kalbėjo GMU Teisės, personalo ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė.
IMŪEPIS

Tačiau specialistė priduria, kad nepaisant to, svetainėje galima rasti daug naudingos informacijos. Kasdien fiksuojamas 42 - 81 unikalus apsilankymas.

Be poilsiaviečių taškų, medžioklės, medienos kainų ir kitos informacijos apie valstybinius miškus, sistemoje galima susipažinti su Lietuvos tradicinėmis šventėmis, susijusiomis su gamta, jos ciklais. Ši informacija tinklalapyje yra nuolat atnaujinama, taip pat kaip ir naujienos, susijusios su gamtos procesais, miškų tvarkymu, aplinka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)