Tačiau, kad toks neįprastas namelis ant ratų atsidurtų Lietuvoje, teko praleisti daug bemiegių naktų, o verslo idėjai tapti realybe – prireikė ne vienerių metų.

Gabeno laivu per Atlantą

Aikštėje stovinti priekaba, iš kurios parduodama kava, arbata – nėra tiesiog paprasta priekaba. Tai amerikiečių stiliaus namukas ant ratų, turintis seną istorija. A. Kanopkinas pasakoja, kad ji siekia 20 amžiaus ketvirtąjį dešimtmetį, o kurti tokius namukus ant ratų pradėjo amerikiečiai.

„Tai yra vadinamasis airstreamas. Pirmiausia, kuo jie yra ypatingi, kad tai iš esmės yra lėktuvas ant ratų, nes panaudotas aviacinis aliuminis, aviacinio dizaino langai, būtent tokie, kurie naudojami lėktuvuose, aviacinės kniedės ir krūva kitų aviacinių dalykų“, - sako jis.

Iš Amerikos verslininkas, kartu su kolega, priekabą ir atsivežė. Tačiau tam, kad ji atsirastų Lietuvoje, reikėjo ilgų laukimo ir nerimo mėnesių: „Juos pardavinėja aukcionuose, kuriuose jie tokie apdaužyti, apniokoti ar tiesiog Dievo pamiršti. Tai mes nusipirkome jau tokį apgadintą, bet nesmagioji dalis buvo jo gabenimo procesas, trukęs metus. Jis netilpo į konteinerį, o kai netelpa krovinys į konteinerį – jis turi būti gabenamas specialiuoju laivu, kurių per Atlantą kursuoja ne per daugiausia.“

Šiandien, prisiminęs airstreamo kelionę iš Floridos iki Lietuvos, jis nusijuokia: „Tai buvo tikra avantiūra.“ Tačiau didžiausi iššūkiai buvo priešaky: ilgus mėnesius uoste stovėjusi priekaba ne kartą buvo kilnojama iš vienos vietos į kitą, todėl atkeliavo dar labiau aplamdyta, priekaba lūžo per pusę, žiojo pradurtos skylės. „Tada ir prasidėjo įdomiausioji dalis“, - šypteli.

Gali būti ne tik kavinė, bet ir kėglinė ar grožio salonas

Jei vien namelio ant ratų gabenimo procesas truko vienerius metus, jo restauravimo darbai užtruko dvigubai ilgiau. Pirmas keblumas, su kuriuo susidūrė verslininkas – kniedės: „Atrodo, paprastas dalykas – nueini į bet kokią parduotuvę, nusiperki ir tiek. Bet, pasirodo, čia yra aviacinės kniedės ir tai iškart viską keičia.“
"Silver Cafe" Kalėdų miestelyje

Vyrui ilgai teko sukti galvą, iš kur jų gauti, kol galiausiai jas rado atsisiųsti iš Amerikos. Tačiau tai ne vienintelė problema, su kuria teko susidurti: „Kniedes gavome, kitas detales gavome, tačiau mums reikėjo lėktuvams skirto aliuminio lakštų, nes turėjome pakeisti pažeistas airstreamo dalis. To aliuminio yra Rusijoje arba Ukrainoje, tačiau jo gabenimui reikalingas specialus transportas, nes tai pavojingas krovinys – jame pusė Mendelejevo lentelės. Kol suradome, kur pirkti mažą jo kiekį, nes mums juk nereikėjo viso vilkiko aliuminio, visa užtruko dar tris mėnesius.“

Be to, vien už airstreamą ir jo atgabenimą reikėjo pakloti apie 20 tūkst. eurų, tačiau, paklaustas, kam jam viso to reikėjo, A. Kanopkinas tik nusijuokia: „Idėja idėja ir dar kartą idėja. Iš idėjos sukasi pasaulis, iš idėjos mes gyvename ir tas daiktas yra ypatingas – jis blizga, traukia akį, yra fainas, manau jis turi didžiulį potencialą ir mes juo tikime.“

Viso tokių airstreamų Europoje yra apie dvidešimt, o juose žmonės įrengia neįtikėtinus dalykus. Kai kuriems tai tampa tiesiog nameliu ant ratų, kuriuo gali keliauti po Europą, kiti jame įsigudrina įsirengti mini kėglinę ar grožio saloną. A. Kanopkinas iš pradžių galvojo, kad priekaba taps puiki platforma reklamai talpinti, tačiau prieš didžiąsias šventes apsigalvojo ir įrengė jame kavinę, kuri šiuo metu karšta kava šildo vilniečius bei sostinės svečius.

Jei pasiseks – airstreamų atsiplukdys daugiau

Kelias dienas Rotušės aikštėje veikianti kavinė patraukia praeivių dėmesį, tačiau prieiti išdrįsta ne visi. „Iš tolo jis atrodo brangiai, toks blizgantis, visas iš savęs rėkiantis: žiūrėkite į mane. Tai žmonės, matosi, bijo prieiti, gal jiems atrodo, kad esame labai brangūs. Tačiau kai kurie pasitinka su šypsena, selfinasi, todėl ir teigiamų ir neigiamų emocijų yra“, - sako jis.

„Silver Cafe“ galima susišildyti 1,50 euro kainuojančia kava ar 1,70 euro kava su pienu. Čia taip pat galima užkrimsti didelio meduolio už 1,50 euro ar išgerti taurę karšto vyno, už kurią teks sumokėti 2 eurus. Airstreame įsikūrusi ir pramoga, nukelianti į virtualią realybę. Kiekvienas, atėjęs išgerti karštų gėrimų, gali išbandyti virtualius 3D akinius.

„Tikiuosi, kad visa tai atsipirks per mėnesį, - garsiai nusijuokia A. Kanopkinas. – Bet, žiūrint realistiškai, labai sunku prognozuoti tą atsipirkimą, nes visiškai neaišku, kaip iki galo tokią idėją priims žmonės, ar patenkinsime jų lūkesčius. Turime dar labai daug neatsakytų klausimų.“

Sunkiausia šiame versle yra tai, kad niekada nežinia, kur atsidurs airstreamas, kai baigsis švenčių laikotarpis ir kur jis galės iškeliauti. A. Kanopkinas tikisi šią problemą išspręsti kuo greičiau – atrasti prekybai tinkamą vietą ir ramia galva švęsti Naujuosius metus.

Airstreamas tikrai keliaus“, - užtikrintai pasako. Jo mintyse jau sukasi mintys ne apie antrą, o apie ketvirtą ar penktą tokį namelį ant ratų, nes vyriškis mėgsta iššūkius ir teigia, kad jie suteikia gyvenimui įdomumo. „Planai yra grandioziniai, tokie Napoleono, bet ar jie bus įgyvendinti – nuo daug ko priklauso. Jei šis airstreamas pateisins mūsų lūkesčius, tokių daiktų atsiras ne tik Vilniuje, bet, tikimės, ir Kaune bei Klaipėdoje. Galvojame iš jų padaryti kavines, kurios galėtų veikti ne tik šiltuoju metų laiku, bet ir šaltuoju“, - šypsosi jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)