Siūlome pasižvalgyti po skirtingas kultūras ir šv. Valentino dienos dovanojimo tradicijas įvairiose šalyse.

Amerika

Amerikoje šv. Valentino diena yra labai svarbi metų šventė. Kiekvienais metais šioje šalyje išsiunčiama 188 milijonai atvirukų su užrašu „nuo Tavo Valentino“ - tai antra šventė pagal išsiunčiamų atvirukų skaičių po šv. Kalėdų! JAV įsimylėjėliai vienas kitam dovanoja raudonų rožių, širdelės formos šokoladinių saldainių, balionų, dovanų krepšelių ir įvairiausiais būdais rodo dėmesį bei išreiškia savo simpatiją.

Australija

Aukso karštinės laikais Australijos kalnakasiai stengėsi apipilti savo mylimąsias brangiausiomis dovanomis. Nuo to laiko išliko tradicija per šv. Valentino dieną moterims dovanoti atlaso pagalvėles, siuvinėtas gėlėmis ir dekoruotas kriauklėmis. Įpakuota į puošniai dekoruotą dėžutę tais laikais tokia dovanėlė buvo labai madinga ir prabangi.

Japonija

Japonijoje yra netgi dvi meilės dienos. Vasario 14-ąją moterys savo mylimiesiems dovanoja šokoladą. Ši tradicija prasidėjo 1950 m., kai Japonijos šokolado fabriko direktorius sugalvojo pakelti ekonomiką ir užsidirbti pinigų, paskelbdamas šokolado dovanojimo vyrams dieną. Lygiai po mėnesio, kovo 14-ąją, vyrai atsilygina moterims, apipildami jas gėlėmis, papuošalais ir, žinoma, dar daugiau šokolado!

Taivanas

Taivane yra dvi meilei skirtos šventės – viena vasario 14 d., o kita – liepos 7 d. Abi šventės taivaniečiams vienodai svarbios. Daugybė vyrų savo išrinktosioms dovanoja brangias gėlių puokštes, bet ypatingą reikšmę šioje šalyje turi rožės. Pagal Taivano tradicijas nuo šių gėlių spalvos ir kiekio priklauso, ką mylimasis nori pasakyti. Pavyzdžiui, viena raudona rožė reiškia „vienintelė meilė“, 99 rožės reiškia „amžina meilė“, o 108 rožės – „tekėk už manęs“.

Irakas

Irako kurdai mylimiesiems dovanoja pirmosios meilės, Ievos ir Adomo, simbolį – obuolį, prismaigstytą džiovintų gvazdikėlių. Džiūdamas vaisius skleidžia malonų obuolių ir gvazdikėlių kvapą ir yra naudojamas namams kvėpinti.

Gvatemala

Gvatemaliečiai vasario 14 dieną dovanoja gėles, saldainius ir atvirutes, tačiau ne tik mylimiesiems, bet ir draugams, šeimos nariams ir kitiems brangiems žmonėms. Čia ši diena vadinasi „meilės ir draugystės“ diena. Tradiciškai šią šventę labiausiai švenčia vyresni žmonės, pagerbdami ilgametes santuokas ir draugystes jie dalyvauja „Senos meilės“ parade, kuris vyksta kiekvienais metais Gvatemalos sostinėje.

Meksika

Meksikoje įprasta dovanas per šv. Valentino dieną dovanoti paslapčia, panašiai kaip per Kalėdas gauname dovanas nuo Kalėdų Senelio. Populiaru dovanoti balionus su užrašais „aš Tave myliu“ ar „mano meilei“, pliušinius žaislus, gėles ir saldainius. Tačiau šioje šalyje yra ir dar viena graži tradicija – serenados. Šv. Valentino dienos vakarą vyrai pasikviečia kelis muzikantus ir savo mylimajai po langu dainuoja meilės dainas.

Lietuva

Lietuvoje šv. Valentino diena pradėta švęsti tik nuo nepriklausomybės atgavimo. Šventė populiaresnė tarp jaunų žmonių. Pagal „TNS Gallup“ tyrimo duomenis, net 90% 15-29 metų amžiaus žmonių šv. Valentino dieną įvardija kaip „šiek tiek svarbią“ ar „labai svarbią“. Šventė populiaresnė miestuose – net 40% kaimo gyventojų teigė niekada šios šventės nešvenčiantys arba net visai jos nežinantys. Lietuvoje tradiciškai dovanojamos gėlės, šokoladiniai saldainiai, atvirutės ir organizuojami romantiški pasimatymai.

Dovanų platinimo kompanijos Lietuvoje „Gera dovana“ duomenimis, jau antrus metus iš eilės populiariausių šv. Valentino dienos dovanų dešimtuke atsiduria įvairūs masažai, vandens pramogos ir pirčių malonumai, šokolado degustacijos arba dovanų rinkiniai, suteikiantys galimybę norimą pramogą išsirinkti pačiam. Dovanos pobūdis dažniausiai priklauso nuo dovanotojo – moterų ir vyrų pasirinkimas skiriasi.

„Pastebime, kad moterys aktyvesnės nei vyrai. Dažniausiai dailiosios lyties atstovių šv. Valentino dienos dovanos yra romantiškesnės, tačiau vyrų – brangesnės“, – sako rinkodaros vadovas Martynas Navickas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)