aA
Jau šį lapkritį Liuksemburge vyksiančiame „virėjų olimpiada“ vadinamame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World CUP“ dešimties lietuvių komanda su kapitonu Deivydu Praspaliausku priešakyje, mėgins savo pagamintais patiekalais priblokšti komisiją ir dar ryškiau įžiebti Lietuvos vardą pasauliniame kulinarijos ir restoraninio maisto žemėlapyje. Todėl ką tik iš Prancūzijos atskriejusi žinia apie Jaroslavui Orševskiui patvirtintą pasaulinės „World Chef“ asociacijos tarptautinio teisėjo licenciją gali tapti dar vienu koziriu kelyje į pergales.
Jaroslavas Orševskis
© DELFI / Karolina Pansevič

„Esame vedini degančių širdžių ir begalinio entuziazmo“, – kalbėdamas apie entuziastus, susibūrusius į Nacionalinę šefų rinktinę, sako Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas, restorano „Siesta“ šefas Jaroslavas Orševskis.

Galimybė žvilgtelėti į užkulisius

Čempionatas, kuriame dalyvauja keliasdešimt komandų iš viso pasaulio, garsėja itin griežtomis sąlygomis, o sėkmę čia lemia net menkiausios detalės: teisėjai stebi besivaržančias komandas nuo pat to momento, kai šios įžengia į ringą – aprangą, judesius, ruošiamo produkto temperatūrą, kokiais įrankiais dirbama, ar komanda tinkamai pasidalija darbais.
Esminius niuansus, į kuriuos bus kreipiamas dėmesys konkretaus tų metų čempionato metu, lemia teisėjų sprendimas, todėl rinktinės tų šalių, kurios turi tarptautinės kategorijos teisėjus, automatiškai gauna daugiau užkulisinės informacijos ir žino, į ką šiemet vertėtų atkreipti daugiau dėmesio.

Todėl Lietuvos nacionalinę virėjų rinktinę itin pradžiugino ką tik iš Prancūzijos atkeliavusi žinia: rinktinės narys J. Orševskis tapo pirmuoju lietuviu, gavusiu „World Chef“ asociacijos B kategorijos tarptautinio teisėjo licenciją.

Jaroslavas Orševskis
Jaroslavas Orševskis
© Robertas Daskevičius

Pretendentai į teisėjus privalo išpildyti nemažai sąlygų: tarkime, teisėjauti gali tik dirbantis šefas, dalyvavęs tarptautiniuose konkursuose ir laimėjęs bent bronzą, taip pat privalu priklausyti šalies asociacijai, dalyvauti seminaruose ir mokymuose.

„Beje, vieno tokio teisėjų seminaro metu buvo įdomus jausmas tarp demonstruojamų blogųjų pavyzdžių pamatyti savo kažkada ruoštą patiekalą, jį išanalizuoti ir prisiimti kritiką – na, bet iš klaidų juk mokomės“, – juokiasi šefas.

Vis dėlto, pasak J. Orševskio, noras tapti pasauliniu šefų konkursų teisėju pirmiausia kilo iš smalsumo: „Myliu savo darbą, o ši licencija man atveria daugiau durų į konkursus ir jų užkulisius. Tai reiškia dar didesnes galimybes mokytis, pažinti, tobulėti pačiam ir suteikti tautiečiams naudingos informacijos bei vertingų patarimų. Jau dabar esu pakviestas teisėjauti labai įdomiuose renginiuose – geriausio Latvijos virėjo rinkimuose ir prestižiškiausiame Lenkijos virėjų konkurse. Tad rudens sezonas bus kupinas įspūdžių, kuriuos, tikiuosi, vainikuos puikus Lietuvos nacionalinės šefų rinktinės pasirodymas Liuksemburge, pasauliniame čempionate.“

Pasiruošimas trunka visus metus

Šešios valandos, trys patiekalai po 110 porcijų ir tik šešių šefų komanda. Per trisdešimt geriausių šefų komandų iš viso pasaulio, kiekvieną detalę akylai vertinantis pulkas teisėjų ir galimybė iš arti pažvelgti į naujausias, geriausių iš geriausių diktuojamas tendencijas ir įsivertinti save pasauliniame kontekste – maždaug taip atrodo „Culinary World CUP“ čempionatas jo dalyviams, Lietuvos nacionalinei šefų rinktinei.

Lietuvos virtuvės šefų rinktinė pasauliniame čempionate
Lietuvos virtuvės šefų rinktinė pasauliniame čempionate
© Asmeninio albumas

Pasiruošimas tokio lygio čempionatui prasideda kone prieš metus, visa komanda tam atiduoda gausybę savo laisvalaikio, darbo ir lėšų.

