DELFI domėjosi, kiek šiais metais už eglutę gali tekti pakloti vilniečiams.

Pradėjo pirkti anksti, bet kukliai

Prie didžiųjų prekybos centrų žaliaskares siūlantys įsigyti verslininkai tikina, kad dalis lietuvių šiais metais eglutes suskubo pirkti gana anksti.

„Perka įvairiai. Kurie ieško kvapo, tai renkasi lietuviškas. Kas nori, kad namuose nepribyrėtų, ilgai stovėtų, ima danišką eglutę, kėnį. Dabar kadangi dar ankstoka pirkti, tai žmonės dažniausiai perka kėnį. O ankščiau švenčių pradės ir paprastas pirkti“, - teigė Žirmūnuose šalia prekybos centro „Iki“ įsikūręs eglučių pardavėjas.

Kitas toje pačioje vietoje įsikūręs pardavėjas Jeronimas sako, kad ankstyvieji pirkėjai dažniausiai renkasi eglutes vazonuose, o vėliau šluote šluoja ir kirstines.

Tuo tarpu Žirmūnuose, netoli degalinės „Lukoil“ žaliaskarių prekyba besiverčiantis Sergėjus tikina, kad eglutes vazonuose dažniausiai renkasi tie lietuviai, kurie vėliau turi jas kur pasodinti, tačiau jau eilę metų pirkėjams arčiausia širdies ne lietuviškas eglė – Kėnis.

„Ima su vazonais, su šaknimis, nes po to nori persodinti po visų švenčių, kas turi kur pasodint. Sidabrines egles perka, bet pagrinde, jau kokie 5 metai, išpopuliarėję kėniai – jos gyvos, kvepia ir nebyra. Ji nesubyra, bet kažkur sausio gale tiesiog sudžiūva“, - pasakoja Sergėjus.

Vyras tikina, kad eglučių prekyba užsiima jau seniai ir tai – šeimos verslas. „Vieni augina, kiti pardavinėja“,- sako Sergėjus. Prekiauti į sostinę vyras atkeliavo iš Lazdijų rajono.

Kainos svyruoja nuo 5 iki 150 eurų

Eglučių kaina kaip ir kasmet, anot verslininkų, priklauso nuo medelio dydžio ir rūšies. Daugiausiai pinigų pakloti teks tiems, kurie norės įsigyti vis populiaresniu tampantį Kėnį. Jo kainos svyruoja nuo 5 iki 150 eurų.

Už 5 eurus Kėnį pavyko rasti Šiaurės miestelyje, pas netoli prekybos centro „Senukai“ įsikūrusį pardavėją Tomą. Už tokią sumą čia galima įsigyti mažą, ne didesnę nei vieno metro eglutę.

Tuo tarpu 150 eurų įkainotą eglutę siūlo prekybininkai Žirmūnuose – tai 3 metrų medis.

Anot prekybininkų, Kėniai lyginant su praėjusiais metais nebrango, tačiau šiek tiek pabrango lietuviškos eglutės. Jų kainos taip pat labai įvairios. Maža lietuviška žaliaskarė vienose prekybos vietose gali kainuoti nuo 5 eurų, o kitose mažą medelį pavyks įsigyti tik už 10 ar 15 eurų. Didesnių lietuviškų eglių kaina svyruoja nuo 20 iki 70 eurų.

Prekybininkai tikina, kad ir pirkėjai eglėms pasiruošę išleisti labai skirtingas sumas. Žirmūnuose prekiaujantis Deividas tikina, kad dažniausiai pirkėjai šiam Kalėdų atributui negaili 60 eurų. Tuo tarpu netoliese Žirmūnuose prekiaujantis Jeronimas sako, kad dažniausiai pirkėjai išleidžia 30-40 eurų.

„Daugiausiai perka iki 20 eurų, bet yra tokių žmonių, kurie nori trijų metrų eglės ir negaili už ją 80 eurų. Senesni žmonės ieško mažyčių eglučių po 5 eurus”, - teigia kėniais Šiaurės miestelyje prekiaujantis Tomas.

Eglučių kainos

Prekybos bumo tikisi kitą savaitgalį

Kaip ir kasmet, anot verslininkų, aktyviausiai eglutes lietuviai perka savaitgaliais. Nors kai kurie tautiečiai žaliaskares namuose panoro pasipuošti gana anksti, prekybininkai didžiausio antplūdžio tikisi šį ir kitą savaitgalį.

„Šiais metais kaip tik labai keistai anksčiau prasidėjo pirkimas. Visą laiką kažkaip pradeda 14-15 žmonės pirkti, o pradėjom prekiauti nuo 6 dienos ir jau tada pardavėm apie 10 eglių. Dabar kasdien maždaug po 10 eglučių, šią savaitę jau bus daug pirkėjų“, - sako Sergėjus. Prekybininkas pasakoja, kad eglutėmis prekiauja net iki sausio 10 dienos mat sausį būna antra pirkimų banga – Kalėdų eglę puošia stačiatikiai.

„Daugiausiai perka prieš Kalėdas, paskutinį savaitgalį. Bet neblogai pirko ir pirmus gruodžio savaitgalius“, - sako kitas prekeivis.

Tuo tarpu Tomas tikina, kad prekyba eglutėmis šiais metais gerokai sumenkusi. „Aš visada pradedu prekiauti gruodžio pirmą savaitgalį, tai pernai buvo daug daugiau. Šiemet esu pardavęs tik kokia 30 proc. to, ką per tokį patį laiką buvau pardavęs pernai. Pačio bumo laukiam po šio savaitgalio ir viskas labai smarkiai priklauso nuo oro sąlygų – jei būtų balta, tai būtų ir prekyba. Kai +10, tai pavasaris žmonėms galvoj“, - šypsosi aštuonerius metus kėniais prekiaujantis Tomas.

Vyro teigimu prastiems prekybos mastams įtaką daro ne tik pavasarį primenanti žiema, bet ir konkurencija su didžiaisiais prekybos centrais.

„Eglučių kainą stengiuosi laikyti kaip pernai vien dėl to, kad prekybos centrai pigiai duoda. Jeigu prekybos centruose būtų kitokia kaina, tai gal būtų ir pas mane didesnė. Kas pernai kainavo 40-50 litų, dabar – 15 eurų“, - aiškina Tomas. Anot ją, kainą šiek tiek pakelti norėtųsi mat brango ir eglučių parvežimo išlaidos, ir nuomos už prekybvietę kaina.

Praėjusiais metais gyvą Kalėdų eglutę buvo galima įsigyti nuo 5 iki 100 litų. Šiais metais pigiausia žaliaskarė – 5 eurai (maždaug 17 litų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)