Lydekas galima žvejoti jau nuo balandžio 21 dienos ir žvejai, vyraujant vasariškiems orams, plūsta mėginti sėkmės prie upių ir ežerų. Visgi, jei ne brakonieriai, jų laimikiai būtų kur kas geresni.

Šios žuvys yra mėgiamiausios ne tik žvejų mėgėjų laimikis, bet ir brakonierių objektas. Vien ką tik pasibaigusios akcijos „Lydeka“ metu sučiupti brakonieriai gamtai, daugiausiai lydekoms, padarė žalos už 42 tūkstančius eurų.

Lydekų neršto metu buvo užfiksuoti ir labai stambūs brakonieriavimo atvejai. Luodžio ežere sučiupti brakonieriai pražudė 29 lydekas, 19 konfiskuotų lydekų iškeliavo utilizacijai iš Utenykščio ežere brakonieriavusių asmenų tinklų.

Vien šių lydekų vertė gamtoje skaičiuojama 7608 eurais, bet neįmanoma suskaičiuoti kiek kainavo neišneršti ikrai ir neužaugę jų palikuonys.

Atsakomybė už lydekų žvejybą gresia ne tik jų neršto metu. Gyvosios gamtos inspektorių patirtis reidų ir patikrinimų metu byloja, kad ne visi, net ilgametę patirtį žvejyboje turintys mėgėjai, atsimena reikalavimus žvejojant lydekas.

Dėl savo geidžiamo laimikio statuso šių ir kitų plėšriųjų žuvų Lietuvos vandens telkiniuose yra mažiau, nei turėtų būti. Dingsta ekologinė pusiausvyra — daugėja smulkių ir menkaverčių žuvų, todėl pagrindinis lydekų žvejybai taikomas apribojimas nėra vien tik pagauti leidžiamų žuvų skaičius.

Vienos žvejybos metu galima paimti ne daugiau kaip tris lydekas, bet jos negali būti mažesnės nei 45 cm. Net ir kabliuku sužalotos lydekos, kurios yra mažesnės nei leidžiama paimti, turi nedelsiant būti paleistos į vandenį.

Už kiekvieną mažesnę lydeką nei 45 cm ar papildomą teks atlyginti po 158,5 eurų už gamtai padarytą žalą. Verta prisiminti, kad ši žala trigubinasi jei jos pagautos draustinyje ar rezervate. Tada jau teks suploti po 475 eurus už kiekvieną žuvį.

Taip pat laukia administracinė atsakomybė iki 289 eurų bei pažeidimo įrankių konfiskacija.

Kitas svarbus pažeidimas – draudžiami įrankiai. Pagal Mėgėjiškos žvejybos taisykles, draudžiami įrankiai yra ūdos, žeberklai, varžos bei bei tinklai. Už žvejybą draudžiamais žvejybos įrankiais gresia bauda iki 289 eurų su pažeidimo padarymo įrankių bei priemonių konfiskavimu. Atsisveikinti teks ne tik su tinklais, bet ir su valtimis ar nardymo prietaisais.

Už elektros žūklės prietaisų naudojimą vien konfiskavimo neapsieisi. Gresia milžiniškos baudos ir jau baudžiamoji atsakomybė.

Pastebėjus paliktus draudžiamus įrankius negalima prie jų artintis, nes galite būti palaikytas brakonieriumi, o jei šalia pasaloje bus gyvosios gamtos inspektoriai, niekas nepatikės, kad juos radote netyčia. Apie rastus tokius įrankius reikia pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Šiuo metu vidaus vandens telkiniuose vienu metu galima naudoti ne daugiau kaip 5 bučiukus ar samtelius vėžiams gaudyti bei 4 kitus mėgėjiškos žūklės įrankius. Bendras vienu metu naudojamų kabliukų skaičius negali viršyti 6 vienetų. Taip pat negalima naudoti prie mėgėjiškų žūklės įrankių pritvirtintų ilgesnių nei 20 cm gumų.

Negalima žvejoti ir arčiau nei 100 metrų nuo užtvankų ir būti vandens telkiniuose ar arčiau, kaip 25 m nuo jų, su mėgėjiškos žūklės įrankiais, jei ten žvejyba draudžiama.

Lydekų žvejyba sunkiai atsiejama nuo žvejybos gyva žuvele. Nors aplinkosaugininkų šis būdas vertinamas skirtingai, bet jis visiškai legalus nuo balandžio 21 pirmos iki Naujųjų metų. Tiesa, žuvelių masalui gaudymas taip pat reglamentuojamas.

Vienos žvejybos metu vienam žvejui leidžiama sugauti ne daugiau kaip 30 vienetų karosų, kuojų, ešerių ir kitų rūšių žuvų jauniklių, išskyrus plėšriąsias žuvis. Jas galima gaudyti vienu tinkliniu samteliu, kurio skersmuo – ne didesnis kaip 1 metras, o tinklo akutės – ne didesnės kaip 10 mm.