Tai įrodo Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios vaikų gynimo organizacijos „International Child Safety Alliance“ 2014 m. pabaigoje atliktas tyrimas. Šios organizacijos atstovai lygino tai, kaip vaikai nuo įvairių tyčinių traumų yra ginami 30 Europos valstybių, ir aiškinosi, kuriose srityse esama daugiausia problemų.

Tyrimo išvados rodo, kad Lietuva pagal iniciatyvas, kurių imasi kovodama su smurtu prieš vaikus, niekuo nenusileidžia daugeliui Europos šalių. Jo autoriai išskyrė 52 kategorijas, pagal kurias lygino šalis; iš jų tiesiogiai su smurtu prieš vaikus susijusios 26 kategorijos. 18-oje iš šių kategorijų (69 proc.) Lietuva yra pilnai įgyvendinusi tarptautines rekomendacijas ir vykdo reikalingus sprendimus, kad su smurtu prieš vaikus būtų efektyviai kovojama, teigia tyrimas. 6 kategorijose Lietuva tinkamų sprendimų priėmusi nėra, dviejose jie yra įgyvendinti iš dalies.

Pavyzdžiui, tyrimas rodo, kad Lietuva patenka tarp 25 šalių, kuriose veikia specialios valdžios institucijos, skirtos būtent kovos su smurtu prieš vaikus koordinavimui nacionaliniu mastu. Lietuva pagal šį aspektą aplenkia ne vieną senąją ES šalį – tokių institucijų nėra Prancūzijoje, Italijoje, Liuksemburge, Portugalijoje ir Rumunijoje. Taip pat šalis yra viena iš 20 Europos valstybių, kuriose skirtingos institucijos nuolat bendradarbiauja, spręsdamos smurto prieš vaikus klausimus. Taigi, tarpusavio bendradarbiavimas, labai svarbus efektyviai kovojant su smurtu, Lietuvoje jau atitinka gerąsias tarptautines praktikas.

Tai ne vieninteliai Lietuvos pasiekimai, kovojant su smurtu prieš vaikus: gerąją patirtį Lietuva perima ir smurto prevencijos srityje. Lietuva patenka tarp 20 Europos šalių, kuriose vadovaujamasi tiesiogiai į blogo elgesio su vaikais prevenciją nukreiptomis strategijomis, ir tarp 18 žemyno valstybių, kuriose užtikrinamas probleminių, į rizikos grupę patekusių šeimų stebėjimas, jų konsultavimas ir pagalba.

Pagalba smurtą patyrusiems vaikams Lietuvoje irgi teikiama atsižvelgiant į tarptautines rekomendacijas. Tyrimo duomenimis, Lietuva patenka tarp 26 Europos valstybių, turinčią specialią vaikams skirtą pagalbos telefonu liniją, tarp 25 Europos šalių, kuriose įgyvendinamos privalomos paramos programos smurtą patyrusiems vaikams, ir tarp 18 Europos šalių, kuriose policijos darbuotojai yra specialiai apmokomi dirbti būtent su smurtą patyrusiais vaikais.

Kadangi Lietuvoje kaip ir dar 21-oje Europos šalyje, nuodugniai fiksuojama smurto prieš vaikus statistika, tai sudaro galimybę palyginti skirtingų metų rezultatus, stebėti pokyčius ir į juos reaguojant imtis naujų veiksmų.

Vis dėlto kai kuriose atskirose srityse dar turime kur žengti į priekį. Pavyzdžiui, Lietuvos dar nėra tarp Europos šalių, kuriose veikia ne tik aukoms, bet ir agresoriams skirtos gydymosi ir paramos programos: jos šalyje veikia tik dalinai. Be to, Lietuva yra viena iš vos 5 valstybių, kuriose vis dar nėra aiškaus, suprantamo mechanizmo, skirto supažindinti vaikus su jų teisėmis, o tai yra vienas svarbiausių žingsnių, kovojant su smurtu prieš vaikus.

Lietuvos, pastebi „International Child Safety Alliance“, taip pat nėra tarp 18 ES valstybių, kuriose egzistuojantys teisės aktai aiškiai ir nedviprasmiškai pabrėžia, kad fizinės bausmės vaikams yra draudžiamos bet kokiomis aplinkybėmis.

„Tarptautiniai tyrimai įrodo, kad Lietuva jau yra pažengusi pakankamai toli, užtikrindama vaiko teises ir kovodama su smurtu prieš vaikus. Europoje esame tvirti vidutiniokai: įgyvendinome visas pagrindines rekomendacijas šioje srityje, kai kuriais klausimais netgi lenkiame daugelį Europos šalių. Esu tikra, kad kartu su augančiu visuomenės nepakantumu smurtui problemos suvokimu visuomenėje jau netrukus Lietuvą pakelsime į dar aukštesnį lygį“, – sako Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Smurto prieš vaikus problemą spręsti kviečia socialinis projektas „Būkime stipresni už smurtą prieš vaikus“. Projekto metu bendradarbiaujant su psichologais, teisininkais, socialinės apsaugos specialistais, pedagogais visuomenei bus pristatytos svarbiausios smurto prieš vaikus temą nagrinėjančios aktualijos. Projekto iniciatorius – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Kiekvienas, palaikantis kovos su smurtu prieš vaikus idėją, kviečiamas jungtis prie pilietinės iniciatyvos socialiniame tinkle „Facebook“ adresu https://www.facebook.com/BukimeStipresniUzSmurtaPriesVaikus.

Šaltinis
Temos
Projektas „Būkime stipresni už smurtą prieš vaikus“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją