Būtent taip nutiko ir vilnietei Gretai Jankauskaitei. Mergina susirūpinusi, jog maitinasi nesveikai, nusprendė pakeisti savo mitybą, tačiau staigūs pokyčiai ir nesureguliuota mityba nieko gero nežadėjo – priešingai, rezultatai šiurpino.

Į pavojų įstūmė žurnale rasti dietos patarimai

Greta Jankauskaitė – jauna mergina, kadaise pasiryžusi susigriebti ir imtis sveiko gyvenimo būdo. Prieš pasidalindama savo istorija, mergina perspėja, jog jos kelias į sveikesnį gyvenimo būdą toli gražu nebuvo lengvas ir sėkmingas.

G. Jankauskaitė puikiai prisimena tą dieną, kuomet nusipirko žurnalą, kuriame rado skiltį apie įvairias dietas bei sveikos gyvensenos patarimus iš dietologo lūpų. Taip pat buvo ir dietologo sudarytas valgiaraštis, pavadinimu „Galvoju, ką valgau“.

„Ryte avižinė košė su pienu ir arbata su šaukšteliu cukraus, užkandžiui liesas jogurtas su vaisiais, pietums kalakutienos krūtinėlė su baltais ryžiais bei daržovių salotomis, pavakariams bananas su obuoliu, o vakarienei – daržovių salotos su grūdėta varške bei juodos duonos rieke. Tuo metu kaip tik norėjau pradėti keisti savo valgymo įpročius, nes mityba tikrai nebuvo ideali“, – prisipažįsta G. Jankauskaitė.

Pasak merginos, prieš nuspręsdama keistis valgydavo daug makaronų, bandelių, saldumynų ir nedaug tokių produktų kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai, viso grūdo dalių kruopos, vaisiai, daržovės, riešutai. „Suprantama, jog dėl tokios mitybos ir energijos turėjau labai nedaug. Nuolat jausdavausi pavargusi, paakiai pajuodę, o ir geležies kraujyje trūko“, – tikina ji.

„Sveika mityba“ ištirpdė svorį ir prišaukė anoreksiją

Prisiskaičiusi mitybos patarimų žurnale, mergina nedelsiant sausus pusryčius su pienu iškeitė į avižinę košę su pienu – šį įprotį puoselėja jau 4 metus ir gali pasigirti, jog per tiek laiko košę išmoko paruošti žymiai skaniau bei įvairiau.

„Tai buvo pirmasis žingsnis link „sveikos gyvensenos“. Po kurio laiko pradėjo mažėti suvalgomo maisto porcijos, tačiau neilgai trukus ir valgymų skaičius buvo sumažintas iki minimumo. Savaime suprantama, jog tai mane privedė ne prie gero. Po keleto mėnesių tokios mitybos svarstyklės rodė -7 kilogramus, o baisiausia tai, jog svoris tirpo dienomis“, – su siaubu prisimena mergina.

Svarstyklės

G. Jankauskaitė tiki, jog toks skaičius iš šalies galbūt neatrodo įspūdingas, tačiau jos atveju jis turėjo didelės reikšmės. „Tuo metu KMI tesiekė vos 15 – KMI skaičiuoklė tokiu atveju nustato, jog sveikatai yra didelis pavojus – o ir sveikatos sutrikimai netruko pasireikšti. Visuomet šaltos rankos, blogas kvapas iš burnos, hormonų disbalansas, sutrikęs širdies darbas, staigi nuotaikų kaita bei virškinimo problemos. Jau nekalbu apie pakitusią veido spalvą ir dar juodesnius paakius nei kažkada anksčiau“, – karčiais prisiminimais dalinasi mergina.

Gydytojai pradėjo įtarinėti, jog G. Jankauskaitė serga anoreksija ir patarė apsilankyti valgymo sutrikimų centre. „Pirmojo apsilankymo metu manęs nuodugniai išklausinėjo apie dienos racioną, apie praeities ir dabarties įvykius bei galiausiai pareiškė, jog sergu nervine anoreksija. Nuo tos dienos gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis“, – tikina pašnekovė.

Per žiemos šventes – baisus atkrytis

Tuomet G. Jankauskaitė gavo mitybos planą, kuriame buvo, pasak jos, neįveikiamo dydžio porcijos. „Žinoma privalėjau jo laikytis, nes neturėjau kito pasirinkimo, jeigu norėjau toliau gyventi. Nors ir viską stengiausi sąžiningai valgyti, sekėsi sunkiai. Svoris augo sunkiai, o ir priaugau per mėnesį 3 kg vandens, kuris iš organizmo lengvai pasišalina“, – aiškina mergina.

G. Jankauskaitei reikėjo padidinti riebalinę masę, tačiau šiuo atveju ji nematė reikiamo progreso ir kreipėsi į mitybos specialistą Gediminą Čižauską, kuris sudarė mitybos planą pagal jos poreikius ir paskaičiavo viską tiksliai, kad nebūtų nei per daug, nei per mažai. „Per keletą mėnesių svoris normalizavosi, mąstymas keitėsi į gerąją pusę, tačiau smagiausia tai, jog turėjau sukaupusi nemažai žinių apie mitybą ir noras domėtis ja toliau tik augo“, – prisimena pašnekovė.

