Praktinio mokymo centre mokysis ne tik šios mokyklos mokiniai. Jame bus galima kelti kvalifikaciją technologijų mokytojams, laikyti technologijų egzaminus, rengti technologijų konkursus. Darbą moderniausia įranga galės išbandyti ir patobulinti savo kompetencijas pagal mainų programas iš užsienio atvykę mokiniai ir mokytojai, taip pat profesinių mokyklų mokytojai, įmonių darbuotojai.

Pasak mokyklos direktoriaus Audriaus Kurlavičiaus, Klaipėdos teritorinės darbo biržos duomenimis pardavėjo, virėjo, padavėjo ir barmeno profesijos yra vienos paklausiausių tarp paslaugų sektoriaus darbuotojų ir kvalifikuotų darbininkų. Be to, darbo rinkos prognozių duomenimis, šiais ir ateinančiais metais šios specialybės ir toliau turės didžiausias įsidarbinimo galimybes.

„Profesinės mokyklos pritraukia vis daugiau mokinių. Tam turi įtakos ir atnaujinta šių įstaigų mokymo bazė: būsimieji darbuotojai mokosi dirbti su tokia įranga, kokia diegiama moderniausiose įmonėse. Mokyklos kartu su darbdaviais ruošia specialistus, kurių reikia darbo rinkai ir kurie jau turi gerus praktinius įgūdžius, gali bei moka dirbti iškart baigę profesinio mokymo įstaigą. Kurdami pažangiausiomis technologijomis aprūpintus praktinio mokymo centrus orientuojamės į regionų, joje dirbančio verslo poreikius ir nuolat kviečiame įmones dalyvauti profesiniame mokyme, nes tik žinodamos jų lūkesčius mokyklos gali ruošti tinkamus specialistus. Turizmo sektorinio centro atidarymas pajūryje – vienas iš puikių pavyzdžių“, – sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Moderni praktinio mokymo įranga

Klaipėdos turizmo mokykloje įrengtos virėjų, konditerių, padavėjų, barmenų, prekybos specialybių mokinių praktinio mokymo patalpos, aprūpintos modernia praktinio mokymo įranga.

Praktinio mokymo centro mokomajame bare mokiniai dirbs su naujausio modelio kavos aparatais ir mokysis gaminti įvairias kavas bei arbatas, išmoks patiekti įvairius gėrimus, gamins ir puoš kokteilius, juos ruoš naujausiomis kokteilinėmis, plakikliais.

Praktinio mokymo centre virėjai ir konditeriai galės naudotis pažangiausia technika. Mokymo centre įrengti konditerijos cechai, virtuvės, konditerijos ir virėjų laboratorijos, kuriuose mokiniai galės išmokti gaminti ne tik kasdieninius bet ir naujausiomis technologijomis pagamintus patiekalus - žemos temperatūros cirkuliatoriaus pagalba gaminti maistą pagal Sous Vide technologiją (žema gaminimo temperatūra, lėtas vakumuotas maisto virimas), Pacojet įrenginiu apdoroti užšaldytą maistą ir taip pagaminti gurmaniškus ledus, pavyzdžiui morkų, varškės, duonos trupinių.
Mokinių pagaminti patiekalai bus parduodami moderniame restorane ir kavinėje. Juose įdiegta R-Keeper V7 sistema, kurios pagalba automatizuojami restorane ir bare vykstantys procesai. Restorano klientai patiekalus galės rinktis planšetiniame kompiuteryje pateiktame meniu, o užsakymus tiesiogiai gaus virtuvė. Užsisakę patiekalus, klientai galės skaityti naujienų portalus, žurnalus, naudotis kitomis naudingomis programėlėmis.

Siekia ugdyti jaunuolių verslumą

Praktinio mokymo centre prekybininkams sukurtos puikios sąlygos įgyti reikiamas kompetencijas bei tapti savo srities profesionalais.

