aA
Kuo miltai baltesni, tuo mums patrauklesni ir jų suvartojame daugiau. Tačiau, anot specialistų, jie mažiausiai naudingi mūsų sveikatai. Kaip išsirinkti miltus sveikuoliškiems kepinimas?
© Shutterstock nuotr.

Sveiko maisto šventėje, kuri vyks rugsėjo 25 d. Pažaislyje įsikūrusiame svetingumo komplekse „Monte Pacis“, konkurso „Desertų mūšis“ dalyviai rungsis dėl įspūdingų prizų, o svečiai galės ne tik sužinoti sveikuoliškų desertų receptų, bet padegustuoti labiausiai patikusius skanumynus. Pyragų, sausainių, tortų dažniausiai pagrindinė sudedamoji dalis – miltai.

Kasdieninius desertus galima pagaminti iš sveikesnių miltų

Kuo miltai baltesni, tuo mums patrauklesni ir jų suvartojame daugiau. Kvietiniai miltai ant kurių pakuočių nurodoma - 405, 550 pyragų, bandelių, šakočių ir tortų gamintojų įvardinami kaip aukščiausios kokybės miltai, o sveikatos specialistai sako – tai miltai, kurie mažiausiai palankūs sveikatai. Kodėl? O gi todėl, kad gaminant tokius miltus iš dalies pašalinama grūdo luobelė t.y. sėlenos ir gemalas, o miltai malami tik iš endospermos. Kuo skaičius ant kvietinių ir ruginių miltų mažesnis tuo mažiau skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir tuo miltai baltesni, sakoma pranešime spaudai.

Sveikatai palankaus maisto technologė ir konkurso „Desertų mūšis“ komisijos narė Raminta Bogušienė teigia, kad gamta ne veltui sukūrė grūdą iš trijų dalių, ne tam, kad gautume tuščių kalorijų, bet dėl vertingų maistinių medžiagų, kurių ypatingai daug pašalinama su gemalais ir sėlenomis gaminant baltus miltus.

Žinoma, aukščiausios rūšies miltų reikia, tačiau mūsų senoliai kepė iš jų tik šventinius pyragus, bet ne kasdieninius desertus. Mums derėtų grįžti prie viso grūdo gaminių vartojimo. XIX a. apie 90 proc. gaminių buvo iš viso grūdo produktų, o dabar turbūt tik 5 proc.

Dar svarbu žinoti, kad kuo miltai baltesni, tuo greičiau suvirškiname, tuo greičiau vėl norime valgyti. Pagaminami gaminiai skanūs, greitai pasisavinantys ir dar greičiau suteikiantys alkio jausmą. Todėl vis perkame ir perkame. O mūsų sveikatai tai visiškai nepalanku, nes auga svoris, sutrinka virškinimo sistema, dažną lydi tuštinimosi problemos, kaupiasi toksinai.

Kvietiniai miltai taip pat žymimi raidėmis. Kuo raidė A, B, C, D, E, F arba G arčiau abėcėlės pradžios, tuo glitimo daugiau. Kuo glitimo daugiau, tuo kepiniai geriau iškyla, tačiau žmogaus organizmui tai gali būti nepalankiau, nes per didelis kiekis baltymo glitimo gali iššaukti jo netoleravimą ar alerginius susirgimus. Paradoksas: augintojai siekia, kad glitimo būtų kuo daugiau, o gamintojai jį net išima iš gaminių ir rinkoje jau savo vietą atranda gaminiai „be glitimo“.

Kasdieninėje mityboje R. Bogušienė rekomenduoja naudoti viso grūdo miltus ar miltus, kurie įvardinami kaip rupūs miltai, netgi ruošiant desertus. Rupūs kvietiniai ar ruginiai miltai – produktas, gaunamas stambiai sumalus kviečių ar rugių grūdus ir pašalinus nedidelį kiekį arba visai nepašalinus sėlenų. Reikia suprasti, kad su skaidulinėmis medžiagomis gauname ne tik ląstelieną, kuri reikalinga gerai virškinimo sistemai funkcionuoti, bet gauname ir vitaminus, mineralines medžiagas.

„Viso grūdo dalių miltai, malti akmeninėmis girnomis, yra išskirtinio rupumo, tamsesnės spalvos, su aiškiai juntamomis bei matomomis smulkiomis sėlenomis. Tai natūralus produktas, kuriame išsaugotos visos vertingosios medžiagos, esančios grūduose. Gaminant šiuos miltus sumalami valyti sveiki grūdai, t. y. visos grūdo sudedamosios dalys. Taigi, rupiai malti visagrūdžiai miltai yra su sėlenomis (natūralios skaidulinės medžiagos) ir su grūdų gemalais, kuriuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų ir vitaminų, beveik nėra sočiųjų riebalų. Jie yra tarsi maistinių medžiagų, biologiškai aktyvių junginių ir skaidulinių medžiagų kompleksas, pasižymintis labai efektyviu teigiamu poveikiu mūsų organizmui. Skaidulinės medžiagos, esančios viso grūdo miltuose, laikomos puikia širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, virškinamojo trakto ligų, svorio sutrikimų ir kitų negalavimų prevencine priemone“, - teigia UAB „Malsena Plius“ kokybės vadovė Laima Jankauskienė, sutikusi būti konkurso „Desertų mūšis“ komisijos nare.

