Valgykla įkurta prie upės, biurų pastatų kvartale, ir dirba tik pietų metu. Kaip pasakojo „Pietausim.lt“ savininkai, dažniausiai per dieną aptarnaujami apie 250 lankytojų, nors anksčiau čia veikusios kavinės savininkai žadėjo, kad jei pietauti ateis 100 žmonių, tai „Pietausim.lt“ jau bus aplankiusi sėkmė. Sėkmės rodiklis viršytas beveik 2,5 karto.

Vaikinai pasakojo, kad kol kas „Pietausim.lt“ yra pagrindinis jų užsiėmimas, tačiau ne vienintelis: L. Stankevičius turi kitų veiklų, kurias vertina kaip neužbaigtus darbus, S. Šaltenis užsiima startuolio „MailerLite“ eksportu į Italiją.

Pirminė verslo idėja nepasiteisino

Verslo idėja gimė Laurui Stankevičiui dirbant advokatų kontoroje: „Mes išsirinkdavome ir užsisakydavome maistą savaitei į priekį, o tada jau kiekvieną dieną mums jį pristatydavo į biurą. Pamenu, buvo labai patogu, tai pagalvojau, kad reikia sukurti sistemą, leidžiančią paprasčiau ir be didelių pastangų užsisakyti pietus: atsidarai, paspaudi ant norimo patiekalo, o tau jį atveža. Mėnesio pabaigoje gauni sąskaitą ir sumoki už visą mėnesio maistą, kaip už kokią telefono sąskaitą“, – pasakojo L. Stankevičius.

Tačiau ne viskas buvo taip paprasta. Daugelis biurų tokio verslo modelio nepalaikė, mat neturėjo tam tinkamų sąlygų: „Jei įmonė didesnė ir jei vienoje patalpoje sėdi daugiau žmonių, tai tradiciniai lietuviški pietūs su sriuba ir karštu patiekalu „iškvėpina“ visą darbo erdvę“, – sakė L. Stankevičius ir pridūrė, kad tuo metu dar ne itin daug biurų turėjo atskiras virtuvėles, kuriose darbuotojams sudaromos sąlygos oriai pavalgyti darbo vietoje.

Nors idėjos nešti pietus į darbą ir atsisakyta, vaikinai neatsisakė minties patenkinti didžiuosiuose biuruose dirbančių žmonių alkį: „Svarstydami, kad daugelio restoranų ir kavinių požiūris į dienos ar verslo pietus yra apgailėtinas, nusprendėme savo idėjos laikytis: priešingai nei kitos įstaigos, besistengiančios sunaudoti visus maisto likučius kitą dieną jau kitaip atrodančiuose patiekaluose, mes norėjome pasiūlyti visą laiką šviežią ir skanų maistą“, – sakė L. Stankevičius.

Pakraupo pamatę patiekalų technologines korteles

Ten, kur dabar yra įsikūrusi „Pietausim.lt“, anksčiau buvo kavinė, kurioje vaikinai užsakydavo reikalingą vežti į biurus maistą. Ilgainiui pastebėta, kad ne tik maisto pristatymo idėja nepasiteisina, bet ir maisto kokybė netenkina „Pietausim.lt“ klientų poreikių. Tada L. Stankevičius su kolegomis nusprendė nusipirkti kavinę ir pakeisti ją iš esmės.

„Virėjais joje dirbo „senoviniai“ žmonės. Tuo metu, kai Lauras ir Donatas bandė įsukti savo maisto pristatymo į biurus verslą, manęs jų kompanijoje nebuvo, tačiau man teko galimybė įvertinti jų siūlytą maistą. Pavyzdžiui, atveždavo daržovių apkepą kažkokiame neaiškiame rožinės spalvos padaže ar vištienos maltinukus, kurie turi kiaulienos skonį“, – pasakojo S. Šaltenis.

Pamatę maisto technines korteles vaikinai pakraupo: pasirodė, kad, pavyzdžiui, vištienos maltinukuose galėjo būti įmaišyta ir kiaulienos lašinukų. Aptikę štai tokias kavinės savininkų ir virėjų gudrybes, jie nusprendė elgtis kitaip ir kavinę keitė iš pagrindų.

