Jei oda riebi, minėti defektai gali varginti ir tada, kai ji blogai valoma. Inkštirų dažniausiai atsiranda dėl suaktyvėjusios riebalinių liaukų veiklos. Kai porose susikaupia nešvarumų, jos užsikemša — susidaro inkštirai, po oda atsiranda nelygumų.

Kūnas išberiamas dėl hormonų sutrikimo ar nervinės įtampos. Inkštiruotą ar dėmėtą odą valykite du tris kartus per dieną, o ypač kruopščiai prieš grimavimąsi ir prieš miegą. Vartokite odą tonizuojančias ir nestipriai sutraukiančias priemones.

Kamparas, siera, svogūnai, česnakai, varškė, mielės, molžemis (aliuminio oksidas), vaistažolės, daržovių ir vaisių sultys — tai tie natūralūs produktai, be kurių sunku apsieiti prižiūrint dėmėtą, spuoguotą odą. Pateikiame keletą receptų.

Kamparas

Kamparas pasižymi gydomuoju, raminančiu, odą stangrinančiu poveikiu. Paimkite pusę arbatinio šaukštelio avižinių miltų, tiek pat kamparo kristalų (arba 3 lašus kamparo spirito) ir apelsinmedžio žiedų vandens ir, sumaišę iš jų tyrę, palaikykite užtepę ant veido 15—20 minučių. Nuplaukite drungnu vandeniu.

Į mišinį, padarytą iš 1 šaukšto pomidorų sulčių ir 1 šaukštelio medaus, įlašinkite keletą kamparo spirito lašų. Turėsite odą tonizuojančią ir sutraukiančią kosmetinę priemonę. Užtepę laikykite 15 minučių.

Namie galima paruošti ir kitą tonizuojančią priemonę: sumaišykite ir gerai suplakite šaukštą glicerino, pusę šaukšto borakso miltelių, stiklinę destiliuoto vandens ir 3 lašus kamparo spirito.

Siera

Iš 1 šaukštelio sieros miltelių, 2 šaukštų molžemio ir 1 kiaušinio baltymo sumaišykite tyrę. Ja gydomi spuogai. Yra žmonių, alergiškų sierai, todėl prieš vartodamos patepkite už ausies. Jei per keletą valandų nepastebėsite odos reakcijos, kaukes galite daryti kasdien.

Svogūnas

Svogūno sultis sumaišykite su 1 šaukštu molžemio arba kaolino ir 1 šaukšteliu medaus. Kaukė naikina dėmes ir lygina raukšles.

Česnakas

1 šaukštelis kaolino,
1 šaukštelis medaus,
1 šaukštelis morkų sulčių,
česnako skiltelė.

Į šių komponentų tyrę supilkite išplaktą kiaušinio baltymą.

Jūrų dumbliai

Iš 1 šaukšto dumblių ir tokio pat kiekio varškės paruoškite tyrę. Kasdien tepkite veidą ir laikykite 15 minučių,—pranyks dėmės.

Slyvos

Šešių virtų slyvų minkštimą sumaišykite su šaukšteliu migdolų aliejaus. Kaukė gydo spuogus.

Raukšlėtam veidui veiksmingų priemonių, išskyrus plastinę chirurgiją, nėra. Masažas kiek sulėtina naujų raukšlių atsiradimą, nes raumenys yra tonizuojami, gerėja kraujotaka.

Abrikosų kremas nuo raukšlių

Ištirpinkite 2 šaukštus lanolino, tiek pat migdolų aliejaus ir 1 šaukštą abrikosų aliejaus. Įpilkite 3 šaukštus citrinos sulčių. Abrikosai turi daug vitamino A.

Snapučio lapai

Snapučio lapų sultis sumaišę su rožių vandeniu, turėsite odą minkštinantį ir raukšles lyginantį losjoną.

Kiaušinio baltymo kaukė

Išplaktu baltymu plonai patepkite veidą. Laikykite 15 minučių. Kaukė stangrina odą, lygina raukšles.

Agurkų losjonas nuo raukšlių

Sumaigytą agurką išsunkite. Sultis sumaišykite su išplaktu kiaušinio baltymu, 1 šaukšteliu citrinos sulčių, 1 šaukšteliu degtinės, keletu lašų benzojinės tinktūros.

Mėtų losjonas nuo raukšlių

Pasidarykite 2 šaukštus agurko ir mėtų mišinio, įlašinkite 4 lašus pipirmėtės ekstrakto, įberkite žiupsnelį alūno miltelių. Losjonas gali ilgai stovėti šaldytuve. Riebiai odai losjono sudėtis kitokia: kiaušinio baltymas sumaišomas su 1 šaukšteliu pipirmėtės ekstrakto (gali būti pipirmėtės aliejus). Losjonas stangrina ir stimuliuoja odą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją