Abrikosų, persikų

Gaminamos su minkštimu ir tinka dietinei mitybai. Ypač naudingos širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems ligoniams. Abrikosų sultys geriamos sergant šlapimo pūslės ligomis. Padeda tulžiai, šlapimui išsiskirti, sergant inkstų ligomis.

Agrastų

Ne tik gaivina, bet ir reguliuoja medžiagų apykaitą. Jas rekomenduojama gerti sergant mažakraujyste bei po intoksikacijų.

Ananasų

Padeda sergant skrandžio, žarnyno, kepenų ligomis, esant širdies ir kraujagyslių sistemos, inkstų sutrikimams, mažakraujystei. Ananasų sultys didina skrandžio sulčių rūgštingumą, todėl netinka sergantiems skrandžio opa ir gastritu, kai padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

Apelsinų

Vartojamos kaip veiksminga gydomoji ir profilaktikos priemonė hipovitaminozių ir avitaminozių atvejais. Patartina gerti sergantiesiems hipertonine liga, ateroskleroze, kepenų ligomis, nutukimu, podagra. Šių sulčių negalima vartoti sergantiesiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, gastritais, padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui ir paūmėjus žarnyno uždegimui.

Arbūzų

Vartojamos sergant kepenų ligomis, esant inkstų ir širdies veiklos sutrikimams, nes gerai išvalo iš organizmo skysčius. Puikiai malšina troškulį.

Aviečių

Malšina troškulį, gerina virškinimą, tinka net vaikų dietinei mitybai. Tinka sergantiesiems kepenų ligomis.

Erškėčių vaisių

Vartojamos kaip vitaminų šaltinis. Jomis rekomenduojama gydytis sergantiesiems gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, kepenų ir tulžies pūslės ligomis, mažakraujyste, hipertonine liga, ateroskleroze.

Gervuogių

Jau senovėje gervuogių uogos buvo vertinamos ne tik dėl maistinių, bet ir dėl vaistinių savybių. Gervuogės - klasikinė priemonė prakaitui ir šlapimui varyti, karščiui mažinti. Todėl gervuogių sultimis malšinamas troškulys karščiuojant, neretai vartojama ir nuo vidurių užkietėjimo.

Gervuogių sultyse yra kalio druskų, vario, mangano, jos turi stiprinamąjį poveikį, todėl tinka nuo klimakterinių neurozių, taip pat burnos ertmei gydyti. Gervuogėse yra nemažai fruktozės, gliukozės, sacharozės. Tai vitaminingas gėrimas: turi vitamino C, B grupės vitaminų, polivitamino A.

Citrinų

Gerina virškinimą, kraujo ir medžiagų apykaitą. Kai iš nosies bėga kraujas, patartina ją vilgyti citrinos sultimis. Užkimus šios sultys geriamos su medumi. Sergant sloga, burnos ertmės uždegimu, sultimis skalaujama nosies ir burnos ertmė. Patariama jas gerti sergantiesiems reumatu, tuberkulioze, avitaminoze. Padeda esant nutukimui. Sumaišytos su medumi gelbsti smarkiai plakant širdžiai.

Citrinų sultys vartojamos ir išoriškai. Tepamos sergant grybelinėmis ligomis, taip pat minkština rankų odą. Jos šalina nemalonų kūno prakaito kvapą (pilama į vonią), Švelnina, blizgina, sustiprina plaukus (1/2 citrinos sultys sumaišomos su 5 valgomaisiais šaukštais pašildyto alyvų aliejaus; tuo mišiniu 3-4 kartus per mėnesį įtrinama galvos oda nakčiai, o rytą galva išplaunama). Praskiestos vandeniu citrinų sultys padeda esant gausioms mėnesinėms, stabdo kraujavimą, valo organizmą.

Granatų

Vartojamos esant skrandžio skausmams, jei sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Granatų sultys - vertingas maisto ir dietinis produktas, turintis daug geležies. Iš perpus su vandeniu sumaišytų ir pavirintų granatų sulčių verdamas kisielius, gaminami putėsiai.

Virinant sutirštėjusios granatų sultys vartojamos kaip prieskonis įvairiems patiekalams, ypač kaukazietiškiems. Paruoštam valgiui jos suteikia malonų rūgštoką ir aitroką skonį. Dėl jose esančio tamino vartojamos medicinoje virškinimo sutrikimams gydyti, turi antihelmintikų savybių.

Greipfrutų

Žadina apetitą, gerina virškinimą, tonizuoja organizmą, todėl naudingos nusilpusiems ligoniams. Padeda gydyti hipertoninę ligą, tinka aterosklerozės profilaktikai.

Kriaušių

Veikia kaip šlapimo varomoji priemonė.

Mandarinų

Vartojamos ne tik kaip gaivinamasis, bet ir kaip dietinis gydomasis gėrimas sergant skrandžio ir žarnyno ligomis, jei ligonis neviduriuoja.

Obuolių

Tinka sutrikus širdies ir kraujagyslių veiklai, nutukusiųjų dietai, aterosklerozės profilaktikai, sergantiesiems mažakraujyste, podagra, šlapimtakių akmenlige. Vertinga kaip šlapimo varomoji priemonė, esant vidurių užkietėjimui, žarnų katarui. Stiprina nervų sistemą, ypač jei žmonės dirba protinį darbą. Šias sultis patariama gerti užkimus, apsinuodijus sunkiaisiais metalais. Jose daug fitoncidų, pektinų, organinių rūgščių, normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje.

Putinų

Išspaustos sultys lygiomis dalimis maišomos su medumi ir geriamos po 2-3 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną su vandeniu ar arbata. Tai vitamininė priemonė, ji skatina prakaitavimą, lengvina atsikosėjimą. Padeda gydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas, malšina skausmą, lengvina spazmus.

Sultis rekomenduojama gerti sergant gastritu, gelta, viduriuojant, jei sumažėjusi skrandžio sekrecijos funkcija. Tinka esant dantenų uždegimui, anginai, viršutinių kvėpavimo takų katarui, padidėjus kraujospūdžiui, užkimus, sergant tuberkulioze. Jomis tepami spuogai.

Serbentų

Baltųjų serbentų sultys skatina šlapimo išsiskyrimą; gali būti vartojamos širdies ir kraujagyslių ligų atvejais, aterosklerozės profilaktikai. Juodųjų serbentų sultys geriamos persisaldžius, sergant reumato, hipertonine liga, skatina prakaitavimą.

Vartojamos kraujuojant, užkimus, kosint, pablogėjus apetitui, sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, sergant tuberkulioze, žarnyno ligomis, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, viduriuojant, gerai malšina troškulį. Raudonųjų serbentų sultys padeda sergantiesiems ūminėmis skrandžio, žarnyno ligomis, gerina žarnyno peristaltiką.

Slyvų

Gerina virškinimą, laisvina vidurius, tinka žarnyno, inkstų, reumato, podagros atvejais. Naminių slyvų sultys kelia skrandžio sulčių rūgštingumą, reguliuoja sutrikusį virškinimą, padeda sergant žarnyno ir inkstų ligomis. Kaukazinės slyvos padeda gyti žaizdoms (vandeniu praskiestomis sultimis vilgomos žaizdos).

Spanguolių

Sultims geriausiai tinka uogos, surinktos prasidėjus pirmiems šalčiams. Natūralios sultys geriamos karščiuojant, sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, sergant infekcinėmis Šlapimtakių ligomis ir kaip profilaktikos priemonė, kad nesusidarytų akmenų inkstuose.

Sumaišytos su raudonųjų burokėlių sultimis rekomenduojamos sergant hipertonine liga, esant kraujagyslių spazmams. Sultys tinka, kai kamuoja stiprus kosulys, sergama lėtiniu inkstų uždegimu, angina ar skauda galvą. Jos gerina virškinimą, mažina troškulį, žarnyno puvimo procesus, varo šlapimą. Šios sultys netinka sergantiesiems gastritu, skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige.

Mėlynių

Vartojamos viduriuojant (ypač tinka vaikams), gydo žarnų katarą, mažina cukraus kiekį kraujyje. Esant burnos ertmės ir gerklų uždegimams sultimis skalaujama gerklė. Jos vartojamos sergant akmenlige, gastritu, kai silpnas šlapimo pūslės tonusas, jaučiama širdies ir kraujagyslių sutrikimų.

Svarainių

Su medumi jos rekomenduojamos apetitui žadinti. Stiprina kepenis ir visą organizmą, lengvina kosulį. Sultys tinka sergant viršutinių kvėpavimo ligų kataru, skatina šlapimo išsiskyrimą.

Šaltalankių

Tai viena geriausių avitaminozių ir hipovitaminozių profilaktikos bei gydymo priemonių. Sultys mažina fizinį bei protinį nuovargį, reguliuoja medžiagų apykaitą, padeda gyti opoms.

Šermukšnių

Patartina gerti užkietėjus viduriams, esant hemorojui. Sultys didina kraujo krešėjimą. Jos yra polivitamininė priemonė. Sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui reikia išgerti ką tik išspaustų sulčių po 1 arbatinį šaukštelį prieš valgį. Sultis patartina gerti ir sergantiesiems ateroskleroze.

Girtuoklių

Jomis girdomi karščiuojantys ligoniai.

Vynuogės

Gerina medžiagų apykaitą, skatina prakaitavimą, lengvina atsikosėjimą, vartojamos sergant mažakraujyste, bronchine astma, skrandžio ir žarnyno uždegimais, hemorojumi, kepenų ir inkstų ligomis. Esant širdies sutrikimų reikėtų gerti vynuogių sultis vienodais kiekiais valandą prieš valgį 3 kartus per dieną. Kartais dozę galima padidinti iki 100-200 gramų. Negalima daug gerti vynuogių sulčių ir valgyti vaisių sergant cukralige, nutukimu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, lėtiniu plaučių uždegimu, jei padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, viduriuojant.

Vyšnių

Gerina apetitą, tinka sergant mažakraujyste, kvėpavimo takų uždegimu, viduriams užkietėjus, taip pat malšina troškulį, padeda atsikosėti.

Žemuogių

Vartojamos organizmui stiprinti, sergant hipertonine liga, ateroskleroze, padeda gydyti kepenų ir šlapimo pūslės akmenligę, skatina prakaitavimą. Sultimis tepami spuogai, šlakai, egzemos pažeista oda. Jose esanti geležis stiprina organizmą.