Savo pastebėjimais ir įžvalgomis apie alkoholio vartojimo priežastis bei vairavimą išgėrus dalinasi psichoterapeutas Olegas Lapinas.

Kodėl žmonės sėdasi už vairo būdami išgėrę?

Žmonės labiau sieja alkoholį ir bendravimą, o vairavimas būna nesureikšminamas ir tampa antraeiliu dalyku. Alkoholis vartojamas susitikus draugams, dalykinių susitikimų metu. Kol šis reiškinys bus įsitvirtinęs mūsų kultūroje, tol žmonės taip ir darys. Net jeigu žmogus sako, kad vėliau turės vairuoti, jis dažnai būna įtikinėjamas išgerti bent truputį. Dažnu atveju žmogus pasielgia neatsakingai ir vairuoja išgėręs, teisindamas save įvairiais būdais: „Aš moku vairuot ir išgėręs“, „aš moku išgert tiek, kad nepastebėtų“, „taigi ne pirmą kartą tai darau“.

Išgėręs žmogus praranda kritiką ir būna mažiau atsargus. Alkoholis turi kritiką „nuimantį“ poveikį. Jis „nuima“ vadinamuosius stabdžius. Tada žmogus ne tik vairuoja, bet ir visą kitą daro daug drąsiau.

Kodėl žmogus nebijo galimų vairavimo išgėrus pasekmių?

Į tą smegenų zoną, kurią nuslopina alkoholis, įeina sprendimų priėmimas ir tolimesnių pasekmių numatymas. Jis paveikia vadinamąją kaktinę smegenų skiltį. Alkoholis ją nuslopina ir sujaudinami primityvesni mechanizmai, kurie mus vienija su gyvūnais. Tuomet reaguojama labiau ne į tikslą, o situaciją ir, tarkim, norima lenkti netikėtai išlindusį automobilį ar ką nors parodyti vairuotojui, kuris užlindo prieš jus. Taip pat nuo kokių 2 sekundžių iki 4 sekundžių sumažėja reakcija, o tai lemia prailgėjusį stabdymo kelią. To nepastebi išgėręs žmogus. Jis mato kitokį, narkotizuotą, pasaulį, kuriame jaučiasi lyg sapne ir gali sau daugiau leisti.

Kodėl žmonės vartoja alkoholį?

Mes turime smegenų zoną, atsakingą už automatinį malonumą, jo pakartojimą. Visų žinduolių turima ši smegenų zona prisimena, kas žmogui sukelia pakilimą. Alkoholis linkusiems išgerti žmonėms pakelia nuotaiką, tonusą, ūpą ar drąsą. Tai mums davė gamta ir tai veikia už mūsų sąmonės ribų. Tie, kurie išgeria, tai daro dažniausia mechaniškai. Tai nėra tas veiksmas, kuris yra daromas sąmoningai nuo pradžios iki pabaigos. Juk ir žmogus valgo bei užkandžiauja panašiai – tiesiog atsidaro šaldytuvą, ir netikėtai koks nors sumuštinis atsiduria jo rankose. Panašiai elgiasi ir rūkantys žmonės, kurie susivokia jau prisidegę cigaretę. Tokia veikla nėra planuojama ir nėra susijusi su kokiu nors tikslu. Veiksmą atlieka ta smegenų zona, kuri įsimena kelią į pakilimą ir jį stengiasi kartoti. Ta pati smegenų zona yra atsakinga ir už vairavimą. Juk kiekvieną sykį negalvojame, kada kurį pedalą spausti, kaip pakeisti pavarą. Tai yra toks pats automatizuotas veiksmas.

Kokia yra alkoholio reklamų įtaka?

Man seniai klausimą kelia alkoholio reklamos, kuriose vaizduojami sportininkai. Įteigiama idėja, kad alkoholis kažkokiu būdu yra susijęs su vyriškumu, su gražiu kūnu, kad galima gerti ir likti sveikam, kad tai yra vyriška. Užrašas, sakantis, kad alkoholis kenkia Jūsų sveikatai, sukelia tik kaltės jausmą, o pats reklamos vaizdas skatina ir toliau tai daryti. Alkoholio reklamose rodoma, kad tai yra normalu, natūralu. Žmonės skatinami neišsiskirti iš masės.

Vis dėlto atsiranda žmonių, kurie visiškai nustoja vartoti alkoholį. Ir labai gerai, jei tokie žmonės turi iškalbą, yra charizmatiški ir gali savo sveikos gyvensenos potyriais pasidalinti su kitais žmonėmis.

Šiemet pasibaigė Susisiekimo ministerijos inicijuota socialinė akcija „Mūsų stalo pilotas“, kurios metu baruose ir kavinėse besilinksminančios draugų kompanijos rinko savo stalo „Pilotus“ – žmones, kurie tą vakarą ryžosi praleisti nevartodami alkoholio ir pasirūpinti saugiu draugų bei artimųjų sugrįžimu namo. Prie akcijos prisijungę barai ir restoranai buvo pažymėti specialiu „Susiprask“ lipduku, o kiekvienas į juos užėjęs klientas galėjo gauti specialų vairuotojams skirtą valgiaraštį, kuriame buvo siūlomas didelis specialių nealkoholinių gėrimų ir kokteilių asortimentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją