„Pastebimos kelios Vakarų regiono plėtros tendencijos. Visų pirma tai pramonės vystymasis – Klaipėda yra laisvosios ekonominės zonos plėtros lyderė. Sulaukiame daug užklausų apie tai, kiek galime parengti inžinierių, be kurių tų įmonių atėjimas nėra įmanomas. Vakarų Lietuva savo geografine padėtimi patraukli kaip rekreacinė zona, tad sveikatingumo, poilsio paslaugoms teikti taip pat reikalingi kvalifikuoti specialistai. Senstanti visuomenė diktuoja ir padidėjusį socialinių, slaugos darbuotojų poreikį. Visus šiuos specialistus šiandien rengiame, o darbdaviai jų laukia jau dabar“, – sako KVK Studijų ir karjeros centro vadovė Vilma Bridikienė

Statistika rodo, kad 44 proc. kolegijos paskutinio kurso studentų jau turi darbą pagal specialybę, o per pirmuosius metus po studijų baigimo, sėkmingai įsidarbina 82 proc. absolventų. Dar 9 proc. nurodo sėkmingai tai padarę užsienyje. Studijos kolegijoje yra orientuotos į praktinį mokymą, tad absolventai iš karto sėkmingai taiko įgytas žinias realioje darbo vietoje ir vos 2,5 proc. absolventų nusprendžia tęsti studijas magistrantūroje.

KVK vykdo 26 biomedicinos, technologijos, fizinių ir socialinių mokslų sričių studijų programas nuolatine ir ištęstine formomis. Tarp populiariausių biomedicinos mokslų srities yra grožio terapijos, dietetikos, kineziterapijos studijų programos. Iš socialinių mokslų - logistikos vadybos, turizmo administravimo, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogikos studijų programos. Apie technologijos ir fizinių mokslų sričių specialistų poreikį, kalbama jau ne pirmus metus. Nenuostabu, kad statybos, mechanikos inžinerijos, informatikos, automobilių techninio eksploatavimo studijų programos sulaukia vis didesnio stojančiųjų susidomėjimo. Renesansą išgyvena maisto technologijų studijų programa. Šios programos antrakursė Evelina Liutikaitė pernai už jos sukurtus lašišos trapučius su jūros dumbliais parodoje „Agro Balt“ pelnė aukso medalį. Po tokios sėkmės mergina akimirksniu sulaukė potencialių darbdavių dėmesio.

Be pagrindinės pasirinktos profesijos kolegijos studentams siūloma studijuoti ir papildomą gretutinę vadybos kryptį. Studentai privalo surinkti 60 vadybos studijų krypties kreditų bei ginti du baigiamuosius darbus. Sėkmingai baigus gretutines studijas išduodamas dvigubą kvalifikaciją patvirtinantis diplomas.

KVK studentai

Įvairialypis poveikis Klaipėdos regionui

KVK svarba Klaipėdos kraštui neapsiriboja tik regiono ekonomikai reikalingų specialistų ruošimu. Kolegija aktyviai dalyvauja įvairiuose moksliniuose projektuose, vykdo reikšmingus taikomuosius mokslinius tyrimus, kurių rezultatus vėliau panaudoja visuomenė, valstybinės institucijos ar privatus verslas.

Kaip pasakoja KVK Kokybės centro vadovė Gitana Tauraitė Janušauskienė, kartu su partneriais iš Lenkijos ir Latvijos vykdomas projektas biomedicinos ir IT srityje –autoriai įžvelgia naują IT pritaikymo galimybę, padėsiančią spręsti psichologinę problemą – žmonių gebėjimą sutelkti dėmesį. Remiantis atliekamu tyrimu sukurta mobili aplikacija, kuri padeda išlaikyti dėmesį. Šio projekto rezultatai pristatomi mokslo ir verslo atstovams.

Kolegija teikia mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros paslaugas, kurias smulkiojo ir vidutinio verslo subjektai perka už inovacinius čekius, pvz.: „Sveikatai palankių bei funkcionalių užkandžių asortimento sudarymas mokyklų aparatams“, „Netradicinių aliejinių kultūrų išspaudų panaudojimas kuriant funkcionaliuosius maisto produktus“, „Programų sistema optimaliam krovinio išdėstymui transporto priemonėje“. Visai neseniai Kolegija laimėjo konkursą galimybių studijai parengti apie eismo optimizavimą Klaipėdos mieste.

Pasak kolegijos Taikomosios mokslinės veiklos centro vadovės Jurgos Kučinskienės, į taikomuosius tyrimus aktyviai įsitraukia ir motyvuoti studentai. Pavyzdžiui, šiemet vykusiame taikomosios veiklos „Darni aplinka – sveika visuomenė“ idėjų konkurse, kuriame galėjo dalyvauti visi norintys, trečiąją vietą užėmė studentas. Kolegijoje veikia ir studentų mokslinė draugija. Kiekviena KVK studijų programa turi ir savo socialinius partnerius, todėl didelis dėmesys yra skiriamas ir praktikos pasirinkimui, vadovo atrankai bei sėkmingų įgūdžių ugdymui.

Organizuodama įvairius renginius, KVK aktyviai įsilieja į uostamiesčio bendruomeninį ir kultūrinį gyvenimą. 2015-aisiais iš viso buvo organizuoti 107 renginiai, daugiausiai orientuoti į Klaipėdos krašto tradicijų puoselėjimą ir palaikymą, sportą bei gamtos išteklių išsaugojimą. Kolegijoje veikia ir populiarus folkloro teatras „Aitvaras“, o mokymo įstaigos dėstytojai veda šokio ir meno (tapyba ant šilko) terapijos užsiėmimus vaikams su Dauno sindromu bei pagalbos savipagalbos užsiėmimus Alzheimeriu sergančiųjų artimiesiems.

Geros galimybės išvykti svetur

KVK šiuo metu turi daugiau nei 140 sutarčių su užsienio aukštosiomis mokyklomis, o šiemet iš Europos Komisijos ir Lietuvos biudžeto programai „Erasmus“ sulaukė rekordinio 200 tūkst. Eur finansavimo. Kolegijos Tarptautinių ryšių skyriaus vadovės Jūratės Danielienės teigimu, dažniausiai studentai pageidauja vykti į tolimesnes, kitokios kultūros ir klimato valstybes: Ispaniją, Portugaliją, Turkiją, Graikiją. Stipresni studentai taip pat aktyviai renkasi Belgiją, su kuria KVK palaiko glaudžius ryšius.

Kolegija taip pat dalyvauja Švietimo ir mokslo ministerijos konkurse dėl kviestinių dėstytojų finansavimo, kurie uostamiestyje vidutiniškai vieši 1-3 savaites. Pernai kolegijoje dirbo 3, šiemet – net 7 vizituojantys dėstytojai iš Jungtinės Karalystės, Kanados, JAV ir kitų valstybių. Tai yra didžiausias skaičius šalyje tarp visų kolegijų. Keliskart per metus Klaipėdoje viešas paskaitas skaito garsus pedagogikos profesorius Charles'as Landreth'as.

Studijas uostamiestyje pamažu renkasi ir studentai iš užsienio. Neseniai intensyvios stažuotės metu kolegijos Sveikatos mokslų fakultete bei įvairiose Klaipėdos gydymo įstaigose viešėjo 23 studentai ir 4 dėstytojai iš Turkijos. Šiuo metu iki 10 studentų iš Indijos ir Uzbekistano Klaipėdoje studijuoja dantų higieną, bendrosios praktikos slaugą ir socialinį darbą.