Ketvirtoji ir paskutinioji „zombių“ medžioklės savaitė - rekordinė. Beveik pusė šimto foto medžiotojų, atsiuntusių savo nuotraukas, kėlė ne tik apleistų daugiabučių, palaikių pastatų, aptriušusių laiptnių ar pavojingų vaikų aikštelių problemas. Sulaukėme ir siūlymų, kaip galime keisti savo aplinką.

Primename, kad konkurso užduotis yra fotografuoti tik prastai atrodančius Lietuvos daugiabučius ar jų detales. Kitokio pobūdžio nuotraukos konkursiniame balsavime dalyvauti negalės.

Su konkurso taisyklėmis galite susipažinti ČIA.

Konkurso dalyviai bus apdovanoti pavydo vertais prizais:

I vieta – konkurso iniciatoriaus dovanojamas prizas – itin vertinamas tiek mėgėjų, tiek profesionalų - fotoaparatas „CANON PowerShot G12“.
II vieta – DELFI honoraras - 500 Lt.
III vieta – DELFI paguodos honoraras – 300 Lt.

Labai vertų, tačiau nelaimėjusių nuotraukų autoriai bus apdovanoti specialiais paguodos prizais.

Čia pateikiame įdomiausius ketvirtosios savaitės skaitytojų foto albumus:

Daugiabučiai, kaip „gyvenimo dėžės“: drąsi interpretacija:

"Ar dabartinė eklektiška euro remontų fasadų stilistika jau renovuotiems pastatams bei juos supančiai aplinkai iš tiesų suteikia naujos kokybės įspūdį? Atsakymas ir sprendimo būdas, kokį pats sau radau yra paremtas elementariu, gamtoje aptinkamu, natūraliu augimo principu: planinė architektūra mieste, kaip ir skruzdėlynas gamtoje, galėtų būti veiksminga, jeigu tokio tipo architektūrai būtų leidžiama savaime atsinaujinti, augti", - rašo interjero dizaineris Algis Beržiūnas.

Šokiruojančios skaitytojų nuotraukos: daugiabutis Anykščiuose 

Vienas gražiausių Lietuvos miestų, įsikūręs prie Šventosios ir Anykštos upių santakos - Anykščiai - išsiskiria ne tik unikalia gamta ar įvairia architektūra, menančia XV-XVIII a. Pačiame miesto stovi daugiabutis, kurio vaizdai gali šokiruoti net ir visko mačiusius:

Vaikų psichiatrijos skyrius

Skaitytojo Gyčio nuotraukų albume - apleisto vaikų psichiatrijos skyriaus vaizdai:

"Zombis" Žirmūnuose. Vilnius

Mažeikių "puošmena"

Skaitytoja Milda rašo: "šis pastatas stovi vienoje pagrindinių Mažeikių gatvių - Žemaitijos. 12-os aukštų bendrabutis atgraso išdaužytais langais, vietomis apkaltais skardomis. Fotografuojant pro šalį einantys žmonės pagyrė pasirinkus neabejotinai "gražiausią" miesto pastatą, bei trumpai papasakojo, kad jo pamatai yra seniai išplauti, mat pastatytas ant pelkių.

Gelžgaliai, kuriais jis apraizgytas pasirodo yra tam, kad pastatas nesugriūtų. Kaip bebūtų keista, šiame graudžiame pastate vis dar pilnai gyvena žmonės, kuom aš baisiuosi. Visai netoliese, perėjus kelią, stovi kita apgailėtinai atrodanti bendrabučių grupė".

Amžina statyba

Skaitytoja Jolanta iš Panevėžio įamžino "amžinas statybas" Panevėžio Kniaudiškių gatvėje. "Pradėtas statyti dar praeitame tūkstantmetyje, Lietuvai atgavus Nepriklausomybę. Šalia dar yra daug statybinių medžiagų. Tikra užuojauta gyvenantiems šalia tokio namo-zombio, kuris griūna, gąsdina ir kelią pavojų dar nepastatytas",- rašo Jolanta.

Niūri Didžiasalio kasdienybė

Miglės atsiųstose nuotraukose užfiksuoti Ignalinos rajono Didžiasalio miestelio daugiabučiai namai. Štai pro tokius langus į miestelio gatves "žvelgia" Didžiasalio gyventojai. "Didžiausią dėmesį šiose fotografijose skyriau daugiabučių langams, nes jie tarsi daugiabučių veidai, atspindintys jų esamą būklę, miestelio gyventojų nuotaikas, niūrią kasdienybę...", - rašo Miglė.

