Pavyzdžiui, ebay.com už lietuviškų euro monetų rinkinį, kurio vertė 40,02 Lt, siūloma nuo 21,12 iki iki 39,13 JAV dol. (59,13 – 109,14 Lt).

Oficialiose prekybos vietose pažintiniai euro rinkiniai yra parduodami kur kas pigiau: nepasant to, kad rinkinio vertė 11,59 euro (40,02 Lt), jie parduodami po 40 Lt.

Norinčių užsidirbti iš pirmųjų euro monetų yra ir Lietuvoje, pavyzdžiui, skelbimų tinklalapyje skelbiu.lt jie siūlomi didesniais kiekiais taip neva teikiant nuolaidas.

100 rinkinių siūloma už 4 400 Lt, kai oficialiose prekybos vietose jie kainuotų 400 Lt pigiau. 10 rinkinių siūloma už 500 Lt – perkant iš teisėtų pardavėjų tektų sumokėti 100 Lt mažiau.

Teisėtai euro rinkiniais prekiauja Lietuvos banko kasos, šalies komercinių bankų padaliniai ir dalis kredito unijų, taip pat Lietuvos paštas.

Lietuvos bankas DELFI komentavo, kad šios monetos yra skirtos pažintiniams tikslams ar norint turėti smulkios valiutos mokėjimams eurais pirmosiomis sausio dienomis.

„Tikiuosi, daug kas išleidžiamus rinkinius įsigis susipažinimo tikslais, juolab kad įvedus eurą 2015 metų sausio 1 d. ir vėliau juos galėsime išleisti kaip įprastą atsiskaitymo priemonę. Ypač smulkiesiems verslininkams pažintiniai rinkiniai nuo sausio 1 dienos gali būti naudingi atiduodant grąžą“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Kol kas jomis atsiskaityti užsienyje nerekomenduojama.

Pažintinių rinkinių gyventojams yra išleista beveik 1 mln. vienetų. Rinkinį sudaro 23 monetos: po tris 1, 2, 10, 20 ir 50 euro centų bei 1 ir 2 eurų monetas, taip pat po dvi 5 euro centų monetas.

Neįsigijusieji eurų iki sausio 1 d. dėl to turėtų nesijaudinti: eurus bus galima išsigryninti bankomatuose, nemokamai išsikeisti komerciniuose bankuose, Lietuvos pašto ar kreditų unijų skyriuose, taip pat iki sausio 15 d. bus galima atsiskaityti litais – grąžą prekybininkai turėtų duoti eurais.