aA
Sostinėje jau geras pusmetis tarp gurmanų iš lūpų į lūpas sklando saldi legenda apie nepaprastą desertą. Daugeliui vaikystės prisiminimus sužadinančiu pavadinimu „Ežiukas rūke“ pakrikštyto deserto galima paragauti virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko restorane „Amandus“. Kartu su šefu šį vien jau savo vaizdu užburiantį desertą sukūrė restorano konditerė Toma Piskarskaitė. Jauna ir didžiausių ambicijų kupina meistrė žino, kaip įgyvendinti net keisčiausius ar drąsiausius užmojus.
T. Piskarskaitė
T. Piskarskaitė
© DELFI montažas


„Kaip ir daugumą kitų pirminių crazy idėjų, šią irgi sumanė Deivydas, tik jis nežinojo, kaip visa tai įgyvendinti, – išskirtinį restorano desertą pristato konditerė. – Desertui jau pusė metų, tačiau kiekvieną mėnesį mes jį pateikiame skirtingų skonių ir spalvų. Praėjusį mėnesį dominavo avies pieno sūris ir obuoliai, šį mėnesį – egzotiniai vaisiai, kokosai, bruknės ir svarainiai. Dar deserte visada būna ledų ir, žinoma, morenginis ežiukas.“

T. Piskarskaitė šypsosi – kadangi visų pirma šis desertas pavergia vizualiai, mat iš pradžių „ežiukas“ apgaubiamas skysto azoto rūku, restorano komandai dar neteko matyti svečio, kuris nebūtų suskubęs išsitraukti telefono ir nepabandęs šio reginio nufotografuoti. Beje, jei šio deserto prie kavos į restoraną užsuksite vidury dienos, įspūdingojo šou nepamatysite – tai tik specialių degustacinių vakarienių kulminacija.

Šventinė vakarienė su geriausiais Lietuvos šefais
Šventinė vakarienė su geriausiais Lietuvos šefais

Įdomu tai, kad sostinės gurmanus sužavėjusi T. Piskarskaitė – savamokslė konditerė. Prieš tai baigusi tiksliuosius mokslus ji dirbo pagal tikrąją savo profesiją ir buvo valstybės tarnautoja. Vis dėlto ten nesijautė savo rogėse, vis laukdavo, kada pareis namo ir galės pasinerti į didžiausią savo aistrą – desertų gaminimą. „Pastebėjau, kad mano hobis tapo liga (juokiasi). Susiruošiu pas ką nors į svečius – būtinai su savo iškeptu desertu, nueinu į kirpyklą ar pas manikiūrininkę – atnešu keksiukų. Žinoma, žmonės tik apsidžiaugdavo, o dauguma vis sakydavo – tu privalai pakeisti darbą, juk tau taip puikiai sekasi gaminti desertus“, – prisimena ji.

Toma Piskarskaitė
Toma Piskarskaitė
© Robertas Daskevičius

Dabar mergina džiaugiasi, kad drąsiai ryžosi atsisakyti džiaugsmo neteikiančios tarnybos ir darbu pavertė savo hobį. Vieną dieną nuėjo į vieną sostinės kepyklėlę ir po neilgo pokalbio su jos savininku buvo priimta. „Tai buvo pirmoji mano mokykla. Tačiau po metų supratau, kad man reikia daugiau, kad jau viską čia moku. Tuomet patekau pas Deivydą. Jam tiesiog nusiunčiau savo sukurtų tortų nuotraukas, kai pamačiau Feisbuke įrašą, kad mirtinai ieško konditerio. Susitikom, pakalbėjom ir štai kartu dirbame jau ne vienerius metus, dar nuo pirmojo „Dublio“. Nė už ką nenorėčiau grįžti į valstybės tarnybą, nors, žinoma, ir darbas virtuvėje nėra labai lengvas“, – trumpai apie karjeros vingius papasakoja T. Piskarskaitė, kuri iki šiol nenustoja desertų gaminti ir namie, po darbų restorano virtuvėje. O naujausios kulinarinės knygos, tinklaraščiai, garsių užsienio žvaigždžių receptai – lyg maldaknygės skaitymas prieš miegą, juokiasi mergina.

Ne kartą sau ir kitiems savo talentą įrodžiusi jaunoji konditerė pasiryžo naujam iššūkiui – su Nacionaline šefų rinktine kovos lapkričio 22–29 d. vyksiančiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World CUP“. Kad desertai – tikroji jos stichija, konkurso komisijai T. Piskarskaitė bandys įrodyti kartu su kolega Artūru Samavičiumi.

Nacionalinė šefų rinktinė
Nacionalinė šefų rinktinė
© Robertas Daskevičius

„Pagal čempionato reikalavimus sudedamųjų dalių patiekaluose turi būti kuo daugiau, tad ir mūsų desertas negali būti tik koks nors pyragaitis ar ledai. Kuo daugiau ingredientų panaudosi, tuo labiau parodysi savo meistriškumą, lengviau atsiskleis skirtingi paruošimo būdai, tuo daugiau taškų gausi.
Tai reikalauja labai daug bandymų, laiko ir žaliavų. Savo desertą tobuliname jau metus, bandysime suderinti kokosinį kremą, griliažą, šiltą baltojo šokolado pyragaitį su obuoliais ir kalvadosu, egzotinių vaisių salotas iš mangų ir ananasų, taip pat bruknes ir svarainių ledus“, – atskleidžia T. Piskarskaitė.

Pati būdama didelė smaližė mergina tikina, kad prašmatnus desertas išties skanus, tad beliko sulaukti konkurso datos ir įrodyti tai visam pasauliui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Veryga paaiškino, kodėl gali daugėti mirčių dėl koronaviruso: prieš geras dvi savaites turėjome šuolį papildyta 14.50; trečiadienį spręs dėl karantino (168)

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje...

Skvernelis: Velykų savaitgalį bus ribojamas patekimas į visus šalies miestus (577)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis feisbuke informavo, kaip dėl koronaviruso grėsmės bus...

Visi pasirinkimai, kuriais per karantiną gali pasinaudoti darbuotojas: kas labiau apsimoka (43)

Dėl šiuo metu verslo patiriamų sunkumų ne visuomet pavyksta rasti tinkamiausią sprendimą tiek...

Lietuva skolinasi 1,5 mlrd. eurų koronaviruso krizės įveikimui (210)

Šiaurės investicijų bankas (ŠIB) skolina Lietuvai 400 mln. eurų, kurie bus naudojami ekonomikos...

Kinijoje sušvelninus karantino reikalavimus žmonės tiesiog plūsta į lankytinas vietas papildyta (21)

Šventinį savaitgalį Kinijos gyventojai užplūdo turistų lankytinas vietas ir didžiausius šalies...

Namuose būnantys tėveliai rado būdą, kaip užimti savo vaikus: jiems ši pramoga labai patinka

Namuose mažylius auginantys tėvai, tikriausiai, kaip niekad, daug dėmesio ir laiko skiria savo...

Iš Lietuvos pareigūnų – kreipimasis į SAM: prašo tirti visus, bet atsakymo jokio (49)

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) ir šalies policija prašo leisti dėl koronaviruso...

Ekspertai siūlo atsisakyti brandos egzaminų: į aukštąsias stotų su pažymių vidurkiais ministerija apsispręs šią savaitę (64)

Edukologijos mokslininkai, švietimo ekspertai siūlo karantino sąlygomis įprastinės brandos...

|Maža didelių žinių kaina