Viską, ko reikia sveikai odai, galima rasti virtuvėje. Pagrindinė taisyklė: jei kažko nevalgytumėte, netepkite ir ant odos. Natrio laurilsulfatas (Sodium laureth sulfate)? Ne. Medus? Taip. Kokamidas DEA (cocamide DEA)? Jokiu būdu! Agurkas? Be abejo! Valgomais dalykais žmonės gražinosi jau nuo senio. Tai natūralus, veiksmingas ir švelnus būdas suteikti odai sveiką spindesį, tarsi visą dieną praleidus spa salone. Šiuo metų laiku, žiemai pereinat į pavasarį, būtina atgaivinti ir palepinti odą.

Kaip rūpintis oda namų sąlygomis

Egzistuoja kelios pagrindinės taisyklės: nuvalykite nešvarumus ir riebalus, tačiau nenutrinkite natūralaus odos apsauginio sluoksnio. Drėkinkite, bet neužkimškite porų. Šveiskite odą, kad pašalintumėte negyvas ląsteles, bet ne per stipriai, kad nesuerzintumėte odos. Turėdami tai omenyje, naudokite šiuos maisto produktus, kurie tinka visiems odos tipams.

Kas padeda sausai odai:

Alyvuogių aliejus puikiai drėkina odą ir neužkemša porų. Jis ypač tinka rankoms, pėdoms ir lūpoms, tačiau galite juo tepti ir kitas suskirdusias ir išsausėjusias vietas. Naudokite tik aukščiausios kokybės aliejų – tyras, pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejus turi daugiausiai odą apsaugančių antioksidantų, be to, yra labai skalsus, tad jo užteks ilgam.

Medus, nors ir nepigus produktas, yra natūralus antiseptikas, kuris gydo ir drėkina odą. Jis ne tik suteikia sveiką spindesį, bet ir slopina infekcijas ir sumažina uždegimus. Tamsus medus geresnis už šviesų, o iš visų geriausias yra neapdorotas medus.

Druska atveria poras, nuvalo negyvas odos ląsteles ir sunaikina bakterijas. Rupi druska yra puikus šveitiklis, o į vonią berkite jūros druską, kuri geriau tirpsta.

Kas padeda riebiai odai:

Obuolių actas suteikia odai energijos ir tonizuoja, atkuria natūralų rūgščių balansą ir reguliuoja kraujotaką. Actas taip pat ištirpina riebalų perteklių ir pašalina negyvas ląsteles, įskaitant pleiskanas.

Citrinos sultyse yra citrinų rūgšties, kuri pašalina negyvas ląsteles ir skatina naujų, sveikų ląstelių augimą. Be to, jos švelniai balina odą, todėl mažėja randai ir susilygina odos tonas (tačiau jei nenorite šviesinti odos – venkite citrinos sulčių). Procedūroms sultis išsispauskite šviežiai, nes fasuotose sultyse dažniausiai būna sulfitų, kurie gali sukelti alergines reakcijas.

Česnakas yra natūralus sutraukiantis preparatas ir antibiotikas, kuris padeda organizmui įveikti infekcijas. Jei tepsite jį tiesiai ant odos, galite sukelti perštėjimą, tad trintą česnako skiltelę prieš vartojimą reikėtų atskiesti vandeniu.

Receptai jautriai odai:

Valgomoji soda yra puiki valomoji priemonė, tad išvalys ir odą. Ji sugeria riebalus, nušveičia, sutraukia poras ir ištraukia toksinus, tačiau oda lieka švelni ir lygi, o ne sausa ir įtempta. Maudykitės vonioje, į kurią įberkite pusę puodelio sodos ir du puodelius jūros druskos.

Agurkas nuramina jautrią odą panašiai kaip sušvelnina gomurio skausmą po to, kai pavalgome aštraus maisto. Jis padės pavargusioms ir patinusioms akims: penkioms minutėms užsidėkite ant vokų po griežinėlį agurko.

Jogurtas yra balzamas, puikiai nuraminantis sudirgusią odą, be to, jis skatina odą gaminti drėgmę. Jame yra pieno rūgšties, kuri lygina odą ir padeda atkurti tinkamą pH pusiausvyrą. Ant odos tepkite natūralų jogurtą be priedų – riebesnis tiks sausai odai, o riebiai arba mišriai – liesas.

