Renovacijos ekspertai įspėja – neretai toks rangovų atsakymas yra pagrįstas, tad tokiose situacijose svarbu prisiminti ne tik rangovo, bet ir užsakovo, atstovaujančio daugiabučio gyventojus, pareigas. Į svarbiausius klausimus apie rangovo ir užsakovo pareigas atsako Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas.

Koks dokumentas teisiškai apibrėžia užsakovo ir rangovo santykius?

– Teisinis užsakovo ir rangovo santykių pagrindas yra pasirašyta rangos sutartis.

Kartais gali susidaryti įspūdis, jog rangovo įsipareigojimai – svarbesni nei užsakovo. Ar taip ir yra?

– Renovacijos kokybė priklauso nuo to, kaip abi pusės vykdo savo prisiimtus įsipareigojimus. Pareigas, be abejo, turi ne tik rangovas, vykdantis renovacijos darbus, bet ir užsakovas. Būtent jis atsakingas už renovacijos procesą nuo pradžios iki pabaigos.

Pavyzdžiui, renovacijos pradžioje užsakovas turi pateikti privalomuosius renovacijos projekto rengimo dokumentus statinio projektuotojui. Jeigu pastato renovacijos galimybės kelia abejonių, užsakovas turi organizuoti statinio projekto ekspertizę. Užsakovas taip pat rūpinasi statybos leidimo gavimu ir statybvietės perdavimu rangovui. Jis atsakingas ir už kokybišką techninės priežiūros organizavimą.

Po renovacijos atlikimo, užsakovas apmoka atliktus rangos darbus ir organizuoja baigto statyti statinio pripažinimą tinkamu naudoti. Be to, užsakovas visą laiką turi teikti informaciją BETAI apie renovacijos projekto įgyvendinimą.

Kokie rangovo įsipareigojimai?

– Savo darbe rangovas vadovaujasi iš anksto su užsakovu suderintais dokumentais. Pavyzdžiui, jis atlieka projektavimo darbus pagal užsakovo pateiktos specifikacijos, užduoties ir kitų pradinių duomenų nustatytus reikalavimus. Techninius dokumentus, kuriuos rengia rangovas, jis taip pat derina su užsakovu. Kai kuriais įstatymo nustatytais atvejais – ir su atsakingomis valstybės ar savivaldybių institucijomis.

Svarbu pažymėti, kad rangovas privalo laikytis rangos sutartyje nustatytų darbų terminų ne tik atlikdamas renovacijos darbus, bet ir perduodamas įvairius techninius dokumentus, tyrinėjimo darbų išvadas ir pan.

Kai BETA specialistai atlieka renovacijos darbų patikrinimą, jie tikrina ir Statybų darbų žurnalą. Kas tai per dokumentas ir kuo jis svarbus?

– Statybos darbų žurnalas – tai pagrindinis statybos darbų vykdymo dokumentas. Jame atsispindi statybos techninis prižiūrėtojo darbo rezultatai, todėl pildyti žurnalą renovuojant daugiabutį pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą būtina.

Statybos darbų žurnale fiksuojama, kaip vyksta statybos darbai, nurodoma atliktų darbų kokybė bei naudojamų statybos produktų atitiktis, statybos metu padaryti statinio projekto pakeitimai, žurnale taip pat saugomi paslėptų darbų atlikimo aktai. Čia įrašoma ir kaip vykdomi valstybinės priežiūros atstovų nurodymai.