Interjero dizaineriai pastebi, kad kai kuriuos visiškai neekonomiškus sprendimus lemia ir žinių trūkumas, tačiau vėliau, jau įsirengus būstą, tokias klaidas ištaisyti kainuoja labai brangiai. DELFI domėjosi, ką privalu žinoti įrenginėjant naują būstą ir kaip sutilpti į turimą biudžetą.

Per daug pinigų – sienoms ir luboms

Interjero studijos architektė Renata Mockutė įsitikinusi, kad lietuviai per daug dėmesio ir investicijų skiria sienoms bei luboms, todėl perkant baldus tenka gerokai pataupyti ir toks „ekonomiškas“ dizainas būna matoma plika akimi. Anot jos, reikėtų nebijoti netradicinių sprendimų, kurie erdvę pavers ne tik originalia, bet ir sumažins finansines išlaidas.

„Manau, įsirenginėjant namus reiktų kaskart įvertinti kur tikrai verta investuoti atliekant apdailos darbus. Pavyzdžiui, gal kartais vertėtų pasirinkti atskleisti autentiškas esamas lubas, išdrįsti jų neslėpti, o gal ir matomi laidai ant lubų gali padiktuoti įdomius sprendimus ir tapti namų akcentu? Nesuvaržytų minčių laisvė, klausimas sau „o kaip dar gali būti?“ padeda kurti ir turint minimalų biudžetą,“ - teigia pašnekovė.

Interjero dizaineriai taip pat stebi lietuvių įprotį pirkti per didelius baldus, kurie užgožia erdvę ir joje tampa sunku judėti. Toks sprendimas, anot R. Mockutės, tikrai nepraktiškas. „Pasitaiko, kad žmonės nepasitikrina baldų proporcijų ir nusiperka baldus be didelio mastelio vertinimo. Neretai dėl tokio sprendimo baldai užima didžiausią dalį erdvės,“ - teigia architektė.

Kad baldų išdėstymas itin svarbus antrina ir interjero dizainerė Eglė Jagelavičiūtė. Anot jos, nepriklausoma ar kuriamas namų dizainas bus modernus, klasikinis ar skandinaviškas, funkcionaliai išdėstyti baldus – labai svarbu.

„Praėjimai ir apsisukimai erdvėje neturėtų varginti, erzinti, kiekvienas elementas turi atrasti savo vietą. Tam, kad tinkamai išspręstumėte erdvės suskirstymo klausimą, reikia turėti aiškų baldų išdėstymo planą su tiksliais matmenimis ir spręsti erdvės didinimo klausimą. Tarkime, vonios zona. Norint sutaupyti, bet kartu ir išgauti įstabų efektą, plyteles galime kloti tik ties didžiausiu vandens srautu, visas likusias sienas – dažyti vandeniui atspariais dažais. Taip ne tik sutaupysime, bet kartu ir išgausime kur kas lengvesnę, šviesesnę erdvę nepriklausomai nuo plytelių faktūros bei spalvos,“ - aiškina dizainerė.

Pirma vedžioja elektrą, po to galvoja apie baldus

Interjero dizainerė E. Jagelavičiūtė taip pat pabrėžia, jog baldų išdėstymą svarbu apgalvoti prieš kitus apdailos darbus, mat ne retai pasitaiko situacijų, kai pirma išvedžiojama elektra, o vėliau galvojama kaip apstatinėti butą. Tokius nelogiškus sprendimus, anot pašnekovės, vėliau pataisyti kainuoja ne tik daug pinigų, bet ir nepatogumų.

„Pirmoje vietoje vedžioja elektrą, o tik tada, nusprendžia, jog stalas stovės arčiau lango, užsėdimo vieta bus ne 4, o 8 žmonių. Tai iš karto reiškia elektros instaliacijos pakeitimus. Taigi, kol nežinome, kur tuščioje erdvėje statysime stalą, tol meistrai į reikiamą vietą negali nuvesti laidų. Nuo to, kurioje vietoje jis stovės, priklauso, koks bus apšvietimas svetainėje, kur kabės šviestuvas, nes apdaila pradedama nuo lubų,“ - aiškina specialistė.

Tuo tarpu R. Mockutė prie dažnai daromų klaidų įvardija ir per didelį buto apkrovimą daiktais bei mėginimą prabangą sukurti blizgiais daiktais.

„Siūlyčiau neturėti namuose daiktų, kurie nefunkcionalūs ar neturi estetinės, pasitenkinimo vertės. Apkrauti namai paprastai įgauną slogumo prieskonį, juose darosi sunku „kvėpuoti“.

Dar viena klaida – pigi prabanga. Aptinku tokių atvejų, kai žmonės tarsi norėdami pademonstruoti namų turtingumą persistengia su prabangos elementais. Pavyzdžiui, naudojami gausiai blizgantys puošybiniai elementai paprastame butelyje parodo konteksto nesuvokimą. Patarimas – visada apsidairyti kokiame kontekste gyvename, urbanistiniame, industriniame, kaimo, rūmų ir panašiai“, - pataria dizainerė.

