Žolės ėdimas laikomas normaliu ir bendru elgesiu visiems šunims. Ilgainiui jie išmoksta atpažinti mėgstamus augalus. Tai pastebėję botanikai, suteikė kai kuriems augalams pavadinimus, susietus su šuns vardu. Šunys labiausiai mėgsta varpines žoles: paprastąją šunažolę (Dactylis glomerata), šuninį varputį (Elymus caninum), paprastąjį varputį (Elymus repens), pievinę miglę (Poa pratensis), pašarinį motiejuką (Phleum pratense).

Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoja, oranžerijos vadovė Teresė Jokšienė teigė, kad nuotraukose yra varpinis augalas motiejukas ir vienametis šemenis, anksčiau vadintas šiušele.

„Gyvūnai pasirenka, ko jiems reikia sveikatai palaikyti. Įvairių augalų sulčių sudėtis yra skirtinga. Jauni lapai turi daug įvairių mikroelementų ir kitokių medžiagų. Ypač pavasarį vitaminų trūksta ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams. Sakoma, kad susirgęs šuo eina į mišką, paėda reikiamų žolių ir grįžta sveikas“, - aiškino T. Jokšienė.

Mano, kad tai – mitas

L. Kriaučeliūno smulkių gyvūnų klinikos veterinarijos gydytoja Jūratė Juodytė laikėsi kiek kitokios nuomonės. Ji teigia, kad žmonių įsivaizdavimas, jog augalai gydo šunis yra paprasčiausias mitas.

„Manyčiau, kad tai yra šuns įpročio dalykas, nes mokslinio pagrįstumo, kad šunys ėda gydomąsias žoles, nėra. Galima galvoti, kad jiems trūksta vitaminų, tačiau tai neturi mokslinio pagrindo. Žolės valgymas kai kuriems gyvūnams gali paskatinti vėmimą. Jeigu yra virškinimo sutrikimas, tai vienas iš būdų vėmimo paskatinimui. Manau, kad tai daugiau mitas. Tiesiog šunys aplinką tyrinėja viską uostinėdami ir ragaudami“, - sakė J. Juodytė.

Anot veterinarės, su katėmis truputį kitaip: „Yra specialiai katėms skirta žolė, kad jos neprisivalgytų lauke kokios nors apdulkėjusios žolės. Katės save beprausdamos visada prisilaižo plaukų, nes jų liežuvis yra su šereliais ir nori ar ne plaukai į katės skranduką patenka. Jie gali pasišalinti tada, kai sukeliamas vėmimas arba kai gyvūnas tuštinasi. Žolės katėms padeda plaukus iš skrandžio pašalinti.“

Specialistės teigimu, nepasišalinę plaukai gali sukelti įvairias kačių ligas: „Plaukai skrandyje gali sukelti gastritą, kitaip tariant, skrandžio gleivinės uždegimą. Žinoma, kad pagelbėtume kačių plaukams pasišalinti iš skrandžio nebūtinai reikia duoti gyvūnui graužti žolę. Yra specialūs tam skirti preparatai. Tačiau katėms žolė yra reikalinga ir šeimininkai turėtų apie tai pagalvoti.“

Šaltinis
Temos
© Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Specialus projektas „Gyvūnų terapija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)