Sostinės Šeškinės turguje sutikti lietuviškų daržovių augintojai džiaugiasi šiemetiniu pakankamai geru derliumi ir jau siūlo įsigyti šviežių agurkų, ridikėlių, salotų, bazilikų ir kitų prieskoninių žolelių.

Metas raugti agurkus

Savo daržo gėrybėmis prekiaujanti ponia Faina džiaugiasi po ilgai trukusios sausros pagaliau sulaukusi lietaus – nebereikia taip dažnai patiems laistyti daržų. O derlius, sako, – neblogas, puikiai užaugo ir agurkai, ir salotos, kitos daržovės.

„Viskas iš mano daržo, iš Avižienių, čia netoli. Seniau čia mūsų ūkis buvo, karvės ganėsi, o paskui štai, Šeškinės rajoną pastatė, tad mes prekiaujam beveik savo žemėj, – pasakoja ponia Faina ir priduria, kad stoti už prekystalio privertė maža lietuviška pensija. – Pieno, kruopų gal dar nupirksi, o mėsos ne, tad ir pardavinėjam savo užaugintas daržoves. Prie namo turim 25 arus žemės, šiltnamį, auginam agurkų, svogūnų, salotų, morkų, burokėlių, kitų daržovių.“

Ponia Faina sako turinti nuolatinių klientų, kurie jau gerai žino jos užaugintų agurkų skonį, tad vis ateina nusipirkti šviežių daržovių. Šiomis dienomis pirkėjai šviežių agurkų perka ir didesniais kiekiais – ketindami juos raugti ar marinuoti. „Šiandien agurkus pardavinėju po 1,3 euro, per išeigines jie kainavo po 1,4–1,5 euro. Žmonės ir po 5 kg nuperka – ruoš atsargas žiemai“, – sako pardavėja.

Beje, ant prekystalio padėta ir raugintų agurkų statinaitė – ponia Faina siūlo įsigyti jos pačios užraugtų agurkų. Šalia – agurkų rauginimui paruošti žalumynų rinkinukai po 50 ct. „Vakar vakare lietus lyja, o aš po stogu rišu. Čia – krapai, krienai, vyšnių ir serbentų lapai, česnakai. Žyduolius česnakus būtina nulaužti, o serbentų lapai būtinai turi būti nuo juodųjų serbentų krūmo – jie visai kitaip kvepia. Su tokiom žolėm užraugti agurkai bus labai skanūs“, – tikina pardavėja.

Taip pat iš ponios Fainos galima įsigyti žalių žirnių (puslitriukas – po pusantro euro, kilogramas – 6 eurai), morkų (ryšuliukas – 1,2 euro), salotų, krapų, burokėlių.

Gurmaniškas prieskoninių žolelių pasirinkimas

Nuo ryto turguje prekiaujantis Povilas džiaugiasi pardavęs visas paties užaugintas kalendras, svogūnus, krapus ir petražoles. Nedaug liko ir gražgarsčių (ryšulėlis – 40 ct), salotų (30 ct), bazilikų (30 ct). „Bazilikų turėjau keturių rūšių – dar buvo žali citrininiai ir tamsiai violetiniai“, – į ištuštėjusį prekystalį rodo pardavėjas.

Paties užaugintomis prieskoninėmis žolelėmis prekiaujantis Povilas sako, kad pardavinėjantis ir agurkus, tačiau kol kas jo derlius dar neužaugęs.

Šalia prekiaujanti ponia Regina iš Avižienių taip pat siūlo nusipirkti jos užaugintų bazilikų, salotų, kalendrų, špinatų, morkų ir kt. 100 g špinatų – 60 ct, ryšulėlis ridikėlių – taip pat 60 ct, tamsesni agurkai „Mirabelle“ – po 1 eurą, „Rudničiok“ – po 2 eurus. Kilogramas žirnių – 6 eurai.

„Žirniai kol kas brangoki, nes pirmi. Žinoma, būna, kad ir nuleidžiam kainas. Bet šiaip žmonės viską perka, kai žino, kad užauginta savuose daržuose“, – pasakoja ponia Regina.

Lenkiškų daržovių konkurencija

Perka vilniečiai ir atvežtines daržoves – tuos pačius šviežius agurkus, pomidorus. Kai kuriems pirkėjams nelabai rūpi, ar produktas užaugintas Lietuvoje, ar ne – sukinėjasi ir aplink prekystalius, prie kurių išstatytos kainos su nurodyta užsienio šalimi, dažniausiai – Lenkija. Žinoma, lietuviškos šviežios daržovės yra šiek tiek brangesnės.

Lenkiškų agurkų nusipirkusi ponia Jolanta sako, kad juos pasirinko susigundžiusi keliomis dešimtimis centų mažesne kaina, o jauna mama Gražina perka tik lietuviškas daržoves.

„Nusipirkau agurkų iš jau gerai pažįstamo pardavėjo, žinau, kad jis patikimas, jo agurkai tikrai skanūs. Net kainos neprisimenu, svarbiausia – kad jie lietuviški“, – sako Gražina.

Ant prekybininko Tomo prekystalio – lenkiški pomidorai (1 kg – 2 eurai), tačiau bulvės – lietuviškos (1–1,5 euro). Taip pat lietuviški, iš Kėdainių atvežti žirniai – tokios gausybės nėra nė ant vieno kito prekystalio.

Tomas pats daržovių neaugina, jas tik pardavinėja, bet sako, kad pirkėjai perka viską, nes visa jo parduodama produkcija – nesvarbu, iš kur atvežta – kokybiška.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (356)