Sužvejotas „ichtiandras“

Pagėgių pasieniečiai sulaikė 2 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių, kurias Nemunu iš Rusijos atplukdė plaukikas.

Trečiadienio naktį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės Bardinų užkardos pareigūnai per vaizdo stebėjimo sistemą Pagėgių savivaldybės Bitėnų kaimo prieigose užfiksavo plaukiką. Jis Nemunu plaukė iš Rusijos kranto į Lietuvos krantą.

Kontrabandinės cigaretės

Pasieniečiai iš savo užkardos pastebėjo ir tai, kad pažeidėjas vandeniu tempia keturis stačiakampio formos ryšulius. Apie įvykį buvo informuota arčiausiai buvusi pasienio sargyba, kiti Pagėgių rinktinės pareigūnai, iškviestas VSAT kinologas su tarnybiniu šunimi.

Šiuo metu minėtoje vietovėje Nemunas nuo sausringos vasaros tebėra smarkokai nusekęs, todėl plaukikui upę įveikti reikėjo nedaug laiko. Palikęs atitemptą krovinį prie Lietuvos kranto, vadinamasis „ichtiandras“ staigiai nėrė į Rusijos pusę.

Netrukus čia pasirodę VSAT pareigūnai perėmė atgabentą krovinį. Paaiškėjo, kad tai buvo keturios į polietileną supakuotos cigarečių dėžės, tarpusavyje surištos virve. 2 tūkst. pakelių rūkalų paženklinti Rusijos banderolėmis. Pasieniečiai patikrino panemunę ir jos prieigas, bet daugiau nieko įtartino nerado.

Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Cigaretės saugomos Pagėgių rinktinėje.

Po pasalos patupdyti ir du cigarečių nešikai

Į VSAT pareigūnų pasalą Švenčionių rajone pateko du kontrabandinių cigarečių nešikai iš Vilniaus rajono. Pusketvirto tūkstančio pakelių gabenę kontrabandininkai uždaryti į areštinę.

Kontrabandinės cigaretės
Pirmadienį VSAT Ignalinos rinktinės Specialiosios paskirties užkardos pasieniečiai ties Švenčionių rajono Antanų kaimu surengė pasalą. Turėta žinių, jog čia gali būti mėginama gabenti draudžiamą krovinį. Vakarop VSAT pareigūnai pastebėjo du įtartinus asmenis, su nešuliais pėdinusius į Lietuvos gilumą miškinga vietove. Vyrai nuo valstybės sienos jau buvo nutolę maždaug tris kilometrus.

Netikėtai pasirodžiusiems pasieniečiams abu nešikus pavyko sulaikyti su įkalčiais. Paaiškėjo, kad 39 ir 48 metų Vilniaus rajono gyventojai juoda polietileno plėvele apvyniotuose ryšuliuose, prie kurių buvo pritvirtintos savadarbės petnešos, gabeno 3450 pakelių cigarečių. Visos rūkalų pakuotės buvo pažymėtos baltarusiškomis banderolėmis.

Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką Ignalinos rinktinės pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Minėtame VSAT padalinyje laikinai saugomi ir gabenti rūkalai. Abu Vilniaus rajono gyventojai uždaryti į areštinę. Jiems už padarytą nusikaltimą gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Atleistas ir nubaustas nesąžiningas pareigūnas

Darbo sienos apsaugos sistemoje ir teisės į užtarnautą pareigūno pensiją neteko Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės Sargybų skyriaus jaunesnysis specialistas Remigijus Slidziauskas. Jis su pažįstamu muitininku sudarydavo sąlygas per Ramoniškių punktą iš Rusijos į Lietuvą atvežti kontrabandinių rūkalų.

Ramoniškių punktas
46-erių pareigūnas iš pareigų antradienį atleistas Ignalinos rinktinės vado Vladimiro Ščajevo įsakymu. Tai padaryta po to, kai pirmadienį Kauno apygardos teismas atmetė VSAT ir muitinės pareigūnų apeliacinius skundus ir paliko galioti 2014 m. rugsėjo 29 d. Šakių rajono apylinkės teismo nuosprendį. Juo Ignalinos rinktinės Sargybų skyriaus jaunesnysis specialistas R. Slidziauskas už kurstymą piktnaudžiauti buvo nuteistas ir nubaustas 13 260 litų (3843,48 euro) bauda, o jo bendrininkas, buvęs muitinės pareigūnas Vygantas Vilčinskas, nuteistas už piktnaudžiavimą ir nubaustas 15 080 litų (4371,01 euro) bauda.

2012 m. vasarį VSAT Pagėgių rinktinės Imuniteto poskyrio pasieniečiai, bendradarbiaudami su tuometine Muitinės departamento Tarnybinių tyrimu tarnyba (TTT), gavo žvalgybinės informacijos apie įtartiną automobilių judėjimą iš Lietuvos į Rusijos Kaliningrado sritį ir atgal per Ramoniškių pasienio kontrolės punktą Šakių rajone.

Du automobilius „Volkswagen Passat“ tyrimą pradėjusiems pasieniečiams pavyko sulaikyti. Abejose transporto priemonėse įrengtose slėptuvėse pareigūnai aptiko daugiau kaip 1600 pakelių cigarečių, kurių vertė tuomet siekė daugiau kaip 20 tūkst. litų. Šių mašinų vairuotojai, Šakių gyventojai, tuomet už padarytus pažeidimus buvo nubausti administracinėmis baudomis, o teismas konfiskavo jų automobilius.

Tyrimo gijos Pagėgių rinktinės Imuniteto bei Ikiteisminio tyrimo skyrių pasieniečius atvedė į Šakius. Buvo nustatyta, kad čia gyvenantis ir Ignalinos rinktinėje dirbęs R. Slidziauskas sukurstė Muitinės departamento Kauno teritorinės muitinės posto inspektorių V. Vilčinską piktnaudžiauti tarnybine padėtimi.

Muitininkas pasieniečiui siuntė SMS žinutes, kuriose iš anksto sutartais trumpiniais užšifruodavo savo darbo laiką Ramoniškių kontrolės punkte. Šakiuose gyvenantis VSAT pareigūnas R. Slidziauskas šią informaciją perduodavo savo pažįstamiems. Šie vykdavo į Kaliningrado sritį, įsigydavo rūkalų, juos išslapstydavo lengvųjų automobilių ertmėse, o į Lietuvą grįždavo nesibaimindami įkliūti – apie jų keliones jau žinodavo Ramoniškių punkte dirbęs V. Vilčinskas.

Abu susikompromitavusius pareigūnus VSAT imuniteto pasieniečiai bei jiems talkinę kolegos iš muitinės Tarnybinių tyrimų tarnybos sulaikė 2012 m. liepą. Jiems buvo pareikšti įtarimai kurstymu piktnaudžiauti bei piktnaudžiavimu tarnyba.

2014 m. rugsėjį Šakių rajono teismo nuosprendžiu R. Slidziauskui ir V. Vilčinskui buvo skirtos baudos, tačiau jie pateikė apeliacinius skundus, kurie pirmadienį Kauno teisme buvo atmesti.

Iki atleidimo iš vidaus tarnybos joje R. Slidziauskas buvo ištarnavęs daugiau kaip 21 metus ir įgijęs teisę į pareigūno pensiją. Dabar tokią teisę jis prarado.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)