Mitybos specialistė labiausiai kritikuoja mišraines

Daugeliui šventės asocijuojasi su gausiai nukrautais stalais, kone lūžtančiais nuo valgio. Kilo.lt mitybos specialistė Eglė Saulevičienė primena, kad šventės – visai ne tam, kad persivalgytume, nors dažnai kaip tik taip ir nutinka.

„Šventinis periodas yra tikras išbandymas mūsų valiai ir skrandžiui, nes čia gi įvairiomis vaišėmis nukrauti stalai ir viską iš eilės ragauti skatinantys giminaičiai bei artimieji. Nors ir susiduriame su daugybe pagundų, nereiktų pamiršti, kad švenčių tikslas ne prisivalgyti, bet pabendrauti su artimais žmonėmis ir gerai praleisti laiką“, – pabrėžia ji.

Per šventes dažnai ant stalo atsiduria įvairios mišrainės, tačiau joms mitybos specialistė negaili kritikos ir pataria jas keisti salotomis.

„Kaip žinoma, dauguma mišrainių yra maišomos kartu su riebiais padažais, majonezais, o įprasto riebaus majonezo 100 g maistinė vertė yra 613 kalorijų, 13 g baltymų, 3,5 g angliavandenių, 66 g riebalų. Tiek kalorijų gausite tik iš majonezo, o kur dar mišrainėms būdingi ingredientai?“ – skaičiuoja E. Saulevičienė.
Baltoji mišrainė

Anot jos, viską susumavus, net ir suvalgę nedidelę porciją mišrainės gauname tikrą kalorijų bombą, kuri suteiktų persivalgymo jausmą. Mitybos specialistė rekomenduoja mišraines keisti į salotas ir šviežias daržoves.

Ideali šventinė vakarienė specialistės akimis

Mitybos specialistės klausiame: kaip, jos akimis, turėtų atrodyti ideali šventinė vakarienė? Anot E. Saulevičienės, idealia Kūčių vakariene galėtų tapti žuvies kepsnys su salotomis ar natūraliomis daržovėmis. Pavyzdžiui:

„Upėtakis su gaiviomis salotomis”

Upėtakio file įtrinkite druską ir pipirais. Dėkite gabaliuką į foliją, pašlakstykite citrinos sultimis ir susukite. Žuvį dėkite kepti į orkaitę 20 min. Jei filė storesnė, kepkite šiek tiek ilgiau. (180 l.). Kol žuvis kepa, nuplaukite pomidorus, gražgarstes, svogūnų laiškus ir salotų lapus. Jei neturite tokių daržovių, tokiu pačiu kiekiu galite pasirinkti kitos rūšies. Daržoves supjaustykite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Daržovių salotas patiekite kartu su iškepusio upėtakio file ir virtais ryžiais.

Kalorijų: 590.96 kcal. Baltymų: 45.21 g. Angliavandenių: 48.68 g. Riebalų: 24.58 g.
Žuvis

Kalėdinė vakarienė taip pat nebūtinai turi būti sunki. Idealios Kalėdų vakarienės pavyzdys, anot E. Saulevičienės, atrodytų taip:

„Ant grotelių kepta kalakutiena su gaiviomis salotomis“

2 skilteles česnako nulupame ir smulkiai sukapojame. Iš žaliosios citrinos išspaudžiame sultis. Kalakutieną supjaustome skersai raumenų į 1 cm storio kepsnelius. Juos apšlakstome 2 šaukštais alyvuogių aliejaus ir puse šaukšto citrinos sulčių, pagardiname prieskoniais kalakutienai, česnakais ir gerai įtriname. Ant įkaitusių grotelių dedame kepsnelius ir kepame iš abiejų pusių po 4 min, kol mėsa visiškai iškeps.

Šalia pagaminame salotas: morką nuskutame ir supjaustome kartu su kopūstais plonomis juostelėmis. Ridikėlius supjaustome plonomis skiltelėmis, svogūnų laiškus – 5 cm ilgio juostelėmis. Petražoles stambiai sukapojame. Morkas, ridikėlius, svogūnų laiškus ir petražoles sudedame į dubenį, pagardiname druska, pipirais, pilame jogurtą, pagardiname likusiomis citrinos sultimis ir lengvai išmaišome.

Kalorijų: 575.14 kcal. Baltymų: 62.26 g. Angliavandenių: 48.78 g. Riebalų: 18.44 g.