Zombiškas turistinio Vilniaus veidas

Skaitytoja Julija savo laiške rašė: "labai daug keliauju po Europą ir niekur kitur Eropos Sąjungos valstybės sostinėje turistiškiausiose vietose nesu mačiusi tiek baisių pastatų, kiek Vilniuje. Labai dažnai pati priimu svečius užsieniečius. Anądien pasitikau stoty bičiulių grupelę. Praėjome tomis gatvėmis, kur savo pažintį su miestu pradeda praktiškai visi turistai - Sodų g., Visų Šventųjų, Rudninkų, Ligoninės, Šv. Mikalojaus, Vokiečių g., Vilniaus g., Gedimino prospektu"... Julija su draugais kiekvienoje gatvėje rado apliestą, išdaužytais ar fanera užkaltais langais pastatą.

"Prestižinis" Vilnius

Vilniuje, Antakalnyje, Karių kapų gatvėje dar vienas zombis. "Prestižiniame Vilniaus rajone miega tikras zombis. Galima pagalvoti jog jis visiškai negyvas, tačiau iš tikrųjų gyvenimas vis dar jame slypi", - rašo skaitytojas Dmitrijus.

Apleistasis statybos

"Liūdna, kad tokiame gražiame mieste, kaip Vilnius, yra tiek daug nenaudojamų, apgriuvusių, miesto vaizdą darkančių pastatų, kuriuose glaudžiasi benamiai, narkomanai ir kiti asocialūs
asmenys", - rašo skaitytoja Ieva.

Sovietinio unifikavimo vegetavimas

Skaitytojas Mantas primena, kad sovietinės statybos daugiabučiai nebūtinai būna aukšti ir stovi tik miestuose. "Kaimo mažieji daugiabučiai. Tai maždaug 2-3 aukštų pilkų plytų statiniai į kuriuos toli gražu ne savo noru kažkada buvo suvaryti žmonės. Kaimo daugiabučiai lygiai taip pat sensta ir kitaip nei didelių miestų daugiabučiai, renovacijos ar kitokio, bent kosmetinio remonto, vargu ar greitu laiku sulauks", - sako Mantas ir prideda nuotraukas iš Saldutiškio miestelio, Utenos rajone.

21-as namas

Vijolė atsiuntė nuotraukas iš Vilniaus, Žemynos gatvėje esančio 21-o namo. "Vilniuje yra tikrai prasčiau atrodančių ir žymiai daugiau apleistų daugiabučių, tačiau šis man aktualiausias, nes jame gyvenu. Kartais laiptinėje ir prie jos tikrai tenka sutikti "zombių." Ypač po švenčių", - skundėsi Vijolė.

Šeškinės simbolis

Fotografuotas namas yra 1983-1984 metų statybos, esantis Ukmergės gatvėje. "Daugiabutis stovi praktiškai ant kalvos, yra tikras Šeškinės rajono simbolis, prieš gerus 20 metų, kada dar nebuvo Vilnius toks išsiplėtęs kaip dabar - buvo ryškus ir didingas pastatas, iki šiol yra išlikęs užrašas Vilnius - vienintelis tokį užrašą turi.

Sovietinis spindulys

Nuotraukose: Kauno daugiabučiai. Skaitytojas Artūras rašo, kad bendrabučiai tebespinduliuoja sovietinių laikų dvasia. 20 metų, o mažai kas pasikeitė.

Kelyje Kaunas-Alytus nuo seno garsejo originali užeiga-restoranas "Senasis kubilas"."Šiuo metu buvusi užeiga tinka nebent filmams apie zombius filmuoti", - teigia Artūras.

Gardamas

Ugnė fotografavo Gardamo miestelio "zombius". Miestelyje nėra gatvių pavadinimų, bet visi vietiniai gyventojai juos kuo puikiausiai žino.

Šilutės "grožybės"

Skaitytoja Lauryna pasivaikščiojusi po gimtąją Šilutę rado tikrų "gražuolių". "Šie namai yra prie gražių Šilutės vietų: Šilutės kultūros namų, katalikų Šv. Kryžiaus bažnyčios. Ar jie suteikia kokio nors grožio? Nemanau. O ir vaikai žaisdami gali įbėgti į tą namą, susižeisti", - sako Lauryna.

Namų-zombių medžiotoja nemano, kad parodžius Lietuvai Šilutės "grožį" kas nors pasikeis, bet tikisi, kad viską galima pakeisti ir "galėtume didžiuotis savo miestu - Šilute".

Laikinoji sostinė savo širdyje turi ir tokių skaudulių...