Vieni vyksta pamatyti ir sužinoti gėlynų priežiūros paslapčių, kiti – norėdami išgirsti intriguojančių krūmų labirintų ir karalių meilės istorijų.

„Topiary“ parkas Belgijoje

Dažniausiai topiarai kuriami iš spygliuočių arba visus metus žaliuojančių, sumedėjusių augalų, turinčių nedidelius lapus, gausią, tankią lapiją: buksmedžių, tujų, lauramedžių, bugienių, mirtų, kukmedžių, ligustrų. 

Gražiausias pavyzdys – „Topiary“ parkas Belgijoje, Diurbiuji mieste. Jame suformuotos nuotaikingos gyvūnų formos, kurios mėgstamos tiek suagusių, tiek vaikų. Pastarieji plūsta ir fotografuojasi prie jų. Suaugiesieji, besidomintys oranžeriją, semiasi originalių idėjų, kaip tokį unikalų grožį susikurti savo kieme.

Versalio rūmų sodas Prancūzijoje

Karališkas sodas užima vieną svarbiausių lankytinų vietų turistų sąraše. Be didingų fontanų, ornamentinių parterių ir prabangios oranžerijos, šios vietos išskirtinumas – lauramedžių ir buksmedžių labirintai, kuriuose vaikščiojimas būdavo viena mėgstamiausių karaliaus ir jo svečių atrakcijų. 

Minėti krūmų labirintai yra apipinti įvairiais mitais: kaip karalius tyčia nuvesdavo kitus ir juos palikdavo ne tik maloniam pasivaikščiojimui, bet ir savarankiškam kelio iš jų atradimui. 

Turistus ypač įdomios istorijos apie karaliaus pramogas su meilužėmis, kurias jis žavėdavo šiuo sodu. Šio sodo oranžerijos idėjas kopijavo viso pasaulio kūrėjai. Versalio sodo augalų kopijas galima rasti Londone, Postdame, Lisabonoje, Vienoje, Sant-Peterburge ir kituose didžiuose miestuose.

Villa d'Este parkas Italijoje

Italijos mieste Tivoli esantis parkas yra vadinamas tikru Italijos šedevru. Jis yra įtrauktas į UNESCO paveldų sąrašą. 

Projektuojant šį parką ypač didelis dėmesys buvo skiriamas vandeniui: parko fontanuose ir baseinuose yra apie 500 vandens srovės purkštukų. Vienas įspūdingiausių yra Drakonų fontanas, kuris buvo pastatytas popiežiaus Popiežiaus Grigaliaus XIII garbei, kai šis Villa d'Este apsilankė 1572 m. 

Parke kvapą gniaužia kelių rūšių rožės, kurių pavadinimus gali sužinoti visi ten apsilankę – prie jų padėtos kortelės su aprašymais. Ne mažai šiame parke aptinkama ir karališkųjų kalijų. Parko išskirtinumas – didingos terasos, kuriomis besileidžiantys lankytojai gali grožėtis grindų marmuro ornamentais ir mozaika.


Sanssouci parkas Vokietijoje

UNESCO pasaulio paveldui priklausantis Vokietijos Sanssouci parkas išsiskiria savo 18 amžiuje sukurtu kraštovaizdžiu: ypač išpuoselėta veja, gėlynais ir didingomis skulptūromis. Didelis dėmesys parke buvo skiriamas vaisių medžiams. 

3000 – tiek jų buvo pasodinta prabangiame parke. Jame užderėdavo melionai, persikai, bananai. Prie rytinio parko išėjimo esančios deivių Floros ir Pomonos skulptūros simbolizuoja harmoniją ir jungiamą ryšį su vaisių, gėlių ir daržovių sodu.


Herrenhausen sodai Vokietijoje

Tai, ką šiandien apsilankę mato turistai labai skiriasi nuo to, kokie šie sodai buvo iš pradžių. Bėgant metams, nedidelis daržovių sodas virto didžiuliu botanikos sodu, kurio oranžerijos idėjos ir kompozicija buvo kuriama pagal Anglijos garsiuosius sodus. 

Kiekvieną vasarą juose vyksta meno festivaliai, kurių vienas populiariausių yra fejerverkų festivalis. Tokio reginio pažiūrėti suplūsta minios žmonių. Ne mažiau mėgstama – teatro šventė, per kurią savo teatralizuotus ir muzikinius pasirodymus parengia ir vaikai.


Lustgarten sodas Vokietijoje 

Lustgarten parkas yra seniausias Potsdame, todėl nenuostabu kodėl jis yra toks populiarus. Pirmą kartą jis buvo paminėtas 1589 metais. Per daugelį metų jis keitėsi ir didėjo, o dabar apsilankius jame galite rasti vieną iš gražiausių Europos sodų. 

Vaikščiojant parke galima aptikti ir aplankyti Kino muziejų, kuris įkurtas buvusioje oranžerijoje. Sode ypač dažnai fotografuojamas ir turistų mėgstamas Neptūno fontanas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)