Forumuose skirtingų žmones su negalia atstovaujančių organizacijų atstovai buvo kviečiami pristatyti savo veiklas ir taip padrąsinti bendruomenės narius aktyviau savarankiškai veikti. Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, atviras bendravimas panašių renginių metu padeda išgirsti tai, kas žmonėms su negalia svarbiausia, iš pirmų lūpų.

„Aplankėme penkis miestus, kalbėjome su dešimtimis negalią turinčių žmonių visoje Lietuvoje ir pasibaigus renginiams galime tik pasidžiaugti, kad mūsų šalies žmonių su negalia organizacijose veikia iniciatyvūs šios bendruomenės nariai, savo pavyzdžiu galintys padrąsinti ir suburti kitus. Labai tikimės, kad tolimesnis bendradarbiavimas padės Lietuvoje atrasti dar daugiau aktyvių žmonių su negalia“, – pažymėjo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Forumai padėjo išjudinti įvairių žmones su negalia persekiojančių stereotipų pamatus. Nors dažnai manoma, kad negalią turintys žmonės pirmiausia tikisi pagalbos ir paramos iš šalies, Panevėžyje, Raseiniuose, Ukmergėje, Telšiuose ir Marijampolėje į diskusijas susirinkę bendruomenių atstovai įrodė, kad negalia nėra kliūtis gyventi pilnavertį gyvenimą. Diskusijose dažnai skambėjo konstruktyvūs patarimai valdžios atstovams, o pristatyti gerieji pavyzdžiai tapo vertingu paskatinimu kitiems bendruomenės nariams savarankiškai veikti.

„Labai svarbu, kad diskusijos padėjo išsiaiškinti skirtingas kiekvieno regiono aktualijas. Pavyzdžiui, Panevėžyje aktyviai kalbėta apie būsto renovaciją, raseiniškiai aptarinėjo projektų rašymo subtilybes, Ukmergės forumo dalyviai diskutavo apie sėkmingai vystomą valdžios ir žmonių su negalia dialogą, Telšiuose, kaip paaiškėjo, aktualiausi negalią turinčių žmonių globos klausimai, o Marijampolė nustebino savo aktyviais sportininkais“, – teigia Jolanta Šliužienė, Neįgaliųjų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus pavaduotoja.

Nors susitikimai sukėlė daug vertingų diskusijų ir padėjo atskleisti platų žmonių su negalia interesų spektrą, atviri pokalbiai patvirtino, kad Lietuvos visuomenės laukia svarbi užduotis – padėti įgyvendinti svarbiausią negalią turinčių žmonių norą kurti žmogišką ir lygiavertį dialogą.

„Nuolatinis dialogas su visuomene ir valdžios institucijomis yra svarbiausias žmonių su negalia siekis, todėl kiekvieno iš mūsų pareiga yra nelikti abejingais, draugiškai juos pasitikti, padrąsinti ir šio tikslo siekti kartu. Panašaus formato renginiai bus tęsiami ir kitais metais, aplankant vis kitus Lietuvos regionus“, – pabrėžia ministrė A. Pabedinskienė.

Žmonėms su negalia skirti forumai „Kartu veikime drąsiai“, gruodžio 3 d. prasidėję renginiu Panevėžyje, gruodžio 5 d. vyko Raseiniuose, gruodžio 9 d. – Ukmergėje, gruodžio 11 d. – Telšiuose ir gruodžio 15 d. – Marijampolėje. Renginiuose dalyvavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Panevėžio, Raseinių, Ukmergės, Telšių ir Marijampolės regiono neįgaliųjų organizacijų atstovai, taip pat kviestiniai svečiai. Forumus organizavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Neįgaliųjų reikalų departamentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją