Paskutinę kovo mėnesio savaitę didžiųjų Lietuvos miestų policijos komisariatų iniciatyva buvo vykdoma akcija ir ypatingas dėmesys skiriamas Kelių eismo taisyklių nesilaikantiems pėstiesiems, dviratininkams ir vadeliotojams drausminti. Per šią savaitę šalies keliuose buvo užfiksuoti 562 pėsčiųjų, 108 dviračių vairuotojų ir 5 vadeliotojų padaryti pažeidimai.

Daugelis pėsčiųjų vis dar neįvertina, kad eismo įvykio atveju pasekmės gali būti itin skaudžios. Jie nelaiko savęs visateisiais kelių eismo dalyviais, privalančiais dar atsakingiau žiūrėti į savo elgesį kelyje.

Labai dažnai vairuotojai sako, kad pėstieji patys nesaugo savo sveikatos ir gyvybės. „Vairuoju beveik kasdien ir sutinku tokių pėsčiųjų, kurie eina per perėją visiškai nesižvalgydami. Apima jausmas, kad jiems visiškai nerūpi jų saugumas. Ir jeigu vairuotojas dėl kokių nors priežasčių nepastebėtų pėsčiojo, įvyktų skaudi nelaimė“, – teigia vairuotoja Aušrinė.

Pasak jos, tėvai taip pat turi labai rimtai žiūrėti į vaikų saugumą ir juos mokyti, kaip reikia tinkamai eiti per perėjas. „Tenka matyti perėjose ar tiesiog gatvėse lakstančius vaikus. Pykti gali tik ant jų tėvų, kurie nemoko savo vaikų tinkamai elgtis“, – mintimis dalinasi vairuotoja.

Skaudžiausi nutikimai kelyje įvyksta, kai pėstieji pernelyg atsainiai žiūri į savo saugumą ir mano, kad už jų sveikatą yra atsakingi automobilių vairuotojai. Kelių eismo taisyklėse yra tiksliai apibrėžtos ir pėsčiųjų pareigos kelyje: pėstieji į važiuojamąją kelio dalį, net ir pėsčiųjų perėjoje, gali įžengti tik tada kai įvertina atstumą iki atvažiuojančių transporto priemonių bei jų judėjimo greitį, negali joje sustoti, delsti, kelyje be šaligatvio pėstieji privalo eiti kairiąja kelio puse, einant tamsiu paros metu arba esant blogam matomumui, privaloma turėti atšvaitą ar kitą šviesą atspindinčią detalę ir t.t.

Policijos atstovai net ir šviesiuoju metų laiku skatina nesumenkinti atšvaitų ar kitų šviesą atspindinčių aprangos elementų naudos. Paskutinę kovo mėnesio savaitę šis pažeidimas buvo nustatytas 107 pėstiesiems. Taip pat 381 atvejis, kai važiuojamoji dalis kertama arba į ją įeinama ten, kur tai draudžia Kelių eismo taisyklės, 39 – kai nepaklūstama eismo reguliavimo signalams ar kelių ženklinimo reikalavimams, nesilaikoma eismo tvarkos automagistralėse.

Daugiausiai pėsčiųjų, dviratininkų ir vadeliotojų pažeidimų nustatyta Vilniaus ir Kauno apskričių policijos komisariatų prižiūrimose teritorijose: Vilniuje – 149, Kaune – 83, Alytuje – 65, Klaipėdoje – 52, Šiauliuose – 48.

Taip pat buvo tikrinamas ir dviračių vairuotojų bei vadeliotojų blaivumas. Per savaitę išaiškinti 84 neblaivūs dviratininkai, 2 neblaivūs vadeliotojai. Net 39 dviratininkams buvo nustatytas vidutinis arba sunkus girtumo laipsnis.