Visų pirma, S. Šaltenio draugė architektė pakeitė interjerą, o pats S. Šaltenis, turintis ilgą darbo patirtį Italijos kavinėse ir restoranuose, pristatė naujus patiekalų receptus. Kasdien „Pietausim.lt“ galima rasti po keturis ar penkis patiekalus. Meniu patiekalai pradeda kartotis tik po maždaug dvidešimties dienų, mat receptų banke jų yra apie šimtą. Be to, mažiau populiarūs valgiai iškeliauja iš didžiojo meniu – juos pakeičia naujai sukurti patiekalai.

„Viską darome vadovaudamiesi nuostata, kad nedarysime to, ko nevalgome patys. Dėl to pakeitėme maisto produktų tiekėjus į daug kokybiškesnę produkciją teikiančius. Taip pat, priešingai nei daugelis kitų kavinių, to paties maisto nepateikiame kitą dieną ir net nebandome jo pergaminti. Pietų metui einant į pabaigą, sumažiname maisto kainą perpus ir išparduodame visus likučius klientams“, – pasakojo S. Šaltenis.

Kaip tvirtino vaikinas, prie „Pietausim.lt“ populiarumo prisidėjo ir tai, kad pačioje pradžioje šios modernios valgyklos įkūrėjai patys joje dirbo ir aptarnavo klientus, kurių didžiąją dalį jau pažįsta. „Šiame Vilniaus kvartale jaučiamės taip, tarsi būtume savo namų kieme“, – pridėjo S. Šaltenis.

Moderni valgykla?

Maisto čia galima gauti remiantis panašiais elgesio principais kaip ir valgykloje: atėjai, pasiėmei padėklą, paprašei išsirinkto patiekalo. S. Šaltenis patvirtino, kad išties „Pietausim.lt“ yra vieta, panaši į valgyklą, o Lauras pageidavo „Pietausim.lt“ vadinti pietaine – terminu, kuris skamba kiek gražiau. Jie abu nusprendė, kad valgykla daugeliui asocijuojasi su prastesne kokybe.

„Pietausim.lt“ lankytojus priima apie tris- keturias valandas, nuo 11 iki 14 ar 15 val. Didžiausias lankytojų srautas būna apie 11 – 13, per patį pietų piką, tačiau pasitaiko ir vėlyvesnius pietus mėgstančių žmonių. Paskutinieji lankytojai dar ir maisto likučius nusiperka pavakariams ar vakarienei.

Kaip sakė Lauras, jų siūlomo maisto kainos palyginti nedidelės: „Manau, kad mūsų norimos kainos ir siūlomos kokybės santykis yra labai geras. Pagrindinis pietų patiekalas kainuoja apie 3,5 eurų (apie 12 litų). Pagrindinį patiekalą valgančiam žmogui sriuba kainuoja tik 50 euro centų“, – pasakojo L. Stankevičius.

S. Šaltenis tvirtino, kad garnyro – daržovių – kiekis neribojamas. Jei pasirodo aukštas ir didelis žmogus, tai padavėjai prie pagrindinio patiekalo jų nepagaili ir prideda tiek, kad žmogus tikrai pasisotintų: „Jei žmogus po pietų vis dar alkanas ir keliauja į prekybos centrą pirkti bandelių, tai jo problemos mes neišsprendėme. Taip neturi būti, dėl to manau, kad skirtingos porcijos yra natūralus dalykas, juk mes visi tikrai valgome skirtingai“, – pasakojo S. Šaltenis ir juokavo, kad dėl tokios politikos kai kurie lankytojai netgi skundžiasi „Pietausim.lt“: porcijos esą per didelės, taigi nenorėdami švaistyti maisto, visi turi suvalgyti daug daugiau daržovių.

Vienu didžiausių komplimentų jis laiko tai, kad į pietainę užsuka ne tik biurų darbuotojai, bet ir Seimo nariai bei Seimo kanceliarijos darbuotojai.

Neturintys banko kortelės liks alkani

Pirmą kartą lankantis „Pietausim.lt“ nustebino tai, kad atsiskaityti čia galima tik banko kortelėmis. Daugelis smulkesnių pardavėjų, restoranų ar kavinių dažniau prašo mokėti grynaisiais, mat atsiskaitymus kortele bankas apmokestina. Paklaustas, kokie motyvai paskatino atsisakyti mokėjimo grynaisiais, L. Stankevičius įvardino bent keletą priežasčių.

