aA
21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų – taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas. Dietologai sako, jog toks racionas anaiptol neatitinka rekomenduojamos mitybos piramidės ir įspėja, jog tokie lietuvių įpročiai gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus.
mityba
mityba
© Corbis/Scanpix

Analizuodama 2009 m. IKI prekybos tinklo pardavimus pagal produktų kategorijas, gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė sako, jog lietuviai per mažai vartoja daržovių, vaisių bei grūdinių kultūrų produktų, ir dėl to įvykdo tik apie pusę norminio angliavandenių kiekio, kurių racione turi būti apie 60 proc.

Pasak J.Dobrovolskienės, epidemiologiniai tyrimai liudija, jog gyvenantys šalyse, kur įprasta valgyti daug daržovių ir vaisių, mažiau serga širdies ir kraujagyslių ligoms, piktybiniais navikais. Valgant įvairias daržoves, žmogus gauna vitaminų ir kitų veiklių biologinių medžiagų, kurios veikia kaip antioksidantai, reguliuoja kraujo krešėjimo procesą, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje. Daržovėse ir vaisiuose yra kalio, magnio, kalcio, kurie mažina kraujospūdį, taip pat B grupės vitaminų ir folio rūgšties, apsaugančios nuo anemijos.

Dietologė J. Dobrovolskienė akcentuoja, kad per mažas grūdinių produktų vartojimas liudija, jog Lietuvoje paplito madingos, tačiau klaidingos dietos, kurios rekomenduoja visiškai atsisakyti patiekalų iš makaronų, kruopų ir duonos. „Lėtai įsisavinami angliavandeniai, kaip krakmolas, reguliuoja alkio jausmą ir gliukozės kiekį kraujyje, sumažindami tikimybę susirgti antrinio tipo cukriniu diabetu.

Tuo tarpu maistinės skaidulos, kuriomis turtingos mažai šlifuotos kruopos bei daržovės, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, skatina virškinimo procesus, gerina žarnų peristaltiką, detoksikuoja organizmą – sujungia sunkiuosius metalus ir padeda juos pašalinti iš organizmo. Dėl to sumažėja rizika susirgti vėžiu, ateroskleroze – širdies kraujagyslių sistemos ligomis, vidurių užkietėjimu“, - sako J.Dobrovolskienė.

Taip pat statistinio lietuvio pirkėjo įpročiai liudija, jog perlenkiama lazda su baltymais turtingais pieno ir mėsos produktais – vietoje rekomenduojamų 12-15 proc. suvartojama net 35 proc. Dietologė rekomenduoja suaugusiems vidutinio bei vyresnio amžiaus žmonėms raudoną mėsą (jautieną ir kiaulieną), valgyti kuo rečiau, į dienos racioną dažniau įtraukti paukštieną (2-3 k/sav.) ir žuvį (3-4 k./sav.), o kartą per savaitę valgyti tik vegetarišką maistą. IKI pastebi, jog šviežios žuvies pardavimai pastaraisiais metais nekinta, tačiau pirkėjai praėjusiais metais dažniau rinkosi pigesnę lietuvišką žuvį.

Dietologę J. Dobrovolskienę teigiamai nustebino, jog lietuviai nemažai perka margarino bei aliejaus. Pagal IKI prekybos centro surinktus duomenis, per praėjusius metus ypač išaugo alyvuogių, saulėgrąžų ir specialūs aliejai su įvairiais priedais. Vis dėlto, dietologė primena, kad gryno aliejaus rekomenduojama sunaudoti tik 2-3 valgomus šaukštus per dieną.

Statistika taip pat rodo, jog sunkmetis nedaug įtakojo saldumynų pardavimus, o šokoladą plytelėmis pirkėjai netgi dar labiau pamėgo – pernai jo parduota 25 proc. daugiau. Tiems, kurių racione saldumynai užima net 8 proc. ar daugiau raciono, gydytoja dietologė primena, jog šie produktai yra kaloringi, bet negali pasigirti naudingomis medžiagomis, todėl vartotini tik retkarčiais ir mažais kiekiais.

Taip pat lietuviai, dažniau besimėgaujantys įvairiais saldikliais ar cukrumi paskanintais bei dažnai angliarūgšte prisotintais sulčių gėrimais, turėtų prisiminti, kad naudingiausios yra natūralios, nesaldintos ir iš šviežių daržovių ar vaisių išspaustos sultys.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Specialistė papasakojo apie permanentinio makiažo tragedijas: viena medžiaga net gali sukelti vėžį (36)

Stovėdamas parduotuvėje nevalingai užsižiopsai į greta stovinčios moters veidą. Iš pradžių...

Kelionė su deportuojamu lietuviu – kaip siaubo trileris: kai kurie keleiviai net atsisakė skristi (122)

Keliaujant lėktuvu bendrakeleivių nepasirinksi ir vidury kelio neišlipsi, todėl orlaivyje...

Po konflikto namuose Agnė Zuokienė dalijasi keistais prisiminimais (433)

Antradienį į Agnės ir Artūro Zuokų namus vyko policija dėl buitinio smurto atvejo....

Gentvilas apie Bako pateiktą informaciją: situacija atrodo nuodinga kai kurių saugumo institucijų atžvilgiu (34)

Buvęs Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas pateikė naujos...

Šiluma nesitrauks – termometrų stulpeliai kils iki 7 laipsnių (12)

Naktį kritulius į daugelį šalies rajonų atnešę debesys pirmoje dienos pusėje dar išsilaikys...

Čempionų lyga: smūgis Mourinho pragmatizmui ir Italijoje suvarpytas „Valencia“ vartų tinklas (3)

UEFA Čempionų lygos aštuntfinalį sėkmingai pradėjo „Leipzig“, Anglijoje 1:0 įveikęs...

Aurimas Kuckailis

Apie vyrų gyvenimo prasmę: paskutinį dvidešimtmetį su vyrais – kažkas negerai (20)

„Šiuolaikinėje šeimoje moterys yra stiprios. Vyrai sako, kad jos turi tapti silpnesnės,...

Feisbuke plinta #metoo liudijimai apie garsų fotografą: dalijamasi šokiruojančia patirtimi „Delfi“ prabilo dar viena galimai nukentėjusioji (324)

Pastarąsias dienas socialiniuose tinkluose netyla tema, kurioje šmėžuoja fotografo Iridijaus...

Prasta idėja: pasaulio čempionato dalyves išgąsdino už šaudyklos pasirodęs „mirtininkas“ (17)

Italijoje vykstančiose planetos pirmenybėse dalyvaujančios Norvegijos biatlono rinktinės atstovai...

Marija Serbintaitė. Kodėl „boba su kiaušais“ – visai ne komplimentas (29)

Tu gali būti bet kuo! Kiek kartų tai sakome savo mergaitėms? Sakysi dažnai, gerai, džiaugiuosi....

|Maža didelių žinių kaina