S. Schneider ir D. Makoulis ginčydavosi dėl daugybės dalykų, tačiau viena tema juos vienijo akivaizdžiai: abu jie dievino patiekalus iš kiaušinių ir jiems atrodė keista, kad nėra restorano, kuriame viskas būtų pašvęsta šiam ingredientui. Tokia vieta ir tapo jų svajone.

2013 m. viduryje sutuoktinių pora susipažino su virtuvės šefu Nicku Korbee. Jis pradėjo kurti receptus, kurių esminis ingredientas – kiaušinis. Ši patirtis dar labiau sustiprino dėl kiaušinių pamišusios poros svajonę atidaryti neįprastą restoraną.

Kai komandą papildė dar vienas narys – geras S. Schneider ir D. Makoulis draugas, viešbučių ir restoranų verslo veteranas Florianas Schutzas, galutinai nuspręsta atidaryti „Egg Shop“ – neįmantraus stiliaus restoraną, kuriame šlovinami pačiais įvairiausiais būdais paruošti kiaušiniai.

„Sužinojau, kad žmonės labai tiksliai žino, koks kiaušinių paruošimo būdas jiems patinka labiausiai. Spėju, tai panašu į stilių: suteikia galimybę vos pažvelgus į žmogų suprasti, kokią energiją jis siunčia į pasaulį“, – mintimis su nytimes.com dalinosi S. Schneider.

Šią savaitę pasaulį išvys bendras S. Schneider, D. Makoulis ir N. Korbee kūdikis – kulinarinė knyga „Egg Shop: The Cookbook“. Ši knyga, rašo portalas, – ne tik receptų rinkinys, nors receptų, savaime suprantama, čia skaitytojai ras pakankamai. Ši knyga – tai visapusiškas ir netgi labai smagus gidas tiems, kurie pageidauja susipažinti su kiaušiniu kaip su ingredientu. Štai sąrašas įdomių faktų apie kiaušinius, kurie yra pateikiami naujoje poros kulinarinėje knygoje ir kurių daugelis nėra girdėję, rašo nytimes.com.

1. Vištos reprodukcinis ciklas trunka vos vieną dieną

Kai iš vištos kiaušidės išskiriamas trynys reikia 24 valandų, kol susiformuoja kiaušinis ir višta jį padeda. Vištų produktyvumas labai priklauso nuo laiko tarp saulėtekio ir saulėlydžio: kuo šis laikotarpis ilgesnis, tuo didesnė tikimybė, kad višta padės kiaušinį.

2. Mažiau vištų – didesni kiaušiniai

Kai laikoma mažiau vištų, dažniausiai joms tenka daugiau dėmesio, jų mitybos racionas gausesnis, tenka mažiau varžytis dėl gardesnio kąsnelio. Be to, kai vištų laikoma mažiau, ūkininkai kiaušinių nekaupia ir iš karto neša parduoti, todėl kiaušiniai būna itin švieži. Lankydamiesi ūkininkų turguje prieš įsigydami kiaušinių pasidomėkite, kiek vištų laiko ūkininkas. Jei vištų mažiau nei 50, ūkis mėgėjiškas, 50-100 – mažas komercinis ūkis, o iki 500 vištų dar telpa į šeimos ūkio apibrėžimo rėmus, todėl toks variantas – puikus pasirinkimas.

3. Nepasitikėkite „praturtintas omega-3 riebalų rūgštimis“ užrašais

Kažin ar kas drįstų ginčytis, kad omega-3 riebalų rūgštys sveikatai yra naudingos: jos slopina uždegimą, gerina pažintinę funkciją ir netgi gali sumažinti tam tikrų lėtinių ligų atsiradimo riziką. Vis tik toks užrašas, žadantis didesnį šių riebalų rūgščių kiekį, nereglamentuotas, taigi labiau primena reklaminį triuką.

4. Tinkamas kiaušinių kepimo būdas

Į dubenį įmuškite kiaušinius, šakute juos išplakite, kad patektų kuo daugiau oro. Keptuvė turi būti pakankamai įkaitusi: jei galite 2,5 cm virš keptuvės 30 sekundžių be jokio vargo laikyti ranką, keptuvė nėra pakankamai įkaitusi.

5. Seniau padėtus kiaušinius lupti lengviau

Paprastai sudėtinga nustatyti, prieš kiek laiko buvo padėti prekybos centruose parduodami kiaušiniai. Jei perkate kiaušinius tiesiai iš ūkininko, jis gali pasakyti, kada jo auginamos vištos padėjo kiaušinius ir kiek laiko jie buvo laikomi po to. Jei į vandenį, kuriame verdate kiaušinius, įbersite žiupsnelį sodos, lukštai taps trapesni. Jei kiaušinį lupsite panardinę į vandenį ar pakišę po tekančiu vandeniu, pavyks pašalinti net ir smulkiausius lukšto likučius.

6. Virtus kiaušinius galima laikyti parą

Tik ką išvirtus kiaušinius panardinkite į ledinį vandenį ir dėkite į šaldytuvą. Kai norėsite kiaušinius pašildyti, išimkite juos iš vandens ir pamerkite juos 30-45 sekundėms į verdantį vandenį.

Kiaušinių virimas

7. Baltymai naudojami kokteiliams ruošti

Kiaušinių baltymai naudojami žinomo kokteilio „Whiskey Sour“ gamybai, paprastai ruošiamo iš vandens, viskio, citrinos ir cukraus.

8. Kepti kiaušinius galite kavos aparatu

Šakute išplakite kiaušinius su grietinėle, masę supilkite į keraminį kavos virimo aparato ąsotėlį, panardinkite garų purkštuką. Pradėkite leisti garus į kiaušinių masę, nuolat maišydami mentele ir judindami keraminį indelį aukštyn ir žemyn. Įdėkite sviesto ir užpurkškite dar šiek tiek garų. Kai sviestas ištirps, pabarstykite omletą druska ir ragaukite.

9. Tobulai išvirtų kiaušinių paslaptis – trys temperatūros

Kiaušiniai yra kietai virti, kai temperatūra trynio viduryje siekia 79 laipsnius, vidutinio kietumo, kai temperatūra siekia 74 laipsnius, ir minkštai virti, kai vidinė trynio temperatūra siekia 70 laipsnių.

10. Kiaušinių lukšto valyti neverta

Kiaušinių lukštai yra akyti, todėl naudojant vandenį paviršiuje esančios bakterijos siunčiamos į kiaušinio vidų. Smulkieji ūkininkai didžiuodamiesi giriasi, kad kiaušinius kruopščiai nuvalo, siekdami pašalinti nešvarumus. Vis tik tenka pripažinti, kad specialus kiaušiniams plauti skirtas prietaisas yra labai brangus, taigi tikimybė, kad nedidelį verslą turintys ūkininkai jį naudoja, itin menka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)