D. Pavalkis pabrėžia, kad profesinio mokymo įstaigos ugdo ir jaunų žmonių verslumą, kad jie ne tik taptų samdomais darbuotojais, bet ir patys galėtų tapti darbdaviais. Kaip viena iš tokių priemonių – mokomosiomis įmonės, kur mokiniai ir apskaitą tvarko, ir prekėmis rūpinasi, ir darbuotojus samdo.

„Nauji praktinio mokymo centrai leidžia juose organizuoti mokymą taip, tarsi jis vyktų realioje darbo aplinkoje. Tai atitinka ir verslo poreikį stiprinti praktinį profesinį rengimą ir plėsti pameistrystę – Lietuvoje kol kas dar naują profesinio mokymo formą, kai kvalifikaciją darbuotojas įgyja darbo vietoje. Nauja įranga aprūpinti centrai yra puiki bazė organizuoti mokymus net ir moderniausių įmonių darbuotojams – nuo naujokų iki norinčiųjų tobulinti kvalifikaciją“, – sako jis.

Moderni mokymo bazė ir prekybininkams

Atnaujintose patalpose Klaipėdoje veiks verslo praktinio mokymo firma. Mokiniai mokysis steigti įmonę, tirti rinką, pirkti, parduoti prekes, kurti reklamą, vesti apskaitą, samdyti darbuotojus. Kiekvienas mokinys turės kompiuterizuotą darbo vietą su specializuota verslo valdymo programine įranga, mokysis organizuoti konferencijas, pristatyti informaciją, naudojantis interaktyviuoju televizoriumi, belaide balsavimo sistema.
Švietimo ir mokslo ministerija
Sektoriniai praktinio mokymo centrai kuriami įgyvendinant Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos lėšomis finansuojamą projektą „Profesinio mokymo infrastruktūros plėtra“. Šiuo metu Lietuvoje atidaryta 17 tokių centrų, kuriuose rengiami įvairių sektorių specialistai: transporto, statybos, medienos apdirbimo, žemės ūkio, viešbučių ir restoranų paslaugų, tekstilės ir kt.

Pirmuosius darbo kasos aparatais įgūdžius mokiniai įgis naujoje kasos aparatų klasėje, kur bus praktikuojamasi su moderniausiomis prekybos įmonėse naudojamomis PSO kompiuterinėmis kasų sistemomis, kasos stalais su kaupikliais. Prekių pajamų, išlaidų, likučių, grynųjų pinigų apskaita taip pat bus vykdoma naudojant specializuotas kompiuterines programas.

Būsimieji prekybininkai galės praktikuotis mokomosiose parduotuvėse. Jaukioje cukrainėje lankytojus džiugins pačių pagamintais ledais, kava, šviežiomis vaisių ir daržovių sultimis bei karštais konditerių keptais pyragaičiais.

Kitoje mokomojoje parduotuvėje bus galima įsigyti įvairių kasdieninės paklausos prekių.
Lietuvoje steigiama per 40 sektorinių profesinio praktinio mokymo centrų, kurie aprūpinami moderniausia praktinio mokymo įranga. Centrai steigiami jau veikiančiose profesinėse mokyklose, jose įrengiant pačią moderniausią praktinio mokymo bazę.

Mokinių daugėja

Šiemet profesinėse mokymo įstaigose mokytis panoro 21,4 tūkst. asmenų, tai 12 proc. daugiau nei buvo planuota priimti. Pernai buvo priimta 21,2 tūkst. asmenų, arba dešimtadaliu daugiau planuoto skaičiaus.

Į profesines mokyklas priimami mokiniai nuo 14 metų. Jose galima įgyti kvalifikaciją arba kvalifikaciją kartu su pagrindiniu arba viduriniu išsilavinimu. Į profesines mokyklas taip tat priimami suaugę asmenys, kurie siekia patobulinti ar įgyti naują kvalifikaciją.

74 šalies profesinio mokymo įstaigos siūlo per 200 įvairių profesinio mokymo programų įvairiuose ūkio sektoriuose: architektūros ir statybos, gamybos ir perdirbimo, inžinerijos, kompiuterijos, meno, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros, transporto, žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės ir t.t.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)