Nepataria taupyti grindims

Vis dėlto interjero ekspertės atkreipia dėmesį, jog pasitaiko ir tokių atvejų, kai bandoma sutaupyti ten, kur to daryti tikrai nederėtų, nes tokias klaidas ištaisyti vėliau kainuoja kur kas daugiau. Tiek R. Mockutė, tiek E. Jagelavičiūtė grindims pinigų pataria negailėti, mat jos turi būti ne tik praktiškos, bet ir ilgalaikės, patvarios.

„Taupymas ten, kur nereikėtų. Patarimas netaupyti santechnikai, buitinei technikai, kokybiškoms grindims, tiems namų elementams, kurių pakeitimas atnaujinimas Jums sudarys daug keblumų ateityje“, - vieną dažniausiai daromų lietuvių klaidų aptaria R. Mockutė.

„Trys zonos, kurios reikalaus daugiausiai investicijų – patalpos grindys, virtuvė bei vonios kambarys. Užsakovai visuomet pabrėžia praktiškumą, nori, kad grindys gerai valytųsi, nesimatytų dulkių, nesibraižytų, o ir atrodytų gražiai. Įvertinus visus šiuos aspektus pigaus sprendinio neišgausime, tačiau jei esame pasiryžę išlaikyti visus šiuos praktiškumo prioritetus, reiškia, kad keliaudami ir projektuodami vieną iš likusiųjų erdvių turėsime pataupyti, tačiau gyvendami naujuose namuose prie grindų klausimo daugiau nebegrįšime“, - tikina dizainerė.

Tiesa, nors R. Mockutė pabrėžia, jog buitinei technikai taupyti nereikėtų, taip pat atkreipia dėmesį, jog vėliau ji namuose vien todėl, kad kainavo brangiai, neturėtų tapti pagrindiniu akcentu.

„Viena klaidų – buitinių elementų išryškinimas. Pavyzdžiui, gartraukis – virtuvės akcentas. Ne retai lietuviai mėgsta virtuvėje išryškinti gartraukį, kuris tampa tarsi buitinis erdvės akcentas. Ženkliai daugiau vietos išnaudotumėte susidėjimui ir nematytumėte šio buitinio atributo, rinkdamiesi integruotą į spinteles gartraukio tipą,“ - pastebi dizainerė.

Mano, kad patys tik gadina butus

Tuo tarpu interjero dizainerė Gitana Valavičiūtė laikosi griežtos nuomonės, jog net ir ekonomiškai norint įrengti butą – būtina dizainerio konsultacija. Anot jos, tik dizaineris gali padėti erdvėje stilingai ir praktiškai išdėlioti baldus, sustyguoti apšvietimą ir padėti stilingai įrengti vonios kambarį.

„Neseniai teko domėtis nekilnojamo turto rinka, kai skelbiama, kad viskas yra atnaujinta. Mano komentaras būtų toks – geriau jau jie būtų to nedarę. Lietuvoj žmonės dar nejaučia, kas yra modernu ir kas yra ilgalaikiška. Įrenginėjant būstą negali remtis šiandien diena, reikia žiūrėti į ilgalaikę perspektyvą,“ - teigia pašnekovė.

Be to, anot jos, žmonės savarankiškai įrenginėdami butus dažnai nelogiškai suplanuoja apšvietimą arba bandydami sutaupyti šviestuvams butą paskandina tamsoje.

„Jeigu žmogus nori ekonomiškai įsirengti ir daro tai savo jėgomis ir dar viliojasi lediniais šviestuvais, jis tikrai gali padaryti radikalių klaidų. Todėl, kad ypatingai reikia žiūrėti ledinių šviestuvų charakteristikas – kartais tai būna nekokybiški produktai ir duoda mažai šviesos.

Aš patarčiau, jei jau ne kreiptis į dizainerį, tai neskubėti parduotuvėse pirkti ledinių šviestuvų, nes man teko matyti labai liūdnų variantų, kai pridėta masė šviestuvų ir visiškai nėra šviesos. Geri sprendimai nebūtinai yra brangūs, bet jie turi būti padaryti pakankamai kvalifikuotai. Apšvietimo rinkoje, ypatingai, kai yra LED technologijos, yra pridaryta daug nekokybiškų produktų. Man teko matyti, kai vietoj mano rekomenduotų dviejų kokybiškų šviestuvų įsidėjo šešis nekokybiškus ir šviesos nebuvo,“ - stebisi specialistė.

Tuo tarpu E. Jagelavičiūtė ir R. Mockutės – ne tokios kritiškos nuomonės. Dizainerių teigimu, kūrybingas ir žingeidus žmogus savo būstą ekonomiškai ir stilingai įsirengti gali, tačiau tam reikia konkretaus plano ir koncentracijos ne tik į norus, bet ir į kiekvieno daikto kokybę bei sprendimų praktiškumą.

Domitės interjero dizainu ar planuojate, kaip įrengti būstą? Balsuokite „Nacionalinio interjero konkurse“ ir padėkite išrinkti gražiausią namų interjerą!

Balsuokite konkurse už savo favoritą - atsidarę konkretaus dizainerio sukurtą interjero dizaino projektą spauskite „Patinka“ („Like“).

Šeši daugiausiai balsų surinkę dizainerių projektai keliaus į finalinį konkurso etapą, kuriame gavę fiksuotą biudžetą dizaineriai įgyvendins savo projektuose išdėstytas idėjas ir įrengs butu, kuriuos vėliau bus galima pamatyti gyvai! Daugiau informacijos čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)