Klaipėdoje gyvenančiam ir darbą turinčiam Romui (pavardė redakcijai žinoma – autor. past.) likimas taip susiklostė, kad jis neturi jokių giminių, neturi ir nuosavo būsto – gyvena nuomojamame bute.

O prieš kelias dienas įsigijęs naudotą automobilį vyriškis sužinojo, kad mašina negali būti deklaruojama jo vardu – esą jis nėra niekur deklaravęs savo gyvenamosios vietos.

Nežino, ką daryti

„Nuvažiavau į valstybės įmonę „Regitrą“ užregistruoti automobilio, ir ten man pasakė, kad to padaryti negalima – atseit nuo liepos 1-osios pasikeitė tvarka, ir dabar mašinos savo vardu įregistruoti negali, jei nesi deklaravęs gyvenamosios vietos. Anksčiau į tai niekas nekreipdavo dėmesio“, – teigė Romas.

Jis prisipažino nelabai išmanantis, ką jam toliau daryti su automobiliu.

„Sulaukiau patarimo prisiregistruoti pas kokį nors draugą ar pažįstamą. Bet juk svetimų savo bute ar name registruoti niekas nenori. Buto, kurį nuomojuosi, savininkas manęs irgi nepriregistruos.

O svetimo žmogaus vardu mašinos taip pat neužrašysi – dėl suprantamų priežasčių niekas nenorės“, – guodėsi Romas.

Prašo dokumentų

„Regitros“ Klaipėdos filialo vadovas Saulius Budinas „Autosalonui“ patvirtino, kad vidaus reikalų ministras nuo liepos 1-osios pakeitė transporto priemonių registravimo tvarką.

Remiantis taisyklių pakeitimais, nuo šiol transporto priemonės, be kita ko, registruojamos „Lietuvos Respublikos teritorijoje gyvenančių asmenų, Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo nustatyta tvarka deklaravusių gyvenamąją vietą, atleistų nuo gyvenamosios vietos deklaravimo arba įtrauktų į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą, laikinai Lietuvos Respublikoje gyvenančių, tačiau Lietuvos Respublikos gyventojais nelaikytinų asmenų arba Mokesčių mokėtojų registre įregistruotų fizinių asmenų“ vardu.

„Anksčiau savo vardu transporto priemonę įregistruoti norintis žmogus mums galėdavo pasakyti, kad savo vietą yra deklaravęs „prie savivaldybės“, ir jokių dokumentų mes neprašydavome.

O dabar reikalaujame gyvenamosios vietos adresą patvirtinančių dokumentų arba pažymos, kad jis yra atleistas nuo gyvenamosios vietos deklaravimo ar yra įtrauktas į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą“, – sakė S. Budinas.

Pasak jo, „Regitra“ žmonių pateiktus duomenis tikrina per visas duomenų bazes – ir Registrų centro, ir techninių apžiūrų, ir Draudikų biuro, ir muitinės, tad apgauti įmonės darbuotojų nepavyks.

Komentuoti ministro įsakymo motyvų filialo vadovas nesiėmė.

„Galiu tik spėti, kad tokie pasikeitimai susiję su policijos pareigūnų darbu, t. y. kylančiais sunkumais, kai, pavyzdžiui, reikia surasti Kelių eismo taisyklių pažeidėjus. Tai – savotiška garantija, kad žmogus gyvenamosios vietos nedeklaruotų sąmoningai, turėdamas kokių nors kėslų arba bandydamas išvengti teisingumo“, – mano S. Budinas.
Deklaruoti privalo

Klaipėdos savivaldybės administracijos Gyvenamosios vietos deklaravimo poskyrio vedėja Kristina Božienė teigia, kad, pagal įstatymus, kiekvienas šalies gyventojas privalo deklaruoti savo gyvenamąją vietą – net jei jis neturi nuosavo būsto.

Žmonės, kurie neturi savo būsto, įtraukiami į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą – jie tiesiog nurodo, kokios savivaldybės teritorijoje gyvena.

Tad ir jūsų minėtu atveju Romas turėtų atvykti pas mus, užpildyti prašymą įtraukti jį į minėtą apskaitą, ir taip jis deklaruos savo gyvenamąją vietą. Tada, tikėtina, nebebus problemų ir dėl kitų dalykų, pavyzdžiui, automobilio priregistravimo“, – paaiškino valdininkė.

Anot jos, norėdamas patekti į apskaitą žmogus turi atitikti tris pagrindines sąlygas – nuolat gyventi vienos savivaldybės teritorijoje, nebūti deklaravusiam savo gyvenamosios vietos kitoje savivaldybėje ir neturėti nuosavybės teise priklausančios gyvenamosios patalpos.

Ši apskaita, poskyrio vedėjos teigimu, nereiškia, kad oficialus į ją įtraukto Klaipėdos savivaldybėje gyvenančio žmogaus adresas yra Liepų g. 11-asis namas uostamiestyje.

„Žmonės dažnai klaidingai mano, kad jie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos adresu – Liepų g. 11. Iš tiesų jie deklaruoja tą vietą ne konkrečiu adresu, o patvirtina, kad gyvena Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijoje“, – sakė K. Božienė.

Anot jos, žmonės neturėtų bijoti deklaruoti ir konkretaus adreso, jeigu nuomojasi, aišku, oficialiai, butą.

IŠTRAUKA

Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatyme teigiama, kad „gyvenamosios vietos neturintys asmenys Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgaliotos institucijos nustatyta tvarka į apskaitą įtraukiami pagal savivaldybę, kurioje jie gyvena. Gyvenamosios vietos neturintys asmenys deklaravimo įstaigai pateikia šio įstatymo <...> nustatytus duomenis ir nurodo, kurioje savivaldybėje jie gyvena ir iš kur atvyko.“