Išdrįskite naudoti ne tik kvietinius miltus

Spelta kvietiniai miltai gali būti taip pat rafinuoti, kuriuose iš dalies pašalinta sėlenos ir gemalas, tačiau būna ir viso grūdo. Teigiama, kad spelta kvietiniai miltai yra sveikesni, nes juose mažiau kviečių baltymo glitimo ir jo struktūra skiriasi nuo įprastinių kviečių glitimo. Jų auginimo metu nereikalaujama daug sintetinių cheminių medžiagų, kadangi jie atsparesni ligoms ir klimato sąlygoms, nes Spelta kviečių grūdelius apsaugo žvyneliai.

Grikių ir avižų miltai ne tik turtingi skaidulinėmis medžiagomis, bet gausu vitaminų, gerai virškinami, tinka įvairiuose kepiniuose. Jei turite tik grikių, avižų ar sorų kruopas namuose, tuomet pasinaudokite kavamale ir po 5 min. turėsite miltus. Taip pat paįvairinkite mitybą ryžių ir kukurūzų miltais, tačiau rečiau, nes pastaruose mažiausiai skaidulinių medžiagų, dažniausiai ryžiai pagaminti iš šlifuotų grūdų, o kukurūzai iš esmės neturi daug skaidulinių medžiagų. Privalumas jų tas, kad nėra glitimo.
Puikius pyragus, sausainius, keksiukus, blynus galima pagaminti ne tik iš kvietinių aukščiausios rūšies miltų. O kur dar beribės riešutų miltų panaudojimo galimybės?

Sveiko maisto šventėje metu ragausime viso grūdo ruginės duonos su natūraliu raugu, kuri bus kepama iš viso grūdo dalių miltų.

Susitikime Sveiko maisto šventėje

Sveiko maisto šventėje vyksiančiame konkurse „Desertų mūšyje“ komandos turi galimybę pristatyti savo sveikuoliškus desertų stalus ir laimėti vertingus prizus: nuo sveikuolių stovyklos Lietuvoje, poilsio svetingumo komplekse „Monte Pacis“ iki sveikatingumo stovyklos Ispanijoje.

Šventės svečiai galės paragauti ne tik desertų, sužinoti jų receptus, bet ir pasisemti žinių konferencijoje, jaukiai susėsti prie bendro 100 metrų ilgio šventinio stalo Liepų alėjoje. Sveiko maisto degustaciją ruoš virtuvės šefas Ernestas Viršilas.

Dalyvauti gali visi, kuriems smalsu ir įdomu susipažinti su sveiko maisto idėja. Registruotis dalyvauti sveiko maisto vakarienėje galite čia.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kauno darželyje – košmariška įtampa: nevaldoma auklėtoja puola ne tik vaikus, bet ir kolegas (18)

Purtomi ir sužaloti vaikai, psichologinis smurtas ne tik prieš vaikus, bet ir prieš kolegas,...

Skvernelis Grybauskaitei nuolaidžiauti nelinkęs: dalyvavo rinkimų kampanijoje tada, kai tai draudžiama (471)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pirmadienį pareiškė, kad jį dėl užsienio politikos...

Ekspertas: Krymas Putiną įstūmė į spąstus

Po penkerių metų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas moka už Krymą. Jo pernelyg didelis...

Į Lietuvą emigrantės grįžta apsikarsčiusios prabangiais drabužiais, bet vieną dalyką nutyli (75)

Pastaraisiais metais šoktelėjusias pramogų ir paslaugų kainas pajautė ir mados mylėtojai....

Porinkiminėje konferencijoje taip ir nepasirodęs Zuokas: antras turas buvo toks žiaurus, kad man buvo netikėta (44)

Artūras Zuokas antrajame merų rinkimų ture antrą kartą pralaimėjo Remigijui Šimašiui...

Nyderlandų policija išplatino įtariamojo nuotrauką: nesiartinkite prie jo grėsmės lygis padidintas iki maksimalaus (167)

Pirmadienį apie 10.45 val. vietos laiku Nyderlandų mieste Utrechte tramvajuje šaulys paleido...

Berniuko tėvai susirūpino gydytojų kompetencija: pirmoje ligoninėje – angina, trečioje – trūkęs apendicitas (74)

Nors 2 metų berniukas pirmą kartą į Jonavos ligoninę dėl pykinimo buvo nugabentas prieš 10...

Kompensacijos už vėlavusį skrydį paprašė per tarpininką: gailisi, nes galėjo gauti daugiau (28)

Keliaujantiesiems svarbu žinoti, kad pavėlavus skrydžiui, jie gali tikėtis nemenkos kompensacijos....

Gyvūnų mylėtojų pyktį užsitraukęs Marijonas Mikutavičius: jie mane gali drąsiai nužudyti (203)

Pastarąjį sekmadienį TV3 šou „ Lietuvos talentai “ išgirsti žinomo atlikėjo ir šou...

Nuskausminamieji gimdymo metu: pasakė, kaip epidūrinė nejautra gali paveikti kūdikį, o kaip – mamą (87)

Skausmas yra, matyt, antras dalykas po kūdikio sveikatos, dėl kurio dažna gimdyvė nerimauja. Kaip...