Pirmoji mokytojų darbo užmokesčio dalis – avansas – mokytojus turėtų pasiekti jau šios savaitės viduryje, 19-20 dienomis. Švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas DELFI teigė, kad avansus turėtų gauti ir tie mokytojai, kurie dar nėra pasirašę naujųjų sutarčių, mat senosios darbo sutartys dar nėra nutrauktos.

O mokytojai vis dar nežinioje, nors naujosios sutartys turi būti pasirašytos iki rugsėjo 20 dienos.

Apie esminius pokyčius mokytojams buvo pranešta kone prieš pusmetį. ŠMM teigimu, visą šį laiką būsimą savo atlyginimą mokytojai galėjo apsiskaičiuoti oficialioje jų svetainėje, tačiau dar vasarą internete buvo pradėjusi plisti netiksli skaičiuoklė, kuri galėjo klaidinti.

Mokytoja: labai sunku susikaupti tiesioginiam darbui

„Šią akimirką yra tokios nuotaikos, kad visi skaičiuoja valandas, o pamokos... Jos aišku vyksta, bet labai sunku susikaupti tiesioginiam darbui“, – DELFI teigė vienoje Vilniaus mokykloje dirbanti mokytoja.

Mokytoja teigė, kad iki šiol nėra pasirašiusi naujos darbo sutarties. „Mes su kolegomis gavome preliminarų siūlymą etatui ar panašiai, turėjome tas tris vadinamas kišenes: kontaktas, pasiruošimas kontaktui ir bendruomenės valandos. Ši dalis dar nėra suderinta, dar deramės, todėl sutarčių dar nesame pasirašę“, – teigė mokytoja.

Mokytoja
Šiai akimirkai yra tokios nuotaikos, kad visi skaičiuoja valandas, o pamokos... Jos aišku vyksta, bet labai sunku susikaupti tiesioginiam darbui.

Jau netrukus mokytojų kišenes turėtų papildyti avansas. Mokytoja viliasi, kad iki avanso mokėjimo laiko spės pasirašyti sutartį.

Mokytojos teigimu, mokykloje vis dar tvyro nežinia. „Pačios sistemos idėja yra gera, tačiau klausimas, kaip ji įgyvendinama, – kalbėjo pedagogė. – Kol kas dar nėra gerai. Darbo yra daug daugiau, o atlyginimas... Jei mano darbo užmokestis padidės keliasdešimt eurų „ant popieriaus“, bus labai gerai.“

Profesinė sąjunga: chaosas ir neaiškumas tęsiasi

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas DELFI teigė, kad chaosas dėl naujo darbo užmokesčio modelio vis dar tęsiasi.

„Girdime, kad yra nepasitenkinimo, todėl chaosas ir neaiškumas tęsiasi. Nėra aiškūs finansiniai mokyklų dalykai, – teigė A. Navickas. – Nors ministerija teigė, kad jau birželį buvo aišku, bet, kiek žinau, Švietimo informacinė sistema, kurioje skaičiuojami mokyklų finansai, pradėjo veikti šeštą dieną (Rugsėjo 6 d. – DELFI), o vienuoliktą dieną duomenys buvo anuliuoti. Duomenys pasiekė tik šiomis dienomis, todėl akivaizdu, kad mokytojai negali žinoti, kokia finansinė padėtis jų laukia. Arba jie sutikę ir dirba nežinomomis sąlygomis, arba šiuo metu aiškinasi.“

A. Navicko teigimu, Švietimo informacinėje sistemoje pateikiami finansiniai duomenys: „Kiek yra skiriama finansavimo, etatų skaičius – tokie konkretūs dalykai, pagal kuriuos yra dėliojamas darbo užmokestis“.

