Vis dėlto psichologai tuo nė kiek nesistebi. Jų teigimu, dalis vyrų įpratę moteris menkinti jas vadindami bobomis ir tokiems atrodo, kad sutuoktinėms automobilis išvis nereikalingas.

Vyrams atrodo, kad automobilis žmonai – tik įgeidis

Psichoterapeutas Olegas Lapinas mano, kad dalies vyrų polinkis žmonoms pirkti pigesnes padangas nei sau siejasi su skirtingu lyčių vaidmeniu visuomenėje. Anot jo, daugumai atrodo, kad moterys vairuoja kur kas rečiau nei vyrai.

Šis stereotipas vyriškajai lyčiai leidžia manyti, kad kaip tik dėl to moterims užtenka pigesnių ir mažiau saugių padangų. Be to, nemaža dalis apskritai įsivaizduoja, kad automobilis žmonai tiesiog įgeidis ir ji lengvai galėtų be jo apsieiti.

Pašnekovo žodžiais tariant, apskritai visuomenėje susiformavęs požiūris, kad technika yra vyriškumo ženklas, o moterims tai yra visiškai svetima sritis, kurią jos daug prasčiau išmano ir rečiau naudojasi. Kaip tik todėl laikomasi nuomonės, kad vyro automobilis turi būti geriau prižiūrėtas ir saugesnis.

„Tradiciškai lytis siejama su skirtingomis asociacijomis. Nors moterys ir vairuoja, tačiau manoma, kad tai joms nėra būtina. Tai yra tarsi įgeidis. Jos to galėtų ir nedaryti – galima ir pėsčiomis nueiti. O vyrui neva mašina būtina. Jis be jos negali. Įsivaizduojama, kad vyras mašiną naudoja dažnai. Mašina – vyriškos lyties stereotipas, kuris pas mus labai įsišaknijęs. Vyrams atrodo, kad moterys mašinomis naudojasi daug rečiau už juos. Taip pat vyrai mano, kad jiems automobilis nėra pramoga ar prabanga. Todėl jis savo mašina rūpinasi daug labiau“, - DELFI kalbėjo O. Lapinas.

Nors tokį požiūrį į moterų automobilius iš esmės lemia stereotipinis vyro ir moters vaidmens suvokimas, tačiau, pašnekovo manymu, jei nugali sveikas protas, problemos kaip nebūta. Taip pat jis pridėjo, kad kur kas mažiau investuoti į žmonų automobilius linkę tie vyrai, kurie apskritai menkina moteris, pavyzdžiui, jas vadindami bobomis.

„Jeigu vyrui sveikas protas sako, kad žmona automobiliu dažnai vaikus veža arba kitur važinėja, pavyzdžiui, į turgų, tuomet jis pasirūpins, kad žmonos padangos būtų neprastesnės nei jo. Bet yra nemažai vyrų, kurie moteris vadina bobom. Tokie sako, kad jos apsieis ir be gerų padangų. Tai menkinančio požiūrio pasireiškimas“, - tikino O. Lapinas.

Pavojus tyko ir moterų

Psichologė Genovaitė Petronienė taip pat tikino, kad vyrai mažiau dėmesio į kreipia į savo sutuoktinių automobilių saugumą būtent dėl retesnio jų įsėdimo į mašiną. Be to, vyriškajai lyčiai atrodo, kad moterims kelyje kyla mažesnis pavojus, nes jos važiuoja lėčiau.

Pašnekovė teigė, kad kur kas didesnė tikimybė vyrui patekti į mirtiną avariją, tačiau, anot jos, pavojus važiuojant nesaugiu automobiliu bet kada gali pasivyti ir moterį.

„Daugeliui atrodo, kad moterys greitai nevažiuoja. Daugiausia jos važiuoja mieste, todėl nieko blogo nenutiks. Iš tikrųjų mažesnė tikimybė, kad moteris mieste važiuodama nedideliu greičiu užsimuš. Tačiau tokia tikimybė vis tiek išlieja“, - aiškino G. Petronienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)