aA
Sostinėje jau geras pusmetis tarp gurmanų iš lūpų į lūpas sklando saldi legenda apie nepaprastą desertą. Daugeliui vaikystės prisiminimus sužadinančiu pavadinimu „Ežiukas rūke“ pakrikštyto deserto galima paragauti virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko restorane „Amandus“. Kartu su šefu šį vien jau savo vaizdu užburiantį desertą sukūrė restorano konditerė Toma Piskarskaitė. Jauna ir didžiausių ambicijų kupina meistrė žino, kaip įgyvendinti net keisčiausius ar drąsiausius užmojus.
T. Piskarskaitė
T. Piskarskaitė
© DELFI montažas


„Kaip ir daugumą kitų pirminių crazy idėjų, šią irgi sumanė Deivydas, tik jis nežinojo, kaip visa tai įgyvendinti, – išskirtinį restorano desertą pristato konditerė. – Desertui jau pusė metų, tačiau kiekvieną mėnesį mes jį pateikiame skirtingų skonių ir spalvų. Praėjusį mėnesį dominavo avies pieno sūris ir obuoliai, šį mėnesį – egzotiniai vaisiai, kokosai, bruknės ir svarainiai. Dar deserte visada būna ledų ir, žinoma, morenginis ežiukas.“

T. Piskarskaitė šypsosi – kadangi visų pirma šis desertas pavergia vizualiai, mat iš pradžių „ežiukas“ apgaubiamas skysto azoto rūku, restorano komandai dar neteko matyti svečio, kuris nebūtų suskubęs išsitraukti telefono ir nepabandęs šio reginio nufotografuoti. Beje, jei šio deserto prie kavos į restoraną užsuksite vidury dienos, įspūdingojo šou nepamatysite – tai tik specialių degustacinių vakarienių kulminacija.

Šventinė vakarienė su geriausiais Lietuvos šefais
Šventinė vakarienė su geriausiais Lietuvos šefais

Įdomu tai, kad sostinės gurmanus sužavėjusi T. Piskarskaitė – savamokslė konditerė. Prieš tai baigusi tiksliuosius mokslus ji dirbo pagal tikrąją savo profesiją ir buvo valstybės tarnautoja. Vis dėlto ten nesijautė savo rogėse, vis laukdavo, kada pareis namo ir galės pasinerti į didžiausią savo aistrą – desertų gaminimą. „Pastebėjau, kad mano hobis tapo liga (juokiasi). Susiruošiu pas ką nors į svečius – būtinai su savo iškeptu desertu, nueinu į kirpyklą ar pas manikiūrininkę – atnešu keksiukų. Žinoma, žmonės tik apsidžiaugdavo, o dauguma vis sakydavo – tu privalai pakeisti darbą, juk tau taip puikiai sekasi gaminti desertus“, – prisimena ji.

Toma Piskarskaitė
Toma Piskarskaitė
© Robertas Daskevičius

Dabar mergina džiaugiasi, kad drąsiai ryžosi atsisakyti džiaugsmo neteikiančios tarnybos ir darbu pavertė savo hobį. Vieną dieną nuėjo į vieną sostinės kepyklėlę ir po neilgo pokalbio su jos savininku buvo priimta. „Tai buvo pirmoji mano mokykla. Tačiau po metų supratau, kad man reikia daugiau, kad jau viską čia moku. Tuomet patekau pas Deivydą. Jam tiesiog nusiunčiau savo sukurtų tortų nuotraukas, kai pamačiau Feisbuke įrašą, kad mirtinai ieško konditerio. Susitikom, pakalbėjom ir štai kartu dirbame jau ne vienerius metus, dar nuo pirmojo „Dublio“. Nė už ką nenorėčiau grįžti į valstybės tarnybą, nors, žinoma, ir darbas virtuvėje nėra labai lengvas“, – trumpai apie karjeros vingius papasakoja T. Piskarskaitė, kuri iki šiol nenustoja desertų gaminti ir namie, po darbų restorano virtuvėje. O naujausios kulinarinės knygos, tinklaraščiai, garsių užsienio žvaigždžių receptai – lyg maldaknygės skaitymas prieš miegą, juokiasi mergina.