Skaičiuoja skirtingai

Sąjungos pirmininko teigimu, internete jau seniai patalpinta skaičiuoklė, pagal kurią mokytojai galėjo apsiskaičiuoti savo atlyginimus, tačiau, anot jo, juos tiksliai galima apskaičiuoti tik žinant visus finansinius duomenis, kurie sistemoje atsidūrė tik šiomis dienomis. „Gali skaičiuoti ką nori, bet paskui nusileidi į realybę, pamatai pinigus ir tik tada gali didinti ar mažinti. Galbūt bus taip gerai, kad visiems galės maksimaliai rašyti antrą ir trečią kišenę“, – svarstė A. Navickas.

Andrius Navickas
Gali skaičiuoti ką nori, bet paskui nusileidi į realybę, pamatai pinigus ir tik tada gali didinti ar mažinti.

A. Navickas teigia, kad netikslumų ir neaiškumų kyla ir dėl to, kad skirtingose mokyklose mokytojai skirtingai skaičiuoja būsimą savo atlygį. „Mokyklos skirtingai skaičiuoja savaites, skaičiuodamos krūvį. Vienos daugina iš 36 savaičių, kitos – iš 37. Jei kas nors skambina konsultuotis, neva aiškina, kad reikia dauginti iš 36, bet ugdymo planas sudarytas 37 savaitėms. Tokių dalykų yra ir daugiau“, – teigė A. Navickas.

Laukia pirmųjų pinigų

Sąjungos pirmininkas A. Navickas tikisi, kad rugsėjis nebus išskirtinis ir visi mokytojai gaus avansus. „Tikėtina, kad visi gaus avansus. Nepaisant to, ar jie jau sutarę ar nesutarę dėl darbo sąlygų, ar krūviai paskirstyti, ar ne. Manau, kad visiems bus mokamas avansas ir toliau bus bandoma tartis iki mėnesio pabaigos“, – kalbėjo A. Navickas.

Pirmininkas įvardijo, kad atlyginimai mokytojams mokami mėnesio pradžioje, tad iki to laiko esą visos mokyklos turėtų suspėti susiskaičiuoti būsimus darbo užmokesčius. „Jei bus susitarta ir rugsėjo 30 dieną, nebus kliūčių galutiniams skaičiavimams“, – teigė A. Navickas.

Avansas, anot A. Navicko, mokytojų kišenes turėtų pasiekti 19-20 dienomis.

ŠMM: tie, kurie nesuskubo ruoštis, šiandien turi daugiausia problemų

Švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas DELFI teigė, kad ministerija vis dar sulaukia ir mokyklų, ir mokytojų, ir savivaldybių klausimų bei skundų. „Tai natūralu, nes pokytis dėl finansavimo ir visos apmokėjimo tvarkos yra didelis. Tai reikalauja įsigilinimo, bet situacija gerėja, jau turime ne vieną ir ne kelis pavyzdžius, kuriuos galime minėti kaip geruosius“, – tvirtino A. Varanauskas.

Ministrės patarėjas teigia, kad geraisiais pavyzdžiais vadina tas mokyklas, kurių vadovai bei mokytojai dėl naujos tvarkos ir apmokėjimo susitarė dar prieš mokslo metus.

Anot A. Varanausko, daugiausia problemų dabar kyla tiems, kurie nesuskubo išnagrinėti visos naujosios tvarkos dar tada, kai ji buvo paskelbta, prieš pusmetį. „Tie, kurie nesuskubo ruoštis, šiandien turi daugiausia problemų. Bet tikrai mes čia juos ne pirštais baksnojame, o bandome aiškintis, žiūrime, kokie yra neaiškumai ir bandome padėti juos spręsti“, – teigė A. Varanauskas.

Arminas Varanauskas
Tie, kurie nesuskubo ruoštis, šiandien turi daugiausia problemų.

Ar tikrai gaus avansą?