„Visų pirma, norime gyventi patogiai ir paprastai, o priimant atsiskaitymus grynais pinigais, taip nepavyktų: pinigus reikia skaičiuoti, nešti į banką, rūpintis grąža, o tai reikalauja papildomo laiko ir pastangų“, – pasakojo L. Stankevičius ir pridūrė, kad kortelių skaitytuvai supaprastina ne tik darbuotojų, bet ir pietainės savininkų gyvenimą: nereikia kontroliuoti pinigų srautų ir tikrinti darbuotojų, ar jie nepadarė klaidų, ar išties elgiasi sąžiningai.

Vaikinai įsitikinę, kad atsiskaitymas kortelėmis yra kiek higieniškesnis nei grynaisiais pinigais. Švaresnis ne tik tiesiogine, bet ir perkeltine prasme: „Mes palaikome sąmoningą ir sąžiningą verslą, taigi mums svarbu būti skaidriais. Didžiuojamės savo valstybe, mokame mokesčius ir galvojame, kad jei mes įnešime savo dalį, tai ilgainiui gyvensime geriau. Nepalaikome tvirtinančių, kad slėpti mokesčius yra madinga“, – sakė S. Šaltenis.

Ne paskutinis tarp motyvų – greitis: per pietus visi taupo laiką, taigi pietainės tikslas – kaip įmanoma greičiau aptarnauti kaip įmanoma daugiau klientų. Neseniai, norėdami sužinoti, kaip greitai aptarnaujami klientai, jie surengė eksperimentą. Per „Facebook“ socialinį tinklą į „Pietausim.lt“ jie sukvietė šimtą žmonių, sustatė juos į eilę ir skaičiavo, per kiek laiko aptarnaus.
Apmokėjimas buvo simboliškas: vienas euro centas tam, kad būtų paskaičiuotas ir atsiskaitymo kortele laikas. Kaip pasirodė, 100 žmonių buvo aptarnauti per 40 minučių, taigi kad ir kokia eilė prie „Pietausim.lt“ tįstų, ji ištirps greitai.

Ar nekilo nesklandumų dėl to, kad atsiskaitymas už maistą vyksta tik kortelėmis? „Mūsų tikslinė auditorija negali neturėti banko kortelės“, – pasakojo L. Stankevičius.

Žada augti kaip ant mielių

Jau nuo pat pokalbio pradžios, vaikinai vis užsimindavo, kad visai netrukus išgirsime apie įmonės plėtrą. Paprašyti papasakoti apie tai plačiau, jie sakė, kad pietainių tinklas netrukus turėtų paaugti: „Pietausim.lt“ maistu netrukus džiaugsis ir kito Vilniaus rajono gyventojai.

„Mūsų tikslinė auditorija yra vadinamosios baltosios apykaklės, taigi stengiamės šalia jų būti kuo arčiau. Esame dalyvavę keliuose konkursuose dėl darbuotojų maitinimo. Nors jų rezultatai dar nėra aiškūs, tikimės paties geriausio“, – sakė L. Stankevičius. Kaip paaiškėjo, Vakarų pasaulyje gimusi mada jau pasiekė ir Lietuvą: dalis užsienio kapitalo įmonių, steigiančių biurus Lietuvoje, pageidauja savo darbuotojus pamaitinti patys. Tai reiškia, kad darbuotojams, pietaujantiems biure, pietus užsako ir apmoka darbdavys. L. Stankevičius įsitikinęs, kad tai taps tendencija, nes kompanijos, norinčios išlaikyti geriausius darbuotojus, jiems turės pasiūlyti daugiau nei tik gerą atlyginimą. Tai gali būti ir pietūs, ir draudimas, ir kitos gyvenimą palengvinančios ar smagumo jam suteikiančios paslaugos. Taip šiuo metu daro didžiosios technologijų galiūnės, tokios kaip „Google“, siekdamos išlaikyti gerus darbuotojus.

„Mes turime pranašumą prieš kitus rinkos žaidėjus, nes esame jauni, veikiame skaidriai ir nedarome problemų ten, kur jų nereikia. Mums lengva susikalbėti su žmonėmis“, – savo pranašumus vardijo L. Stankevičius ir pridūrė, kad šiuo metu jis su kompanija rinkai kuria „bombą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)