aA
Liuksemburge vykusio pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup 2018“ grįžusi Nacionalinė šefų rinktinė šaliai parvežė du bronzos medalius. Antrąjį medalį rinktinė iškovojo praėjusią savaitę vykusioje karštosios virtuvės rungtyje. Darbo valandų neskaičiuojantys, atkaklūs, kūrybiški bei drąsūs Lietuvos virtuvės meistrai, skleisdami pasauliui žinią apie Lietuvą, čempionate varžėsi su 30 stipriausių nacionalinių šefų komandų ir buvo vienintelė komanda iš Baltijos šalių. „Grand Prix" šioje pasaulio čempionato rungtyje rungtyje atiteko švedų komandai.
Nacionalinė šefų rinktinė virtuvės rungtyje įvertinta bronza
© Organizatorių nuotr.

„Vienas iš pagrindinių komandos dalyvavimo tikslų – skleisti žinią pasauliui apie Lietuvą, jos maisto kultūrą, kulinariją. Čempionatas sutelkia minias gastronomijos pasaulio atstovų, kurie susipažįsta su skirtingų šalių virtuvių ypatumais, maisto gamybos idėjomis. Dalyvaudami čempionate virtuvės šefai pademonstruoja meistriškumą, talentą, naujas maisto gamybos technologijas. Gilinti žinias, praplėsti gastronominį akiratį, būti įvertintiems pasauliniu lygmeniu – neįkainojama patirtis“, – sakė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) vykdančioji direktorė ir komandos vadybininkė Jūratė Mikalkėnienė.

Karštoji virtuvė – viena iš nacionalinių komandų rungties dalių, kurioje varžėsi Lietuvos komanda. Šioje rungtyje šeši šefai per šešias valandas turi pagaminti 110 identiškų porcijų pagal trijų patiekalų valgiaraštį: žuvies užkandį – keptą menkę, daržovių ravioli su šukutėmis, morkų-obuolių kremą, žirnelius; karštą mėsos patiekalą – jautienos išpjovą su salierų šaknies kroketu, pastarnokų kremu su tonka pupelėmis, troškinta jautienos širdimi, morkomis, burokėliais ir jautienos demi glace padažu; desertą – svarainių šerbetą su vaisių salotomis, obuolių pyragaitį su kalvadosu ir ivoire šokolado kremu. Dar trys valandos skirtos patiekalus sudėti į lėkštes ir patiekti. Pasak Jūratės Mikalkėnienės, ši užduotis reikalauja ypatingo tikslumo ir greičio, sinchroniško komandinio darbo, nes nežinai, kurias būtent iš 110 identiškų porcijų vertins komisija.

Nacionalinė šefų rinktinė virtuvės rungtyje įvertinta bronza
Nacionalinė šefų rinktinė virtuvės rungtyje įvertinta bronza
© Organizatorių nuotr.

„Patiekalas, jo skoninės savybės bei gamybos technika konkurse lemia tik vieną dalį sėkmės, tačiau tai – tik galutinis rezultatas, iki kurio privalai dirbti švariai ir stropiai visas šešias valandas, kad pasiektumei tobulybę. O per tą laiką teisėjai vertina darbo vietos švarą, darbų pasidalijimą bei pagalbą vienas kitam, ir ne tik tos pačios sekcijos nariui. Komanda turi būti stipri visapusiškai. Kiekvienas ringe yra ir konditeris, ir žmogus, mokantis elgtis su mėsa ar žuvimi“, – įspūdžiais apie rungtį dalinosi LRVVKA Prezidentas, nacionalinės šefų komandos narys, Jaroslav Orševski.

Pasak jo, mokėjimas panaudoti produktą taip, kad neliktų atliekų, yra kitas kertinis elementas, kuriam teisėjai skiria labai daug dėmesio. „Visi mes mokame padaryti gražų ir skanų garnyrą iš daržovės, ją išskobti, įdaryti ar kitaip apdirbti, bet kur dėti atraižas? Šiuolaikinėje visuomenėje susiduriame su maisto švaistymu, tad džiugu, kad net konkurso metu mes privalome pasitempti, mąstyti kitaip ir parodyti save iš visų savo geriausių pusių“, – sakė J. Orševski. Jo ir komandos kolegų gamintų patiekalų turėjo galimybę paragauti Liuksemburge gyvenantys lietuviai, juos taip pat skanavo gausus italų sirgalių būrys, JAV atstovai.

