Prieš ketverius metus jauna Giedrės ir Juliaus Šedbarų šeima įkūrė vegetarinę kavinę Šakiuose. Kiekvieną dieną jiems atlikdavo šiek tiek maisto, o nenorėdami jo išmesti nusprendė pamaitinti sunkiau besiverčiančius vietinius gyventojus.

Pradžioje maistą jie atiduodavo 15-ai žmonių, o šiandien kasdien pas juos apsilanko jau apie 100-as. Deja, pati kavinukė ilgai neišsilaikė, provincijoje vegetarų ne tiek ir daug, tačiau labdaringą veiklą jie tęsia iki šiol.

Didžiausia problema kilo siekiant surasti nuolatines patalpas labdaringai valgyklai vystyti, vienoje vietoje ilgai išsilaikyti nepavykdavo, nuomos sutartims pasibaigus kas nors patalpas perimdavo ar nupirkdavo. Tačiau vienas geraširdis šakietis šiemet nupirko seną trobelę, joje anksčiau buvo įsikūrusi parduotuvė. Jis perdavė ją Šedbarų šeimai ir leido jiems vystyti veiklą.
VšĮ „Namai visiems“

Kaip pasakoja šiemet prie šios iniciatyvos prisijungusi Giedrė Šedbarienė, gavus patalpas buvo įsteigta viešoji įstaiga „Namai visiems“, o jos direktore tapo būtent ji. .

„Sugalvojome iš to nupirkto namelio įsteigti ne tik labdaros valgyklą, bet sukurti visą centrą. Ateityje norime čia įrengti nakvynės namus, nes Šakiuose tokių išvis nėra. Jau dabar būna, kad moteris su vaiku pabėga iš namų nuo girtaujančio vyro ir prašo priimti, deja, kol kas dar neturime kur, bet ateityje tai bus.

Taip pat bus dienos centras, juokaudami vadiname jį pensininkų rojumi, nes ateina pensinio amžiaus žmonės paskaityti laikraščius, išgerti kavos, pavalgyti torto. Turime mintyse tikslą sukurti poilsinę zoną ir skaityklą, organizuoti mokymus. Taip pat planuojame viešą skalbyklą ir viešą dušą, nes kaime to labai trūksta“, – sako G. Šedbarienė.

Pašnekovės teigimu, iki spalio, kai atšals orai, tikimasi įrengti valgyklą. Šiuo metu patys valgyklos lankytojai ir vietinės įmonės aktyviai prisideda prie remonto, neatlygintinai jau įrengta elektros instaliacija, nuotekos, prisidėjęs dizaineris padarė būsimos valgyklos vizualizacijas.
VšĮ „Namai visiems“

Šakiuose šiuo metu panašus vaizdas kaip ir kituose Lietuvos regionuose, sparčiai mažėja gyventojų, jų čia likę kiek daugiau nei 5 tūkst., jaunimas neradę darbo renkasi emigraciją į Vilnių, Kauną arba užsienį.

Kol Seime ir Vyriausybėje jau eilę metų nerandama sprendimų, kaip spręsti regionų problemas ir išlaikyti čia jaunimą, iniciatyvos „Namai visiems“ entuziastai teigia, kad jų tikslas – paversti Šakius geresne vieta gyventi jau dabar.

„Mes koncentruojamės į tuos darbus, ko reikia dabartinei visuomenei ir kaip pagerinti padėtį. Norėtume įtraukti žmones į savanorystę, kad tie patys likę pensininkai nenuobodžiautų, galintys save išsilaikyti ateitų, išvirtų sriubą. Šiuo metu dirba dvi moteriškės, pensininkės, jos pluša po prakaitu nuo 8 ryto.

Dabar, kai valgykla nedirba ir vyksta remonto darbai, žmonės gauna tik sausą davinį, tai jos rūšiuoja, viską tvarko. Be to, duodame ne tik maisto, bet ir drabužius. Žinote, kaip Prancūzijoje yra mada, kada senjorams ten prestižo reikalas savanoriauti. Sakome, kad visai smagu ir Šakiuose padaryti tą patį. Turime tokią viziją“, – sako G. Šedbarienė.
„Namai visiems“ labdaros renginys

Pašnekovės teigimu, bendruomenė egzistuoja jau dabar, žmonės anksti ryte ateina vien tik norėdami pabendrauti: „Tie patys vyrukai ateina ir klausia, tai nuo kada pradedam dirbti. Smagu, šiokia tokia bendruomenė jau yra.

Norėtųsi ją plėsti visomis prasmėmis, kad bendruomenėje būtų ne sunkiai besiverčiantys, kuriems reikia pagalbos, bet ir ta visuomenės dalis, kuri gali suteikti taip reikiamą pagalbą. Svarbu suprasti, nebėgti nuo tų žmonių, o jiems padėti. Tokiu bendravimu, bendru darbu jiems padėsime pasikelti savivertę, pasijusti pilnaverčiais, o patys iš to gausime gyvenimiškas pamokas. Turime idėją suvienyti kuo daugiau geros valios žmonių, kurie norėtų prisidėti prie šios iniciatyvos.“

Pašnekovė pasakoja, kad grupė žmonių intensyviai ieško, kas galėtų prisidėti prie „Namų visiems“ steigimo, keliauja po įmonės ir gyventojus, prašo paramos.

„Dabar jau susirašėme sąrašą, kur važiuosime prašyti pagalbos. Iš vieno pasiimame lentą, iš kito strypą, taip ir renkame“, – pasakoja ji.

Be to, prieš šio projekto prisidėjo ir savivaldybė, ji suteikė 7 tūkst. Eur paramą sumokėti už komunalines paslaugas, taip pat kassavaitinėms kelionėms į Kauną, kur reikia pasiimti produktų iš Maisto banko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)