Ne kartą sau ir kitiems savo talentą įrodžiusi jaunoji konditerė pasiryžo naujam iššūkiui – su Nacionaline šefų rinktine kovos lapkričio 22–29 d. vyksiančiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World CUP“. Kad desertai – tikroji jos stichija, konkurso komisijai T. Piskarskaitė bandys įrodyti kartu su kolega Artūru Samavičiumi.

Nacionalinė šefų rinktinė
Nacionalinė šefų rinktinė
© Robertas Daskevičius

„Pagal čempionato reikalavimus sudedamųjų dalių patiekaluose turi būti kuo daugiau, tad ir mūsų desertas negali būti tik koks nors pyragaitis ar ledai. Kuo daugiau ingredientų panaudosi, tuo labiau parodysi savo meistriškumą, lengviau atsiskleis skirtingi paruošimo būdai, tuo daugiau taškų gausi.
Tai reikalauja labai daug bandymų, laiko ir žaliavų. Savo desertą tobuliname jau metus, bandysime suderinti kokosinį kremą, griliažą, šiltą baltojo šokolado pyragaitį su obuoliais ir kalvadosu, egzotinių vaisių salotas iš mangų ir ananasų, taip pat bruknes ir svarainių ledus“, – atskleidžia T. Piskarskaitė.

Pati būdama didelė smaližė mergina tikina, kad prašmatnus desertas išties skanus, tad beliko sulaukti konkurso datos ir įrodyti tai visam pasauliui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Karo ekspertai: ataka Kryme kelia minčių jau apie kitokius ginklus, rusai tikrai keršys (2)

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertų teigimu, po...

Būsto rinka išgyvena dideles permainas: NT ekspertai paaiškino, kur dingo naujų butų pirkėjai ir ko laukti toliau

Liepos mėnuo būsto rinkoje buvo prasčiausias per dešimtmetį. Nepaisant to, liepą pasiektas ir...

Landsbergis: URM komandoje laukia didelės permainos į partijos pirmininkus daugiau nebekandidatuos (2)

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad pasigenda turinio jam interpeliaciją...

Politikams ieškant kaltųjų, „Perlo Energijos“ klientai bando rasti išeitį: likti su nuvylusiu tiekėju ar bėgti pas kitus

Po nepriklausomo tiekėjo „ Perlas Energija “ sprendimo atsisakyti fiksuotos elektros kainos...

Krymo gyventojus pasiekė karo garsai: Rusijos versija netiki net palaikantys valdžią rusų turistai visais įmanomais būdais bando ištrūkti

Po sprogimų kariniame aerodrome Kryme medikų pagalbos prireikė trylikai žmonių. Turistai...

Rusija vėl grasina dėl tranzito į Kaliningradą: atsakomosios priemonės jau yra parengtos papildyta (11)

Rusijos užsienio reikalų ministerijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius, taip pat...

Nausėda atėmė valstybės apdovanojimą iš čiuožėjų Drobiazko ir Vanago papildyta (28)

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį išbraukė iš valstybės apdovanotųjų sąrašo ledo...

Karas Ukrainoje. „Minus 9 okupantų lėktuvai“: Ukraina skelbia apie Rusijos nuostolius Kryme per Rusijos smūgius Dnipropetrovsko regione žuvo 13 civilių

Virš Zaporižės regiono Ukrainos oro gynybos pajėgos numušė dvi priešo raketas. Tai paskelbė...

Prekybos centro „CUP“ savininkas vis dar turi verslų Rusijoje – žada juos parduoti

Vilniaus Upės g. 9 veikiantį prekybos centrą „ CUP “ valdančios įmonės įmonės...

Delfi PliusAndrejus Kolesnikovas, delfi.lv

Putinas suka gaublį ne į tą pusę: Stalinas – ir tas savu laiku pripažino priešų galią

Imperija, žlugusi dar 1991 metų gruodžio 25 dieną, jau daugiau nei tris dešimtmečius mus nuodija...