A. Pojavio prodiuseriniais reikalais besirūpinančios asociacijos M.A.M.A. atstovas Martynas Tyla nesupranta, kodėl šalies komercinės radijo stotys netransliuoja Lietuvai tarptautinėje „Eurovizijoje“ atstovausiančio kūrinio.

Martynas Tyla
"Tikrai jaučiasi, kad trūksta tautiečių palaikymo. Labai gaila, bet taip yra. Komercinės radijo stotys turbūt laukia, kol prasidės „Eurovizija“, nežinau", - DELFI pasakojo M. Tyla. Beje, prodiuseris pastebi, kad komercinės radijo stotys nelabai noriai  transliuodavo ir kitų "eurovizininkų" dainas.

Per alternatyvu?

Ilgametis Lietuvos delegacijos vadovas „Eurovizijoje“ Audrius Giržadas svarsto, kad komercinės stotys į savo grojaraščius „eurovizinę“ dainą priima gana nenoriai galbūt dėl to, jog kūrinys nėra komerciškas. „Galbūt jo ir negroja po du kartus per valandą“, - mano LRT prodiuseris.

Darius Užkuraitis
Radijo stoties „LRT Opus“ įkūrėjas ir programų direktorius Darius Užkuraitis pritaria tokiai galimybei. Anot jo, komercinės stotys „eurovizinį“ A. Pojavio kūrinį galbūt ignoruoja dėl to, jog jis yra pakankamai alternatyvus.

„Šiemet mes išsiuntėme dainą, kuri kaip niekad yra alternatyvi. Galbūt todėl komercinės radijo stotys nelabai nori ją groti. Andrius Pojavis kaip atlikėjas yra pakankamai alternatyvus ir plačiajai visuomenei nelabi žinomas. Todėl jį reikėtų „išsukinėti“, o komercinės stotys galbūt nenori „išsukinėti“ naujo vardo. Tačiau  tai tik spėliojimai, o kaip yra iš tiesų, sunku pasakyti“, - DELFI pasakojo muzikologas.

Leidžia senąją versiją

LRT bangomis „eurovizinė“ šių metų daina, kaip ir kiti A. Pojavio kūriniai, skamba gana dažnai. Tačiau D. Užkuraitis prisipažino, kad jis leidžia pirminę „eurovizinės“ dainos „Something“ versiją.

„Pakeistos dainos versijos dar negrojome. Aš manau, kad ją artimiausiu metu pagrosiu per LRT radiją. Kodėl jos neleidome iki šiol? Nes naujas skambesys gerokai pakeitė dainą ir aš iki šiol mąstau – gerai tai ar blogai. Nes ji dabar stipriai sukomerciškėjo. Tapo gerokai lengvesnė. Mes „Eurovizijai“ rinkome alternatyvią dainą. Tačiau aš girdėjau, kad skambesį vėl žadama keisti, tad galutinės „Something“ versijos kaip ir nėra. Todėl mes ir grojame tą versiją, su kuria Andrius laimėjo konkursą, - prisipažino D. Užkuraitis.

Donatas Bučelis
Į radiją daina pristatyta prieš kelias dienas

"Radiocentro" stoties programų direktorius Donatas Bučelis pasakojo, kad šių metų "eurovizinis" A. Pojavio kūrinys į jų radijo stotį atkeliavo tik prieš kelias dienas. Todėl jos RC eteryje ir nebuvo galima išgirsti.

"Ji mūsų eteryje nebuvo leidžiama, nes iki šiol jos neturėjome. A. Pojavio daina "Something" mus pasiekė tik praėjusią savaitę, todėl jos dar nespėjome įtraukti į naujai sudarytus savo grojaraščius", - DELFI portalui pasakojo D. Bučelis.

Radijo stoties programų direktorius pastebi, kad Lietuvoje "Eurovizinės" dainos būna išrenkamos gana anksti. Šiais metais laimėtojas paskelbtas netgi keliais mėnesiais anksčiau, nei bet kada iki šiol.

"Todėl nežinia, ar ją groti iš karto po nacionalinės atrankos, ar su ta daina bandyti įšokant vėliau į tarptautinio konkurso traukinį gegužės mėnesį. Mes, lietuviai, tą dainą žinome, todėl mūsų pačių agituoti kaip ir nereikia. O prieš "Eurovizijos" konkursą staiga vėl ja pradėti mojuoti kaip nacionaline vėliava - sunku pasakyti, ar tai labai reikalingas dalykas", - svarsto D. Bučelis.

Galbūt dainai pagalį į ratus kiša ir sėkmingai suktis komercinių radijo stočių eteryje trukdo tai, kad ji yra alternatyvi?

"Šiais laikais labai sunku nustatyti ribą tarp labai populiaraus ir labai alternatyvaus žanro. Tikrai negaliu pasakyti, kad kūrinys "Something" yra baisi alternatyva. Juk tai ne "Nirvana", ne hard rokas, - sako D. Bučelis. - Aš manyčiau, kad visų "eurovizinių" dainų lengva problema yra ta, kad jų gyvavimo laikotarpį labai sunku apibrėžti. Mes jas pradedame girdėti nuo pačių pirmųjų atrankų turų, kurie prasideda gruodžio mėnesį. Ir baigiame girdėti gegužės pabaigoje. Pusė metų - labai platus laikotarpis. Kitos dainos radijo stotyse turi kur kas trumpesnį savo gyvavimo ir populiarumo laikotarpį. Todėl ir koncentruotai nušvinta. O "eurovizinėms" dainoms per pusmetį nušvisti yra žymiai sudėtingiau."

Mindaugas Stasiulis
Problema - autorinės teisės

Radijo stoties "M-1" programų direktorius Mindaugas Stasiulis DELFI pasakojo, kad jų radijo stotis šių metų "eurovizinio" kūrinio neleido ir nežinia ar leis.

"A.Pojavio autorines teises gina ne "LATGA-A", bet NATA. Todėl mes negalime groti kūrinio, kuris atstovauja asociacijai, su kuriais mes neturime sutarties, - DELFI sakė M. Stasiulis. - Jei viskas būtų kitaip, mes tikrai grotume A. Pojavio dainą. Kiekvienais metais   transliuojame "Eurovizijos" nugalėtojų dainas. Donato Montvydo daina, beje, buvo viena iš mūsų stoties grojamiausių. Jei kojos nekištų biurokratiniai dalykai, neabejoju, kad ši daina būtų grojama "M-1" eteryje."

Tiesa, A. Pojavis, iškart laimėjęs nacionalinę "Eurovizijos" atranką, nutraukė bendradarbiavimą su NATA ir pasirašė sutartį su autorių ir atlikėjų teises ginančia agentūra Italijoje, kuri bendradarbiauja su lietuviškąja "LATGA-A".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)