Vairuotojai, atsižvelgę į eismo sąlygas, raginami važiuoti tik saugiu greičiu, ypač atidiems jiems reikia būti tamsiuoju paros metu ar esant blogam matomumui prieš pėsčiųjų perėjas, keliuose, kurie neapšviesti, važiuojant per tiltus, viadukus, miškingas vietoves lyjant, sningant ar esant plikledžiui.

Laikas keisti padangas

Vadovaujantis Kelių eismo taisyklėmis, nuo lapkričio 10-osios iki kovo 31 d. draudžiama eksploatuoti motorines transporto priemones ir priekabas su vasarinėmis padangomis. Tuo pačiu laikotarpiu lengvųjų automobilių (M1 klasė) padangų protektoriaus rašto gylis turi būti ne mažesnis kaip 3 milimetrai.

Su dygliuotomis padangomis galima važinėti nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 10 d. Naudojant tokias padangas būtina prisiklijuoti apie tai informuojantį skiriamąjį ženklą.

Keičiasi greitis

Lengvaisiais automobiliais, motociklais ir triračiais automagistralėse nuo lapkričio 1 d. iki kovo 31 d. leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 110 km/h greičiu (iki šiol buvo galimas 130 km/h greitis), greitkeliuose nuo nuo lapkričio 1 d. iki kovo 31 d. – ne didesniu kaip 110 km/h greičiu (iki šiol buvo galimas 120 km/h), keliuose su asfalto ar betono danga – ne didesniu kaip 90 km/h greičiu, kituose keliuose – ne didesniu kaip 70 km/h greičiu.

Tamsoje būkite matomi

Motorinės transporto priemonės, traktoriaus, savaeigės mašinos vairuotojas, sustojęs tamsiuoju paros metu neapšviestame kelyje, išskyrus stovėti skirtas vietas, išlipęs iš transporto priemonės, privalo vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Savo matomumu turi pasirūpinti ir kiti eismo dalyviai: tamsiuoju paros metu privaloma dėvėti atšvaitus ir kitus šviesą atspindinčius elementus.

Pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą. Traukiamas ar stumiamas platesnis kaip 1 metro vežimėlis turi būti su atšvaitais: kairėje vežimėlio pusėje iš priekio – baltu, o iš galo – raudonu.

Dviračių vairuotojai taip pat turi būti pasirūpinę savo matomumu. Keliu jiems leidžiama važiuoti tik turint tvarkingą stabdį ir garso signalą. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas arba raudonos šviesos žibintas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų.

Važiuodamas važiuojamąja kelio dalimi, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas.

Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Dviračio vairuotojas iki 18 metų, važiuodamas keliu, privalo būti užsidėjęs ir užsisegęs dviratininko šalmą, o vyresniam tai rekomenduojama.

Vadeliotojai tamsiuoju paros metu ar esant blogam matomumui privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Vadeliojamų vežimo ar rogių priekyje turi būti balti, iš šonų – oranžiniai, gale – raudoni šviesos atšvaitai, pritvirtinti gerai matomose vietose ir pažymintys kraštinius vežimo ar rogių gabaritus.

Taip pat visiems rekomenduojama apšvietimo ir šviesos signalizacija, vairavimo sistema, stabdžiais, stiklo valytuvais ir plovikliais, užpakalinio vaizdo veidrodėliais.

Skatinamas atsargumas

Visų eismo dalyvių policija prašo kelyje elgtis atsakingai, paisyti Kelių eismo taisyklių reikalavimų, rūpintis savo ir kitų saugumu kelyje.

„Pradedant kelionę, tik įsėdus į automobilį, rekomenduojama esant nedideliam greičiui pastabdyti – iškart sužinosite kokia yra kelio dangos būklė. Jei kelionė ilgesnė, panašiai pasielgti galima kelis kartus, prieš tai gerokai sumažinus greitį. Ruošiantis kelionėms pirmiausia siūloma susipažinti su oro prognoze visam kelionės laikotarpiui. Priklausomai nuo to ir derėtų planuoti išvykas,“ – rašoma Kelių direkcijos pranešime spaudai.

Bus organizuojami reidai

Policijos pareigūnai, siekdami išaiškinti ir užkardyti Kelių eismo taisyklių pažeidimus, kartu ir drausminti eismo dalyvius, lapkričio mėnesį visoje šalyje organizuoja reidus.

Pranešime tvirtinama, kad iki lapkričio 22 d. bus tikrinama atšvaitų, kitų šviesą atspindinčių elementų naudojimas tamsiuoju paros metu. Lapkričio 9 d. vyks transporto priemonių vairuotojų blaivumo patikrinimai.

Nuo 16 iki 22 dienos – pavojingo ir chuliganiško vairavimo kontrolė. Lapkričio 23-29 d. – saugos diržų ir šalmų naudojimo, vaikų vežimo automobiliuose taisyklių laikymosi kontrolė, naudojimosi mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant kontrolė.

Lapkričio 30-gruodžio 6 d. planuojama aktyvi transporto priemonių važiavimo greičio kontrolė.

Policijos pareigūnai prašo visus būti atsakingais ir drausmingais, laikytis nustatytos tvarkos kelyje ir nepamiršti pagrindinės eismo dalyvių pareigos – pagarbos vienas kitam ir atsargumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)