Kaip liudija Tarptautinės ne pelno siekiančios Nacionalinės priešgaisrinės apsaugos asociacijos (JAV) statistika, vieną iš trijų Kalėdų eglučių gaisrų sukelia elektros laidai, o vieno iš penkių sukeliamų gaisrų priežastis – šilumos šaltiniai (židinys, šildymo prietaisai), esantys per arti eglučių.

Pasak ugniagesių, nesaugiai pastatyta eglutė, neteisingai naudojamos elektros lempučių girliandos ir kalėdiniai žaislai, pakabinti ant jos šakų, gali sukelti gaisrų, dėl kurių žūstama ar patiriama kūno sužalojimų bei materialinių nuostolių. Nors per žiemos šventes eglučių gaisrų Lietuvoje užregistruojama nedaug, tačiau atlikti gelbėjimo darbų ugniagesiai kviečiami kiekvienais metais. 

Į ką gyventojai, puošdami eglutes ir besirengdami šventėms turėtų atkreipti dėmesį? 

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Zonis pataria, kad pirmiausia reikėtų gerai pagalvoti apie savo artimųjų saugumą. Pasak jo, perkant natūralią eglutę, būtina žinoti, kad ji yra sakinga, dažniausiai į prekyvietę atvežama jau padžiūvusi, todėl kelia didesnę gaisro grėsmę nei dirbtinė eglutė. 

Neatsargus elgesys gali sugriauti gyvenimus
Be to, didelį pavojų kelia sintetiniai ir popieriniai žaislai, kuriais dabinamos eglutės. Ypač jei kyla noras prisegti žvakutę ar pakabinti apgaulingąsias „šaltąsias ugneles“, kurios ne tik gražiai žybsi, bet ir per akimirką gali sukelti gaisrą. 

Kitos neretai pasitaikančios klaidos, specialisto nuomone, kai eglutės yra pastatomos ne ant tvirto pagrindo, kai be priežiūros ant eglučių paliekamos šviečiančios lempučių girliandos, kurios dėl trumpo elektros jungimo taip pat gali sukelti gaisrą.

„Štai prieš keletą metų Šiauliuose per gaisrą, įsiliepsnojus eglutei, tragiškai baigėsi pirmoji Naujųjų metų naktis mažamečiams vaikams. Tėvai juos miegančius paliko su seneliais, o patys išėjo švęsti pas draugus. Koridoriuje stovėjusi girliandomis papuošta eglutė netikėtai užsiliepsnojo. Virtuvėje sėdėję seneliai ne iš karto pajuto dūmų kvapą. Atvykę ugniagesiai, vaikus kambaryje rado uždususius nuo dūmų. Gaisro priežastis – netvarkingas elektros ilgintuvas, kuris sukėlė trumpą jungimą,“ – apie skaudžią vaikų žūtį pasakojo G. Zonis. 

Kad eglutės teiktų tik džiaugsmą, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena gyventojams, kad ją galima statyti tik ant tvirto pagrindo, saugiu atstumu nuo elektrinių šildymo prietaisų ir kitų šilumos židinių. Natūrali eglutė turi būti įstatyta į indą su vandeniu, o augančią vazone būtina palaistyti, nes jei išdžiūvusi eglutė bus padabinta elektros lempučių girliandomis, ji gali virsti liepsnojančiu deglu. 

Tarp šilumos, grožio ir pavojaus - tik vienas žingsnis
Prieš puošdami eglutę elektrinių lempučių girliandomis, atidžiai perskaitykite naudojimo instrukciją. Jei girlianda naudojama ne pirmus metus, būtina įsitikinti ar nepažeista izoliacija. Nepuoškite eglutės savadarbėmis elektrinių lempučių girliandomis, taip pat nedekite ant eglutės žvakių ir nekabinkite ant jos šakų „šaltųjų ugnelių“, nes ir nuo menkos žiežirbos ji gali suliepsnoti. 

Nepalikite mažų vaikų ir naminių gyvūnėlių be priežiūros šalia žaliaskarės eglutės, o eidami miegoti ar išeidami iš namų, elektrines girliandas visada išjunkite, nes tai padės išvengti gaisro. Ką daryti, jeigu patalpoje užsiliepsnoja eglutė? Pirmiausia, išjungite elektrinę girliandą iš maitinimo tinklo ir skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112. Degančią eglutę nuverskite ant grindų, kad liepsnos nekiltų į viršų, neužsidegtų sienų apmušalai, užuolaidos ir kiti šalia esantys daiktai. Liepsną patariama gesinti užmetus storą audinį (antklodę) arba vandeniu. 

Kilus gaisrui, neatidarinėkite langų ir durų, kad ugnis dar labiau neįsipliekstų, o patalpoje esančius gyventojus išveskite į laiptinę ar į kiemą. Kai gaisras užgesintas, galima atverti langus ir išvėdinti patalpas nuo dūmų. Beje, ugniagesiai pataria namuose turėti gesintuvą ir storą audeklą, kurie padės greičiau užgesinti gaisrą. Daugelio tragiškų gaisrų pasekmių galima išvengti, jei gyvenamosiose patalpose būtų įrengti dūmų detektoriai, kurie „suuodę“ dūmus, garsiniu signalu įspėtų patalpoje esančius žmones. 

Pasibaigus šventėms, nekraukite eglučių šalia gyvenamųjų pastatų, nes neatsargiai numesta nuorūka ar degtukas gali sukelti gaisrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)