Padangų importuotojų asociacijos prezidentė Danguolė Butkienė teigė, kad kasmet atsakingam utilizavimui, yra surenkama apie 20 tūkst. t padangų. Visgi, pasak D. Butkienės, galima teigti, kad tai tik „gražių“ ataskaitų rezultatai, nes vaizdai aplink yra kitokie: „Niekaip nepriverčiame visų pardavėjų suvokti, kad būtent jie yra atsakingi už padangų, išleidžiamų į rinką, likimą.“

Pašnekovės teigimu, senų padangų atidavimas vyksta labai paprastai. Kiekvienas padangų pirkėjas, ar pirkdamas naujas, ar padėvėtas padangas turi gauti informaciją, kur bus padėtos senos padangos. Deja, labai mažai įmonių savo pirkėjams suteikia tokią paslaugą.

„Galioja tokie įstatymai, kad kiekvienas pardavėjas savo platinimo vietoje privalo įrengti nebenaudojamų padangų surinkimo punktą. Kiekvienas servisas privalo priimti atgal nebenaudojamas padangas. Esmė ta, kad įstatymiškai visa atsakomybė gula ant importuotojo pečių“, – sakė ji.

„Jeigu jis nori pasinaudoti mokesčio lengvatomis, jis privalo šitą sistemą organizuoti. Pirkėjai turėtų nepirkti padangų ten, kur negalės palikti senųjų. Jų negalima išmesti ar kaip nors atsikratyti, padangas reikia palikti toje vietoje, kurią nurodo pardavėjas“, - teigė moteris.

Savivaldybių stambiagabaričių atliekų aikštelėse taip pat galima palikti nebereikalingas padangas, tik, pasak pašnekovės, reikia suvokti tai, kad tuomet padangų sutvarkymo rūpestis „gula“ ant savivaldybės pečių, o kartu – ir ant gyventojų.

Jei norima padangas palikti servise, kurio nenurodė padangų importuotojas jums perkant padangas, tuomet iš padangų savininko gali būti paimtas tam tikras mokestis. Nes tokiu atveju, už padangų sutvarkymą atsakingas tampa būtent tas servisas.

„Mes pirkdami padangą sumokame už šitos atliekos sutvarkymą, tad privalome žinoti, kur ją mes galime palikti visiškai nemokamai“, - laidoje „Aplink mus“ sakė Padangų importuotojų asociacijos prezidentė.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia: http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2014/04/08/aplink-mus/31776