aA
Užkandžiavimas yra ne mažiau svarbi mitybos dalis nei pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Pasirinkus tinkamus užkandžius visą dieną išliksime žvalūs ir energingi, tačiau priešingu atveju laukia liūdnos pasekmės.
© Shutterstock nuotr.

Turime keisti įprastus užkandžius

Mitybos specialistas Andrius Pakinkis teigia, jog sveikai mitybai šiandienos žmogui labiausiai trukdo skubėjimas. „Užkandžiavimas mums išties yra naudingas, nes neleidžia pernelyg išalkti iki kito valgymo. Taip pat aprūpina mus greičiau įsisavinama energija, nes užkandžio porcija yra žymiai mažesnė nei pagrindinis valgymas“, – aiškina specialistas.

A. Pakinkio teigimu, užkandžiavimas neturi būti gausus – mažesnė suvalgyto maisto porcija reiškia greitesnę mitybą, o to rezultatas – kūnas greičiau aprūpinamas energija.

„Deja, mūsų tautiečiai renkasi tai, kas skanu, bet nesveika. Miltiniai, cukriniai, daug riebalų ir kalorijų turintys produktai lengviausiai įsisavinami organizmo ir greičiausiai kaupiasi riebaliniu pavidalu, tad jų reikėtų valgyti mažiausiai, o dar geriau juos pakeisti sveikais užkandžiais“, – pataria mitybos specialistas.

A. Pakinkis siūlo užkandžiams drąsiai rinktis džiovintus vaisius, juodą šokoladą, riešutus, sėklas. „Šie užkandžiai, vartojami nedideliais kiekiais, suteikia daug energijos ir maistinių medžiagų, padeda mums išlikti energingiems ir žvaliems. Ne veltui sakoma, kad mes esame tai, ką valgome“, – teigia mitybos specialistas.

Lietuviai užkandžiavimo įpročius keičia sunkiai: gresia širdies ligos, diabetas ar net staigi mirtis
© Shutterstock nuotr.

Lietuviams sunkiausia atsispirti saldumynams

Gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė teigia, jog pats užkandžiavimas savaime nėra blogas dalykas, jei pasirenkami tam tinkami ir sveikatai nekenkiantys produktai. Svarbi taisyklė, kurią reikia prisiminti renkantis užkandžiavimo laiką – valgyti reikia reguliariai penkis kartus per dieną, tarp tų kartų nedarant ilgesnių nei 3-4 valandų pertraukų.

„Dienos metu gausiausiai valgome tris kartus – pusryčių, pietų ir vakarienės metu. Pirmasis užkandžiui tinkamas metas yra tarp pusryčių ir pietų esančiame laikotarpyje – tai priešpiečiai. Antrasis užkandžiui tinkamas metas yra tarp pietų ir vakarienės, vadinamas pavakariais“, – aiškina specialistė.

Gydytoja dietologė pastebi, jog tarp labiausiai lietuvių pamėgtų sveikatai kenksmingiausių užkandžių pirmauja įvairūs saldumynai, konditeriniai gaminiai, saldūs desertai. Taip pat lietuviai užkandžiams mėgsta rinktis greitąjį maistą.

Lietuviai užkandžiavimo įpročius keičia sunkiai: gresia širdies ligos, diabetas ar net staigi mirtis
© Shutterstock nuotr.

Šiems nesveikiems užkandžiams L. Romeraitė-Kuklierienė siūlo keletą alternatyvų: „Vienas iš pasirinkimų gali būti vaisiai, kitas – neriebus jogurtas, taip pat ir riešutai. Tik reikia pabrėžti, kad suvalgomas riešutų kiekis užkandžiaujant turi būti labai nedidelis. Įprastai pardavinėjamų maišelių vienu kartu tikrai negalima suvalgyti – to jau būtų per daug“, – perspėja gydytoja dietologė.

Užkandžiams pasirinkus vaisius taip pat svarbu atkreipti dėmesį į suvartojamą kiekį – specialistė pataria suvartoti ne daugiau nei 400-500 gramų vaisių ir daržovių per dieną.

