Danijoje „Eurovizijos“ konkursas, pasak A. Pileckytės-Hoffbeck, labai populiarus. Oficialiai nuo balandžio 24 dienos prasidėję „Eurovizijos“ renginiai tęsis iki pat konkurso finalo gegužės 10 dieną. Organizatorių teigimu, suplanuota daugiau nei 180 renginių.

Populiarumo, anot moters, prideda ir tai, kad šiemet danai yra konkurso šeimininkai. Tačiau jau pernai, kai Danija laimėjo šį konkursą, visus metus apie jį buvo kalbama ir laukiama, kada bus pradėti pardavinėti bilietai. „Daug žmonių suvažiuos iš visų Danijos miestų, visi viešbučiai jau visiškai užimti“, – sako A. Pileckytė-Hoffbeck.

Populiarus konkursas, be abejonės, susilaukia ir didelio žiniasklaidos dėmesio bei intrigų. Daugiausiai nepasitenkinimo, pasak pašnekovės, sukėlė viršytas biudžetas.

„Buvo planuota išleisti apie 20 mln. litų, tačiau dabar kalbama, kad suma bus beveik dviguba, ir vis atsiranda, ką reikia patvarkyti, pataisyti“, – pasakoja LRT radijo bendradarbė.

Konkursas vyks senoje laivų statykloje. Ji nebuvo pritaikyta koncertui, todėl teko daug perstatyti ir rekonstruoti, pvz., jau beveik baigus statybas, paaiškėjo, kad lubos neatlaikys visų lempų, todėl teko keisti lubų konstrukciją.

Kitas nesklandumas iškilo dėl netvarkingai organizuotos darbo jėgos. „Dėl didelio darbo krūvio buvo pasitelkti visi rasti darbininkai, paaiškėjo, kad kai kurie negavo pažadėtos algos, kai kurie – atostogų“, – sako pašnekovė. Tačiau, anot jos, organizatoriai teigė, kad kreipėsi į reikiamas institucijas, tačiau jos dirbę taip lėtai, kad „Eurovizija“ nebūtų įvykusi, jei viskas būtų daroma pagal taisykles.

Pabrėš gamtosaugą

Pasiteiravus, kokios naujovės šiemet pritaikytos konkurse, pašnekovė teigia, jog danams ypač svarbi gamtosauga, todėl ir planuojant dainų konkursą siekiama tai pabrėžti. „Nuspręsta reklamuoti savo žaliąją pusę, pvz., dalyviai ir svečiai bus vežiojami elektrinėmis mašinomis“, – kalba A. Pileckytė-Hoffbeck.

Konkurso išvakarėse Kopenhagoje planuojama surengti homoseksualių žmonių tuoktuves bei eitynes. Tačiau danams tai nėra naujovė – ši šalis pirmoji pasaulyje leido homoseksualių žmonių partnerystę. Tema akcentuojama siekiant bei šalių, kurios vis dar neigiamai į tai žiūri, dėmesio.

„Mano draugas, aktyvus gėjų teisių gynėjas, sakė – mes norime tik truputį panervinti Rusiją ir kitas šalis, kurios nėra tokios tolerantiškos. Patiems danams tai nėra nei ažiotažas, nei kažkas specialaus“, – tvirtina LRT radijo bendradarbė Danijoje A. Pileckytės-Hoffbeck. Dėl tos pačios priežasties danai homoseksualumo temą iškėlė ir Sočio olimpinių žaidynių metu.