Nacionalinė šefų rinktinė virtuvės rungtyje įvertinta bronza
Nacionalinė šefų rinktinė virtuvės rungtyje įvertinta bronza
© Organizatorių nuotr.

Lietuvos nacionalinė šefų rinktinė pirmąjį bronzos medalį Lietuvai šiame pasaulio kulinarijos čempionate iškovojo prieš savaitę Liuksemburge vykusioje pirmojoje Nacionalinių komandų rungties dalyje – ART kulinarinis ir konditerinis stalas. Nuo 2014 m. suburta rinktinė medalius taip pat yra laimėjusi ir prieš keturis metus vykusiame „Culinary World Cup 2014" Liuksemburge bei pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA/Culinary Olympics 2016“, Erfurte.

Lietuvos nacionalinę šefų rinktinę sudaro patyrę virtuvės meistrai: kapitonai – Darius Dabrovolskas („Vytautas Mineral SPA“) ir Jaroslav Orševski (restoranas „Siesta“), Vytautas Zdanauskas (viešbutis „Novotel“), Nikita Vornik, Artūras Samavičius („City Chef“), Jevgenij Volkov (viešbutis „Courtyard by Marriott Vilnius“), Toma Piskarskaitė ir Irena Bukauskautė-Petrik (restoranas „Amandus“), Dovilė Valentienė ir Monika Garnelė (konditerijos įmonė „Jo malonė“), taip pat pagalbininkai Artūras Braslauskas ir Vladimir Tolkačiov. Komandos vadybininkė, LRVVKA vykdomoji direktorė – Jūratė Mikalkėnienė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Skurdas pagal norvegus: pinigų stoka besiskundžianti 50-metė norvegė laukia 1700 eurų pensijos (42)

51 m. norvegė Liv Iversen yra seniausio lėlių teatro pietvakarinėje Norvegijos pakrantėje...

Globos namų darbuotoja nusprendė prabilti apie tai, kas vyksta už uždarų durų: situacija kelia nerimą (45)

Kylantys incidentai, psichologinės pagalbos trūkumas ir nekompetetingi darbuotojai – tokias...

Kramerio šou įkvėptas „Rytas“ pakeliui į finalą parbloškė „Neptūną“ (217)

Kaip ir pirmajame, taip ir antrajame „Kiddy Tour“ Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalyje sirgaliai...

Paltanavičius: sniegas sugrįš (4)

Lietuvoje jau persiritome antron vasario pusėn. Vis drąsiau žvelgiame į horizontą, iš už kurio...

Miunchene – vienas už kitą įžūlesni Lavrovo pareiškimai papildyta (614)

Vokietijos kanclerė Angela Merkel gynė Vokietijos prekybos ryšius su Rusija ir ragino pasaulio...

Pasauliui einant iš proto dėl sveikos mitybos, investuotojai nusitaikė į lašišą (24)

Pasauliui siekiant vis sveikesnės mitybos, vienas rizikos draudimo fondas Australijoje energingai...

Avite šiuos batus kasdien, tačiau neįtariate, kaip tai atsiliepia sveikatai

Žmogus vidutiniškai per metus nueina 245-292 km. Štai todėl labai svarbu rasti tobulus batus,...

Vilniaus Gedimino prospekte suliepsnojo 70 laužų (19)

Vasario 16 -ąją Vilniaus Gedimino prospekte suliepsnojo 70 laisvės laužų. Vilnius...

Šią ligą anksčiau vadindavo baisesne už raupus: šiuo metu ji plinta Lietuvoje, o vaistų nėra medikės įspėja apie didėjančią grėsmę (202)

Susirgimų tymais skaičius kopia į seniai regėtas aukštumas. Per pastaruosius 2 metus tymais...

Verslininkas apie tai, kaip išgyventi, kai tenka išmesti tūkstančius tonų produkcijos (11)

Jau trisdešimt metų ūkininkaujantis Edas Sasnauskas savo veiklą pradėjo nuo nedidelio 15...