A. Varanausko teigimu, nėra nustatytos vienos datos, kada turi būti išmokėtas avansas ir ar iš viso jis turi būti mokamas. „Tai darbuotojo ir darbdavio susitarimas, tačiau taip, švietimo srityje yra įprasta mokėti avansą ir tas avansas yra mokamas maždaug 19 dieną, maždaug mėnesio viduryje, – kalbėjo A. Varanauskas. – Tie mokytojai, kurie dar derina savo darbo sutartį, kuriems dar ne visi klausimai yra atsakyti, turi nepamiršti, kad yra dar galiojanti darbo sutartis. Ji juk nebuvo nutraukta, mokytojas vis dar yra mokytojas.“

Ministrės patarėjas tvirtino, kad rugsėjo mėnesį mokytojus gali pasiekti toks avansas, kokį jie gaudavo anksčiau, o kito mėnesio pradžioje, kai jau bus aiškus tikslus naujasis darbo atlygis, bus sumokėtas ir atlyginimo likutis.

„Juk avansas nėra kažkoks atskiras mokestis. Avansas yra atlyginimo dalis, tik išmokamas anksčiau, – kalbėjo A. Varanauskas. – Tikrai nematau problemos, tikrai šiuos dalykus galima labai paprastai išspręsti.“

Ministrės patarėjas taip pat paragino mokyklų vadovus nenustoti mokėti avansus: „Avansas yra atlyginimo dalis, o jei mokykla po to pamatys, kad tam mokytojui krūvis padidėjo trimis valandomis ir jo atlyginimas išaugo tarkime 100, tai ji, sumokėjusi tokį patį avansą kaip anksčiau, spalio pradžioje galės išmokėti didesnę atlyginimo dalį. O padidėjusį avansą dėl avansą dėl padidėjusio atlyginimo galės pradėti mokėti nuo spalio vidurio“.

Problemų kyla ir mažuose miesteliuose, ir dideliuose miestuose

Ministrės patarėjo teigimu, negalima teigti, kad miestų mokyklose viskas vyksta sparčiau, o regionuose – daugiau pasimetimo. „Viskas labai priklauso nuo to, kiek mokyklų steigėjai turi kompetencijų ir gali padėti mokykloms susitvarkyti su visais šiais pokyčiais. Taip pat ir nuo nusistatymo, – įsitikinęs A. Varanauskas. – Jei nusistatymas iš anksto buvo neigiamas, o tokių mes turime, tai natūralu, kad tada ir susidėlioti yra sunkiau.“

Anot ministrės patarėjo, tie, kurie į pokyčius žvelgė ramiai – puikiai susitvarkė.

Paviešinta skaičiuoklė nebuvo tiksli

ŠMM atstovas A. Varanauskas teigė, kad prieš kelis mėnesius buvo girdėjęs gandų, kad internete plinta skaičiuoklė, kuri nėra tiksli, todėl kvietė mokytojus naudotis tinklapyje etatinis.lt patalpinta skaičiuokle. Tiesa, ši skaičiuoklė kurį laiką buvo sustabdyta.

Arminas Varanauskas
Jei nusistatymas iš anksto buvo neigiamas, o tokių mes turime, tai natūralu, kad tada ir susidėlioti yra sunkiau.

„Buvome girdėję tokių gandų, kad buvo atsiradusi tokia skaičiuoklė, kuri buvo platinama internetu. Ji nebuvo teisinga, bet buvo ne mūsų padaryta. Mūsų skaičiuoklė yra puslapyje etatinis.lt, ji vis dar yra pasiekiama, – kalbėjo A. Varanauskas. – Ją pildant kai kuriems buvo tam tikrų neaiškumų, kartais intuityviai pildydami ir ne viską iki galo perskaitantys žmonės įrašydavo ne tuos skaičius, kurie buvo prašomi arba kažką praleisdavo, todėl mes tą skaičiuoklę nuolat pildydavome instrukcijomis, kad žmonėms būtų lengviau ją pildyti.“

Tiesa, net ir nuolat atnaujinamą skaičiuoklę teko kuriam laikui sustabdyti. „Buvome kelioms savaitėms ar savaitei tą skaičiuoklę sustabdę po to, kai Seimas priėmė įstatymą ir Prezidentė jį pasirašė, nes reikėjo šiek tiek pakeisti koeficientus. Seimas nusprendė kai kurias koeficientų apatines žirklutes šiek tiek padidinti“, – priežastį įvardijo A. Varanauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (460)