Policijos departamentas skaičiuoja, kad iki sausio 20 d. buvo registruoti 146 pranešimai apie pastebėtus galimai padirbtus eurus. Iš viso pradėti 127 ikiteisminiai tyrimai.

Iš apyvartos per šį laiką išimta 264 suklastoti banknotai. Jų visų vertė sudaro 10 325 eurų sumą.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis paminėjo, kad daugiausia atvejų dėl galimai padirbtų eurų fiksuota Kauno, Vilniaus ir Alytaus apskrityse.

Oficialūs įtarimai yra pareikšti 7 asmenims penkiuose ikiteisminiuose tyrimuose. Padirbti eurai dažniausiai pastebimi parduotuvių, bankų, inkasacijos įmonių darbuotojų. Taip pat netikri pinigai aptinkami kavinėse, degalinėse.

Paklaustas, kuriose šalyse padirbti eurai dažniausiai atkeliauja į Lietuvą, R. Matonis atsakyti negalėjo, tačiau pabrėžė, kad analizuojant visos Europos Sąjungos rinką, matyti, kad daugiausia padirbtų eurų pagaminama Italijoje.

Dažniausi – 20 ir 50 eurų banknotai

Europos centrinis bankas šių metų sausį skelbė, kad praėjusių metų antrąjį pusmetį buvo nustatyta daugiau padirbtų banknotų Europoje, tačiau bendras jų kiekis tebėra mažas.

Europos centrinis bankas skelbė, kad per 2014 m. antrąjį pusmetį iš apyvartos buvo išimta 507 000 padirbtų eurų banknotų (44 proc. Daugiau nei per tą patį laikotarpį prieš metus).

Padirbti 20 ir 50 eurų banknotai sudarė net 86 proc. visų padirbtų banknotų. 20 eurų banknotai sudarė 60 proc., 50 eurų banknotai – 26 proc.

Didžioji dalis (97,5 proc.) padirbtų banknotų aptikta euro zonos šalyse.

Sukčiai pasinaudoja padirbtų eurų istorija

Policijos pareigūnai taip pat jau spėjo įspėti gyventojus, kad padirbtų eurų istorija jau sugalvojo pasinaudoti sukčiai.

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informavo, kad gyventojai sulaukia bauginančių skambučių dėl padirbtų eurų.

Pokalbyje sukčiai teigia tiriantys padirbtų eurų atvejus ir prašo įsileisti „pareigūnus“ į namus ir leisti patikrinti turimus grynuosius. Kitiems pranešama, kad yra surinkta vaizdo medžiaga, kaip šie neva atsiskaitė padirbtais eurais ir turi sėsti į atvyksiantį automobilį ir vykti į policijos komisariatą. Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas teigė, kad buvo užfiksuota mažiausiai keturi tokie sukčiavimai atvejai, vienu atveju sukčiams pavyko išvilioti iš nukentėjusiojo turimus eurus.

Kiek tiksliai Lietuvoje galėjo nukentėti nuo sukčių, kurie prisidengę padirbtų eurų istorijomis, gyventojų, policija neturi.

„Tikslių duomenų neturime, tačiau keletą atvejų registruota“, - teigė R. Matonis.

Vis dėlto Policijos departamento atstovas teigė, kad tokie sukčiai dažniausiai apsimeta policijos, banko ar pašto darbuotojais ir įtikina žmones, kad pas juos esami pinigai netikri ir juos reikia patikrinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)