Pasak G. Jankauskaitės, apie pusę metų ji gyveno ramiai, maitinosi sveikai, svoris laikėsi pastovus, sveikata pagerėjo, tačiau atėjo tas laikas, kai mergina patyrė atkrytį. „Šiek tiek atsipalaidavau su mityba ir vėl nukrito 4 kilogramai. O tuo metu kaip tik buvo žiemos švenčių laikotarpis. Regis, per šventes visi priauga svorio, rūpinasi dėl atsiradusio „gelbėjimosi rato“, o man nutiko atvirkščiai“, – stebisi mergina.

Moteris

Visa tai, žinoma, pastebėjo merginos tėvai ir vėl vertė valgyti. „Grįžau prie mitybos specialisto sudaryto plano, tik šįkart valgiau dar daugiau, nes norėjau pasveikti iki galo ir pamiršti šį sutrikimą visam laikui. Per keletą mėnesių tikslą pasiekiau ir jau tuomet bėdų dėl mitybos nebuvo. Žinoma, maistą vis vien gaminau sau pati, maitinausi sveikai, nevalgiau kai kurių maisto produktų ir stengiausi palaikyti esamą svorį“, – teigia G. Jankauskaitė.

Po studijų gelbės panašaus likimo žmones

Taip pat mergina vis dažniau pagalvodavo apie sportą. „Visus dvejus metus, kai turėjau valgymo sutrikimą, buvo ir didelis noras sportuoti, tik sportas man buvo griežtai uždraustas dėl kalorijų deginimo. Bet galiausiai atėjo laikas ir šiam noro išsipildymui. Pasibaigus mokslo metams išvykau pas sesę atostogauti į užsienį, o sesė ten kaip tik lankė sporto klubą. Šį mano norą ji žinojo jau seniai, todėl vieną dieną pasiūlė man nueiti kartu pasportuoti“, – pasakoja pašnekovė.

G. Jankauskaitė labai gerai pamena, kokia pirmoji diena buvo sunki, tačiau jai pavyko greitai įsitraukti į šią veiklą ir netrukus ji pradėjo eiti į sporto klubą viena. „Dabar galiu pasidžiaugti, kad sportuoju jau šiek tiek daugiau nei metus ir net neturiu minčių šią veiklą apleisti. Drąsiai galiu teigti, jog sportas – mano naujas hobis, be kurio neįsivaizduoju savo kasdienybės, o ir sveika mityba tapo nuolatine palydove bei puikios savijautos garantu“, – tiki G. Jankauskaitė.

Mergina priduria, jog „sveikos gyvensenos“ patirtis ne tik privedė ją prie kitokio gyvenimo būdo, bet ir padėjo apsispręsti, kuo nori būti pabaigusi mokyklą. „Šiais metais pradėjau studijuoti dietetiką, kadangi ateityje noriu padėti žmonėms išvengti mitybos klaidų bei sudarinėti tinkamai paskaičiuotus valgiaraščius pagal individualius žmogaus tikslus ir poreikius. Tad manau, jog mano istorija puikiai atitinka pasakymą: nėra to blogo, kas neišeitų į gerą“, – teigia G. Jankauskaitė.

Mityba

Nusilpusį imunitetą atgaivinti nelengva

Treneris Kazimieras Čiginskas pastebi, jog dauguma žmonių svajoja apie tirpstantį svorį, tačiau tai ne visada geras ir laukiamas ženklas. „Jeigu svoris ima staigiai ir žymiai tirpti, labiausiai tikėtina, kad valgoma pernelyg retai ir per mažomis porcijomis, be to, nesiimama pakankamo fizinio krūvio. Krenta svoris, nusilpsta imunitetas, o tuomet jau sunku grįžti į vėžes“, – tikina specialistas.

Treneris perspėja, jog drastiškas perėjimas iš nesveikos gyvensenos į sveiką išties yra pavojingas. „Kiti staiga pereina ant grikių dietos – visiškai nebūtina to daryti. Organizmas turi gauti visų maisto medžiagų, nes mums reikia visko: ir angliavandenių, ir baltymų, ir riebalų. Tam būtinas mitybos specialistas, kuris sudėliotų, kas labiau tinka pusryčiams, pietums, vakarienei bei kuris nustatytų, kiek gramų ir ko reikia suvartoti“, – aiškina K. Čiginskas.

Trenerio teigimu, vien imtis sveikos mitybos nepakanka – būtina susimąstyti bei imtis ir sporto. „Stebint vien mitybą, galbūt svoris ir nukris, bet pats kūnas neatrodys sportiškas. Mūsų kūnas sutvertas tam, kad judėtume. Dirbu ofise, kuriame žmonės net per pietų pertraukas ateina kartu sportuoti, o po sporto susidėlioja savo mitybos indelius. Tai yra fantastiška“, – teigia pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)