Akivaizdžiai kainas pakėlę ir pagal eurą jas suapvalinę verslininkai savo kaltę neigia, tačiau išvengti baudų jiems neturėtų pavykti.

Keista kainų rinkodara nepraslydo pro DELFI skaitytojų akis. Siųsdami savo pastebėjimus į specialią euro įvedimui skirtą rubriką jie stebėjosi, kas, jei ne euras, kaltas dėl to, kad Lietuvoje brangsta picos?

Kainas didins ir toliau

„Dar prieš kurį laiką „Andriaus picoje“ maža pica kainavo 13, o didelė – 20 litų. Dabar jos atitinkamai kainuoja 13,80 ir 20,70 Lt. Už picos atvežimą vietoje 5 litų dabar prašo 5,18 Lt, maždaug tiek pat kainuoja ir gėrimai. Ar tai – normalu? Buvo žadama, kad verslininkams sukčiauti neleis, o kas vyksta? Aišku, eurais kainos gražios – picos po 4 ir 6 eurus, atvežimas 1,5 euro, bet ar taip turi būti? Kas bus, jei visi verslininkai taip pabrangins savo kainas“, – piktinosi vienas iš skaitytojų.

To, kad kainos buvo padidintos, neneigia ir „Andriaus picos“ vadovas Vytautas Čiukšys. Tiesa, jis tikino neatsimenantis, kada kainos didėjo, ir nenorėjo paaiškinti, kodėl tai buvo padaryta – „nesiruošiu aš čia visiems aiškintis“.

„Manęs klausė instancijos, kurios tuo užsiima, aš joms atsakiau, o atsakyti visiems aš tiesiog neturiu laiko. Žmonės labai daug kuo domisi“, – paklaustas, kodėl kito kainos jo vadovaujamoje picerijoje, sakė V. Čiukštys.

Tačiau jis patikino, kad kainas pakėlė ne dėl įvedamo euro, o dėl „ekonominių išskaičiavimų“. Paprašytas patikslinti, kokios konkrečiai ekonominės aplinkybės lėmė kainų kilimą, V. Čiukšys papriekaištavo, kad „Jūs labai daug uždavinėjate klausimų“, o paklaustas, kaip taip sutapo, kad tie ekonominiai išskaičiavimai tobulai atitiko apvalias kainas eurais, V. Čiukšys patikino, kad, jei būtų jų valia, kainas jie padidintų dar labiau.

„Mes pabrangintume daug daugiau, bet dėl konkurencijos kitose picerijose mes to negalime padaryti. Tai yra mūsų vidaus reikalas, visiškai neliečia nei žurnalistų, nei nieko. Planuojame dar branginti, tai priklausys nuo konkurentų. Kai tik jie pakels kainas, pakelsime ir mes“, – aiškino jis ir patikino, kad padidėjusi kaina įtakos lankytojų skaičiui nedaro.

„Skambinėja ir užsiiminėja tuo tik tie, kas neturi, ką veikti. Toks kainų pakitimas yra juokas žmogui“, – patikino picerijos vadovas.

Tvirtina, kad kainų nekeitė jau 2 metus

Vis dėlto kainų kilimas juoko DELFI skaitytojams nekelia. Štai, pavyzdžiui, picerijoje „Chef Pizza“ picos pabrango net beveik 5 litais. Iki šiol 12 litų kainavusi maža pica dabar kainuoja 16,92 Lt arba 4,90 EUR, o didelė vietoje įprastos 19,99 Lt kainos dabar kainuoja 25,90 Lt arba 7,50 EUR.

Ar kad pelnas būtų didesnis, ar kad kainos eurais gražiau atrodytų?“, – klausė skaitytoja.

Tačiau piceriją valdančios įmonės „Apkepus“ komercijos direktorė Gražina Malinauskaitė užtikrino, kad picų kainų padidinimas niekaip nesusijęs su euro įvedimu.

„Mūsų picų kainos nesikeitė nuo pat pirmos picerijos atidarymo 2012 m. pradžioje iki 2014 m. liepos 31 d. Per visą šį veiklos laikotarpį tiekėjai dėl rinkoje vykstančių nuolatinių pokyčių ne kartą ženkliai pakėlė savo gaminių kainas, dėl to stipriai pabrango picų savikaina. Kainų pasikeitimą taip pat sąlygojo ženklus darbuotojų atlyginimo padidinimas bei picų asortimento išplėtimas“, – sakoma jos atsiųstame atsakyme.

G. Malinauskaitė taip pat patikino, kad šiuo metu galiojančios picų kainos yra pakeltos ne iki planuoto kainų lygio dėl ypatingai didelės konkurencijos šiame segmente. Tad tikėtina, kad jos dar brangs.

„Picų kainodarą planuojame iš naujo peržiūrėti 2015 m. pradžioje“, – pripažino picerijos atstovė.

Informaciją apie kainų kilimą teikti atsisako

Picų kainos kilo ne tik Vilniuje, bet ir Kaune. Štai pavyzdžiui picerijoje „Arena Pizza“ iki šiol 23,90 Lt kainavusi pica dabar kainuoja 25,55 Lt arba 7,40 EUR, 11,9 Lt – 12,43 Lt arba 3,60 EUR, 14,90 Lt – 15,19 Lt arba 4,4 EUR.

Deja, kodėl kito kainos „Arena Pizza“ picerijoje, sužinoti nepavyko. Su picerijos direktore susisiekti nepavyko nei telefonu, nei elektroniniu paštu. Tiesa, administracijos telefonu atsiliepusi picerijos atstovė patikino, kad „Direktorė skaitė Jūsų klausimus, su jais susipažino ir jokios informacijos teikti nenori.“

Vis dėlto savo atsakymą atsiuntė ir piceriją atstovaujančios įmonės „Arenarta“ direktorė Ligita Riaukienė.

„Mūsų įmonė vieną kartą metuose, prieš rugsėjo 1-ąją, išleidžia naują meniu ir jame kainos būna pakitę – vienos sumažėja, kitos padidėja. Taip vyksta jau eilę metų ir priklauso nuo tiekėjų kainų kitimo metų bėgyje, o su euro įvedimu tai neturi jokio ryšio“, – patikino ji ir atsakyti į daugiau klausimų atsisakė.

Ką daryti, jei pastebite augančias kainas?

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Ekonominių interesų departamento direktorius Marekas Močiulskis paklaustas, ką reikėtų daryti, jei užfiksuojame, kad prekybininkas arba paslaugų tiekėjas pasinaudojo euro įvedimu ir nustatė nesąžiningas kainas, patikino, kad vartotojai apie tai turėtų įspėti atsakingas institucijas.

Prekių ir paslaugų kainų nurodymo, perskaičiavimo ir apvalinimo reikalavimų laikymosi privalomo kainų nurodymo litais ir eurais laikotarpiu priežiūrą pagal kompetenciją atlieka ir administracines nuobaudas skiria priežiūros institucijos.

„Vartotojai apie pastebėtus galimus pažeidimus turi informuoti atitinkamas rinkos priežiūros institucijas arba Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą tel. (8 5) 262 6760 arba el. paštu tarnyba@vvtat.lt. Be to, vartotojai taip pat gali kreiptis į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos regioninės veiklos koordinavimo skyriaus specialistus Alytaus apskrityje tel. (8 310) 20505, Šiaulių apskrityje tel. (8 41) 201 149, Utenos apskrityje tel. (8 38) 920619 , Klaipėdos apskrityje tel. (8462) 41608, Panevėžio apskrityje (8 45) 401766 ir Telšių apskrityje (8444) 20609“, – patarė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)