Ir nors sveikos mitybos specialistai atkreipia dėmesį į chroniškas tautiečių klaidas užkandžiaujant, prekybininkai tikina stebintys tendenciją, kai lietuvių pirkinių krepšeliuose atsiranda vis daugiau sveikų užkandžių. Pavyzdžiui, remiantis „Lidl“ pardavimų statistika, Lietuvos pirkėjai vis dažniau užkandžiams renkasi riešutus. Kiek populiaresni pigesni riešutai, pavyzdžiui, sūdyti ar įprasti žemės riešutai, tačiau lietuviai vis labiau pradeda vertinti ir aukštesnės kokybės riešutus – lazdyno, graikinius ar anakardžio. Anot prekybos centro atstovų, kelią skinasi ir tokie užkandžiai, kaip džiovintos spanguolės.

Be to, anot prekybininkų, pastebima tendencija, jog Lietuvos pirkėjai, lyginant su kitomis rytų Europos šalimis, sveikus užkandžius renkasi žymiai dažniau. Jie taip pat gerokai įdėmiau skaito produktų etiketes ir domisi jų sudėtimi.

Lietuviai užkandžiavimo įpročius keičia sunkiai: gresia širdies ligos, diabetas ar net staigi mirtis
© DELFI / Domantas Pipas

Nemokant užkandžiauti – širdies ligos, staigios mirtys ir diabetas

Tiems, kuriems sunku atsisakyti nesveikų užkandžių, būtina susimąstyti apie galimus tokios mitybos padarinius. L. Romeraitė-Kuklierienė tikina, jog pirmasis dalykas, kurio turėtų bijoti saldumynų ir greito maisto mėgėjai – nutukimas, bet tai dar tikrai ne viskas.

„Tokiuose užkandžiuose dažnai būna cheminių priedų, skonio ir aromato stipriklių. Pirkdami greito maisto gaminius, etiketės niekada neturėsim ir sudėties nežinosim, tačiau juose yra didelis riebalų perteklius ir ne tik sočiųjų riebalų rūgščių, bet ir cholesterolio. Labiausiai bijoti reikia transriebalų, kurie sveikatai kenkia labiausiai“, – tikina specialistė.

Pasak jos, transriebalų turinčių užkandžių mėgėjams gresia koronarinės širdies ligos, staigios mirtys dėl kitų širdies ligų ir diabetas.

„Pasaulis taip sutvertas, kad galime valgyti viską, tik svarbu stebėti, kokiomis porcijomis valgome. Jeigu ir yra iš maisto produktų tai, kas visiškai organizmui nebūtina, tai saldumynai ir konditerijos gaminiai. Daugelis įsivaizduoja, kad riebalai ir padidėjęs cholesterolio kiekis būdingiausi vartojant greitą maistą, tačiau konditeriniams gaminiams galioja tas pats“, – tikina specialistė.

Saldūs užkandžiai pastato į pavojingą užburtą ratą

L. Romeraitė-Kuklierienė pastebi, kad saldumynus ir nesveikų riebalų pilnus užkandžius kur kas labiau mėgsta vaikai ir jauni skubantys žmonės. „Daugelis atėjusių tėvų skundžiasi, kad namų sąlygomis pagamintų mėsainių vaikai nevalgo, nors atrodo, kad tam naudoja tas pačias bandeles, mėsą, agurkus. Jiems neskanu, nes jie pripratę prie skonio ir aromato stipriklių“, – teigia gydytoja dietologė.

Specialistė atkreipia dėmesį ir į tai, kad dažname užkandyje esantis mononatrio glutamatas užblokuoja sotumo centrus ir skatina persivalgyti, todėl valgydami tokius užkandžius žmonės nejaučia sotumo jausmo. Skonio receptoriai pripranta prie tokio maisto, o tai labai pavojinga.

Lietuviai užkandžiavimo įpročius keičia sunkiai: gresia širdies ligos, diabetas ar net staigi mirtis
© Shutterstock nuotr.

Kalbant apie saldumynus, gydytoja dietologė pirmiausiai pastebi psichologinę priklausomybę nuo jų: mums tai atrodo skanu ir gražu, tačiau valgydami juos patenkame į užburtą ratą.

„Kai suvalgome saldumyną, gliukozės kiekis kraujyje staiga pašoka, nes gaunamas labai didelis kiekis paprastųjų angliavandenių. Tuomet kasa išskiria hormoną insuliną, tačiau didesnėmis dozėmis nei įprastai. Kai jo lygis taip pat staigiai vėl nukrenta, jaučiamės prisnūdę, patiriame darbingumo ir energijos sumažėjimą. Kadangi insulino kiekis vėl stipriai nukrito kraujyje, tai ir vėl norisi kažko saldaus“, – teigia L. Romeraitė-Kuklierienė.

Norint išeiti iš šio užburto rato, būtina į savo valgiaraštį įtraukti sudėtinių angliavandenių, kurių gausu įvairiose kruopose, rupių miltų duonoje bei virtose bulvėse. Specialistė primena griežtai laikytis taisyklės nedaryti ilgesnių nei 3 valandų pertraukų tarp valgio – tuomet nebus patiriami alkio priepuoliai, nenumaldomas noras imtis saldumynų.

Gydytojos dietologės teigimu, saldumynus protinga keisti natūralaus cukraus turinčiais vaisiais, nes juose esančios skaidulos sulėtina gliukozės šoktelėjimą kraujyje, mažina cholesterolio kiekį bei gerina žarnyno veiklą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Liūdnos nuotaikos „apačių“ stovykloje: kas galėtų laimėti Prezidento rinkimus? (417)

Kandidatams į prezidentus rikiuojantis prie starto linijos, valdančiosios Lietuvos valstiečių ir...

„Gazprom“ turės susitaikyti: Lietuva žengia kitą atsijungimo nuo Rusijos energetinių sistemų žingsnį (102)

Suskystintų gamtinių dujų terminalas buvo pirmas, bet ne vienintelis žingsnis, reikalingas...

Nutekėjęs ŽŪM dokumentas: maisto kuponai didins kainas, o ne jas mažins (98)

Siūlomi vaučeriai pakenks verslui, institucijoms ir patiems pirkėjams, o kainos, įvedus juos, tik...

Spauda skelbė apie princesės Dianos meilės aferas ir sunkias ligas, bet štai, kas paaiškėjo tik jai mirus (35)

Princesė Diana ilgą laiką buvo didžiulio smalsumo ir žavėjimosi objektas visame pasaulyje. Jos...

Vairuotojas pamėgino praleisti visus pėsčiuosius perėjoje – sulaukė net praeivių agresijos (106)

Lapkričio pradžioje įsigaliojo Kelių eismo taisyklės ( KET ), nurodančios vairuotojams, kad...

Tūkstančiai keleivių prieš skrydį vis padaro vieną klaidą (4)

Kelionės lėktuvais yra pakankamai malonus dalykas – galite grožėtis pasauliu visai kitu kampu....

Europa sulaikiusi kvėpavimą laukia sprendimo dėl Italijos: gali baigtis blogiau nei su Graikija (34)

Europos Komisija ( EK ) pasirengusi nenusileisti savo kovoje dėl Italijos biudžeto. Nepaisydami...

Analitikas: sukrečianti byla labai aiškiai pademonstravo, kokia yra Didžioji Britanija (8)

JAV ir Europoje tikriausiai jokia kita tema nediskutuojama taip aršiai, kaip apie emigraciją –...

Per susidūrimą su „VW Golf“ apvirto didelis užsieniečių visureigis, Kaune spūstys (6)

Antradienį, lapkričio 13 d., 7.55 val., gautas pranešimas, kad Kaune, Savanorių ir Taikos...

Valančiūno rezultatyvumo seriją nutraukę „Pelicans“ pažemino „Raptors“ jų pačių tvirtovėje (3)

Skaudžią nesėkmę NBA pirmenybėse patyrė Toronto „Raptors“ (12-2) ekipa. Kanados...