„Tarkime, jei švedai ar norvegai yra dalinai finansuojami valstybės ir už dalyvavimą bei šalies vardo garsinimą gauna dotacijas, mes teturime savo asmenines ir dar iš rėmėjų surinktas lėšas. Na, bet tai ne krepšinis – todėl nesitikime masinio tautiečių palaikymo, – šypsosi J. Orševskis. – Užtat tikimės uždegti jaunąją savo profesijos kartą, kad ir jie vieną dieną perimtų šią vėliavą ir deramai atstovautų Lietuvai virėjų olimpiadoje.“

O perimti išties yra ką: į geriausiųjų olimpą lietuviai įsiveržė su trenksmu, 2014 metais „Culinary World Cup“ kulinarinėje ir konditerinėje ART programoje iškovoję bronzos, o „3 patiekalai po 110 porcijų“ rungtyje – sidabro medalius.

Būsimo čempionato patiekalus jau išbandė per 200 žmonių

Vienas iš svarbių pasiruošimo čempionatui etapų – degustacinės vakarienės, kurių metu rinktinės nariai patiekia būsimus konkursinius patiekalus, įsiklauso į vakarienės dalyvių nuomones, tobulina receptus, atlikimo techniką ir mokosi efektyvaus ir greito komandinio darbo.

Vakariene restorane Siesta
Vakariene restorane Siesta
© Organizatorių nuotr.

„Vakarienių tikslas: ne tik treniruotis, bet ir pristatyti save, rinkti lėšas kelionei bei renginiui ir kartu skleisti gurmanišką kultūrą. Nors pristatome tris, pagal griežtas konkurso sąlygas sukurtus patiekalus – šaltą žuvies ir jūrų gėrybių, karštą jautienos ir desertą, – tačiau visos vakarienės skiriasi, mat keičiame tiek ruošiamų patiekalų smulkias detales, tiek esminius akcentus“, – sako J. Orševskis.

Šiemet Nacionalinės šefų rinktinės nariai jau organizavo keturias tokias vakarienes įvairiuose Lietuvos kampeliuose – Vilniuje, Birštone, Kaune, kur būsimus čempionato patiekalus jau degustavo per 200 žmonių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Išskirtinė DELFI medžiaga: kas vyksta gaisro pragare Alytuje ir kokias prognozes pasakoja ugniagesių vadovas Skvernelis: privalu užtikrinti visišką gyventojų informuotumą ir saugumą. Papildyta 16:38 (521)

Sekmadienį ir toliau kovojama su gaisru padangų perdirbimo gamykloje Alytuje. Alytaus...

Įspėja dėl moters, graudžia istorija tuštinančios vilniečių pinigines (20)

Šaltą ir drėgną vakarą namo važiavusi vilnietė neliko abejinga pagalbos prašančiai moteriai,...

Nors Venckienės ekstradicijai uždegta žalia šviesa, tolesnis procesas priklauso nuo JAV (237)

Nors Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) kalinamos buvusios teisėjos Neringos Venckienės advokatai...

Nelaimė Pociūnų aerodrome: netikėtai apvirto lėktuvas, pilotai išgabenti į ligoninę (37)

Sekmadienį Pociūnų aerodrome įvyko nelaimė. Policija informavo, kad apvirto lėktuvas, du jame...

ES narės atvėrė kelią „Brexitui“ atidėjimo nesvarstė (61)

Europos Sąjungos ( ES ) šalys narės sekmadienį atvėrė kelią Europos Parlamentui ratifikuoti...

Matijošaičio sprendimas pribloškė tėvus: taip atimamas paskutinis duonos kąsnis (491)

„Žinau Giraitės tėvų nuotaikas, jie visi panikoje, išsigandę. Jaunos šeimos dar tik kuriasi...

Vilniuje neblaivių vairuotojų medžioklė: girčiausias įpūtė 4,24 promilės (8)

Sekmadienį Vilniuje Lietuvos keliu policijos tarnybos (LKPT) pareigūnai nustatė 9 neblaivius...

Legendinis tenisininkas Rafaelis Nadalis vedė mylimąją

Po keturiolika metų trukusios draugystės tenisininkas Rafaelis Nadalis pagaliau žengė prie...

Patyręs prancūzų onkologas pataria, kaip užkirsti vėžiui kelią: yra 7 auksinės taisyklės (57)

Daugiau nei keturiasdešimties metų su onkologiniais pacientais dirbantis prancūzų gydytojas dr....

Šiškauskas: kauniečiai – favoritai, tačiau argumentų gali atrasti ir „Rytas“ (24)

Ramūnas Šiškauskas per šešis Vilniaus „Ryte“ praleistus metus pats ne kartą ir ne du stojo...