Per šventes turguose graibsto silkes ir mandarinus

Šventiniu laikotarpiu didelis srautas žmonių plūsta į prekybos centrus ir turgus. Apie tai, kokius apsipirkimo šventiniam stalui įpročius pastebi turgūs, kalba UAB „Tugva“, valdančios Halės turgų, direktoriaus pavaduotojas Leonas Jucys. Pirmiausia jis pastebi, kad turguose labiausiai graibstomos yra žuvys, tarp kurių taip pat galima pastebėti populiariausius pasirinkimus.

„Kūčių ir Kalėdų stalui iš žuvų lyderis yra silkė ir dar kartą silkė. Po to – jūros lydeka, šaldyta. Trečioje vietoje – šviežias karpis, lydeka farširavimui, lašišinis upėtakis. Paskutiniais metais išrankesni pirkėjai užsisako šviežių austrių, midijų, krevečių bei jūros gėrybių. Tai – nauja tendencija“, – vardina L. Jucys.
Jūros gėrybės

Kalbant apie paukštieną, jos skyriuose šventiniu laikotarpiu lyderiauja žąsis. Lietuviai taip pat dažnai perka antį, naminę riebią vištą, kiek rečiau – kalakutą.

„Iš kitų mėsų dažnai renkamasi ėriuko koją, kumpį, kiaulienos kumpį. Beje, daugelis pirkėjų gamina namuose šaltieną iš kiaulės galvų, ausų, kojų. Labai skanu. Tradiciškai, visos šviežios daržovės eina – morkos, bulvės, svogūnai, burokėliai. Daug perka raugintų daržovių – agurkai, pomidorai, kopūstai, burokėliai, marinuoti obuoliai ir taip toliau“, – teigia L. Jucys.

Lietuviai pasirūpina, kad ant jų stalo atsirastų ir vaisių, iš jų populiariausi šventiniu laikotarpiu mandarinai, antaniniai obuoliai, apelsinai, ananasai, kiviai, vynuogės.

„Pirkėjai dabar gana išrankūs. Geriau mažiau, bet kokybiškiau ir skaniau. Tarp saldėsių visus nugali šakotis – juk tai eglutė. Po to eina šimtalapiai, skruzdėlynai, tortai, pyragai“, – sako „Tugva“ direktoriaus pavaduotojas.

Daugelis šventiniam stalui išleidžia apie 50-100 eurų

O kokios tendencijos matomos prekybos centre? Analizuojant klientų apsipirkimo įpročius, „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė pastebi, jog daug ką klientai vis tik įsigyja likus kelioms dienoms iki švenčių.

„Natūralu, kad maisto prekes šventiniam stalui jie perka paskutinėmis dienomis – viskas juk turi būti itin šviežia. Tačiau mūsų duomenys taip pat rodo, kad likus kelioms dienoms iki Kalėdų nuperkama ir daugiausia dovanų bei jų pakavimo priemonių, taip pat dekoro namams, eglutėms, stalui“, – pastebi ji.
Šventinis stalas

Šventiniu laikotarpiu išauga ir jau paruoštų gaminių paklausa. „Jų paklausa išauga dešimtimis kartų, nes dažnas ruoštis šventėms neskuba, todėl likus kelioms dienoms iki jų ieško greitų sprendimų tobulam šventiniam stalui. Populiariausių gaminių – salotų, mišrainių, keptos mėsos ir žuvies gaminių, tortų ir plokštainių – prieš šventes parduodame tonomis“, – teigia V. Drulienė.

„Meistro kokybės“ kulinarijos gaminių asortimente galima rasti tokius jau paruoštus gaminius, kaip lėto virimo sprandinę, garintą kalakutienos ar lašišos filė. O konditerijos skyriuose, pavyzdžiui, galima rasti tortų ir pyragėlių, perteptų egzotinių vaisių tyrėmis.

Anot V. Drulienės, klientų apklausos rezultatai parodė, jog sveikesnius patiekalus ant stalų per šventes siekia dėti du iš trijų apklaustųjų ir beveik visi (86 proc.) stengiasi ar labai stengiasi, kad maisto netektų išmesti, dėl to perka pagal iš anksto sudarytą sąrašą.

Minėtos apklausos duomenimis, šventiniam stalui šiemet ketinama skirti tiek pat, kiek ir pernai: 40 proc. apklaustųjų Kalėdų vaišėms planuoja išleisti 51–100 eurų (2017 m. buvo 43 proc.). 29 proc. stalui ketina skirti iki 50 eurų, penktadalis – daugiau nei 100 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)