Receptai jai

Sutraukiantis tonikas su česnaku ir actu

1/2 puodelio obuolių acto
1/2 puodelio vandens
2 nuluptos česnako skiltelės

Sumaišykite česnaką ir actą mažame indelyje ar buteliuke, ir prieš naudodamos, palaikykite šaldytuve bent 1 dieną. Tepkite riebią odą, užlašinusios ant vatos diskelio, po to nusiprauskite (kad panaikintumėte česnako kvapą). Mišinį šaldytuve galima laikyti apie savaitę.

Švelnus putojantis prausiklis

3 arb. šaukšteliai valgomosios sodos
1/2 arb. šaukšt. citrinos sulčių, obuolių acto (riebiai odai) ar jogurto be priedų (sausesnei odai)
1/2 arb. šaukšt. vandens (1 arb. šaukšt., jei naudojate jogurtą)

Mažame dubenėlyje sumaišykite vandenį su soda, įlašinkite citrinos sulčių, acto arba jogurto ir sumaišykite. Mišinys ims putoti. Tepkite jį ant sudrėkinto veido ir švelniai pamasažuokite, po to nuplaukite drungnu vandeniu.

Saldžiai sūrus kūno šveitiklis

2 arb. šaukšt. rupios druskos
2 arb. šaukšt. medaus

Sumaišykite druską ir medų ir mišiniu tepkite kūno odą, kai maudotės duše ar vonioje. Jis puikiai nušveičia šiurkščią ar pilkšvą odą. Šveitiklis lengvai nuskalaujamas, o oda nuo jo maloniai kvepia medumi.

Drėkinanti medaus kaukė

1/4 puodelio jogurto be priedų
1/4 puodelio medaus

Kruopščiai išmaišykite jogurtą su medumi. Užsitepkite ant veido ir palaikykite 5 min., po to nuplaukite drungnu vandeniu. Ši kaukė švelniai drėkina, yra lengva ir neriebi.

Raminanti agurkų kaukė

1/4 puodelio jogurto be priedų
1/4 puodelio nulupto, supjaustyti agurko

Maišytuvu sutrinkite jogurtą su agurkais. Užsitepkite ant veido, palaikykite penkias minutes, po to nuplaukite vėsiu vandeniu. Ši kaukė nuramina suerzintą odą ir naikina raudonas dėmes. Ją galima laikyti šaldytuve iki 3–4 dienų.

Viduržemio jūros šveitiklis pėdoms

2 arb. šaukšt. rupios druskos
2 arb. šaukšt. alyvuogių aliejaus

Mažame dubenėlyje sumaišykite druską su aliejumi ir šiuo mišiniu sukamaisiais judesiais tepkite drėgną odą, ypač kruopščiai įtrindamos suskirdusias ir sausas vietas. Šis šveitiklis nutrina negyvas ląsteles nuo per žiemą suragėjusios pėdų odos bei nuo sudiržusios alkūnių ir kelių odos. Oda tampa švelni, aksominė. Tačiau būkite atsargios, nes nuo aliejaus vonia tampa slidi.

Receptai jam

Aštrus losjonas po skutimosi su degtine

1/2 puodelio degtinės
Vanilės ankštis, perpjauta pusiau
kvepiančių prieskonių mišinys
1/2 puodelio mineralinio vandens

Saldžių prieskonių mišinys:

1 cinamono lazdelė, perlaužta pusiau
1 anyžiaus žvaigždė

Aštrus mišinys:

2 lauro lapai, sutrinti
15 gvazdikėlių
1/2 arb. š. sveikų pipiro grūdelių

Suberkite prieskonius į degtinę ir palaikykite uždengtame stikliniame inde bent savaitę (kuo ilgiau pastovės, tuo stipresnis bus kvapas). Perkoškite skystį ir atskieskite mineraliniu vandeniu. Šiuo losjonu galima apsišlakstyti veidą po skutimosi – alkoholis tonizuoja, sutraukia poras ir dezinfekuoja, o oda švelniai kvepės prieskoniais.

Kūno šveitiklis su druska ir pipirais

2 arb. šaukšt. rupios druskos
2 arb. šaukšt. medaus
1 arb. šaukšt. alyvuogių aliejaus
1/4 arb. šaukšt. sveikų juodųjų pipirų
1/4 arb. šaukšt. vanilės ekstrakto

Mažame dubenėlyje sumaišykite druską, medų ir alyvuogių aliejų, įberkite pipirų ir įpilkite vanilės. Šveitikliu nutrinsite šiurkščią, negyvą viso kūno odą, o kūnas kvepės saldžiais prieskoniais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją