Vienintelis Panevėžyje vyrų grožio salonas „Egoistas“ buvo atidarytas dar visai neseniai – praeitų metų birželio mėnesį. Laukdama, kol abu pašnekovai atsilaisvins nuo darbų, stebėjau, kaip salono duris vienas po kito varstė įvairiausio amžiaus barzdoti vyrai. Regis, panevėžiečiai savimi rūpintis mėgsta.

Kirpykla „Egoistas“ Panevėžyje

Kaip bebūtų keista, tiek Arnas, tiek Audrius barzdų ir plaukų kirpimo amato išmoko visai neseniai. Dar prieš metus jie net nebūtų drįsę pagalvoti, kad galėtų už pinigus vyriškiams formuoti barzdas.

„Viskas atsitiko labai netikėtai. Vieną vakarą mes sėdėjome ir galvojome, ko nėra Panevėžyje. Supratome, kad čia trūksta barberinės. Iškart po to, mes pradėjome ieškotis barzdaskučio amato mokslų, nes tuo metu mes nieko apie tai neišmanėme“, – klestelėjęs ant minkštos sofos pradėjo pasakoti Audrius.

Kirpykla „Egoistas“ Panevėžyje

Netrukus jie pradėjo lankyti kursus Vilniuje veikiančiame „Barzdaskučių“ salone ir net nepradėję mokslų jie Panevėžyje labai greitai susirado reikiamas patalpas ir patys pradėjo jas projektuoti bei įrenginėti. Kaip sako Audrius, „mums visur degė žalia šviesa“.

Iš pradžių – drebančios rankos ir valerijonas

Vyrai sako, kad pradėdami barzdaskučių verslą Panevėžyje rizikavo. Jie galvojo, kad žmonės jais nepasitikės dėl patirties stokos, be to, mieste galima rasti daugybę žymiai ilgiau veikiančių kirpyklų. Vis dėlto, baltomis uniformomis dėvintys pašnekovai šypsosi, nes, anot jų, klientų tiek, kad nėra kada pasiimti atostogų.

„Tikrai rizikavome, o ypatingai Panevėžyje. Bet greičiausiai turime geras rankas ir mums sekasi. Mes kursus lankėme pusę metų. Važiuodavome į Vilnių, ten mokydavomės, grįždavome čia, kirpdavome tėvus, draugus, ką galėjome, todėl turėjome labai daug praktikos. Iš pradžių tikrai nebuvome tobuli, buvo klaidų, kirpimas užtrukdavo ilgiau, tačiau žmonės mumis pasitikėjo“, – pasakoja Audrius.
Kirpykla „Egoistas“ Panevėžyje

Taip pat, rodydamas į diplomus, gulinčius ant lentynos, jis priduria, jog kartu su Arnu niekada neslėpė, kad tvarkyti vyrų barzdas ir ūsus jie išmoko visai neseniai.

„Aš noriu šiek tiek įsiterpti, – galvą pakėlė salone Arno kerpamas rankšluosčiais apmuturiuotas vyras, – aš, žinokite, girdėjau, kaip žmonės kalba, kad čia dirbanti kompanija jau ilgą laiką dirbo barzdaskučių salonuose, tačiau grįžo į Panevėžį, nes jiems didmiestyje tiesiog nusibodo“, – apie girdėtus gandus pasakoja vyras.

Paklaustas, kaip sekėsi apkirpti pirmuosius klientus, Audrius šypsodamasis prisimena, kad labai jaudindavosi: „Rankos drebėjo ir aš anksčiau prieš kiekvieną klientą išgerdavau valerijono. Kirpdamas ar tvarkydamas barzdą aš užtrukdavau apie pusantros valandos.

Aišku, kad būdavo tų klaidų, bet klientai arba nepastebėdavo, arba pastebėdavo, bet nieko nesakydavo, nes suprasdavo, kad mes ne dešimt metų dirbantys meistrai, o ką tik kursus baigę pradedantieji. Buvo ir tokių, kurie liko nepatenkinti, bet prieš išeidami sakė, kad užsuks pas mus po metų. Taip buvo tik pirmomis savaitėmis“, – prisimena Audrius

Nauja barzda – naujas iššūkis

Anksčiau 30-metis Audrius dirbo statybose vidaus apdailininku, o jo kolega 32-jų Arnas baigė telekomunikacijos studijas Vilniaus kolegijoje ir ilgą laiką dirbo barmenu. Vyrai pasakoja, kad jiems yra tekę padirbėti ir užsienyje, tačiau niekada savęs nelaikė emigrantais, nes išvažiuodavo tik periodiškai – keliems mėnesiams.

Panevėžiečiai tikina, kad steigiant įmonę viskas vyko labai sklandžiai, tačiau sunkiausia buvo gauti pinigų pradiniam įnašui: „Viskas iš santaupų. Aš, pavyzdžiui, pardaviau mašinas ir kitus brangesnius dalykus. Reikėtų paminėti ir Darbo biržą, kuri padengė trečdalį sumos – mes pasinaudojome jų parama“, – kalba Audrius.

Kirpykla „Egoistas“ Panevėžyje

Abu pašnekovai sako, kad iki nuosavo verslo įkūrimo pinigų stygiumi nesiskundė, tačiau ieškojo įdomesnio darbo pobūdžio.

„Man statybose buvo neįdomu, nors pinigai ir geri. Ėjau į šitą sritį iškart po dvyliktos klasės, nes čia galima lengviausiai užsidirbti pinigų. Dirbant barzdaskučiu atrodo, kad kiekviena barzda yra vos ne kaip iššūkis. Be to, dabar darosi vis įdomiau. Iš pradžių žmonės eidavo ir užsisakydavo klasikinį kirpimą, o dabar jau nori kažko daugiau, kad kažką išskutinėtume“, – šypsosi Audrius.

Vyrai sako, kad „Egoistas“ yra ne tik grožio salonas, bet ir vyrų susibūrimo vieta, kur jie gali atsipalaiduoti, pabendrauti, išgerti mėgstamų gėrimų. Pasak verslininkų, moterys čia laukiamos, bet neaptarnaujamos.

Kirpykla „Egoistas“ Panevėžyje

„Mūsų tikslas ir buvo šitą vietą padaryti vyrų kirpykla. Žinoma, čia moterys įleidžiamos, bet mes jų aptarnauti neplanuojame. O kodėl? Todėl, kad vyrai turi turėti nors vieną vietą Panevėžyje, kur nėra moters. Mieste yra vyrų kirpyklų, bet juos ten kerpa tik moterys. Mes labiau orientuojamės į vyrus, nes šiais laikais jų išvaizdai reikia daugiau dėmesio“, – tikina pašnekovas.

Salone barzdos tvarkymas kainuoja 15 Eur, klasikinis vyriškas kirpimas taip pat 15 Eur. Teikiamos ir kitos paslaugos, be to, salone atsiranda nauja paslauga – vyriškas higieninis pėdų ir rankų nagų tvarkymas.

Arnas sako, kad kirpyklą „Egoistu“ pavadino todėl, kad jų teikiamos paslaugos yra skirtos vyrui, norinčiam pasiglostyti savo savimeilę ir negailinčiam laiko savo grožiui.

Tolimesnis gyvenimas tik Panevėžyje

Baigdamas tvarkyti savo kliento barzdą Arnas užsidegęs pasakoja, kad išvažiavęs studijuoti į Vilnių, manė, kad niekur kitur iš ten nesikels, o gimtąjį Panevėžį tuo metu laikė kaimu. Dabar abu savo tolimesnį gyvenimą planuoja tik gimtajame mieste.

Kirpykla „Egoistas“ Panevėžyje

„Dabar aš jau nebenorėčiau grįžti į Vilnių, ten tokie milžiniški kamščiai. Tiek čia yra iki to Vilniaus – valanda kelio. Aišku, smagus buvo tada gyvenimas, tačiau dabar jau kiti prioritetai. Prieš metus susituokiau su žmona, o čia, Panevėžy, tėvams bus galima ir vaikus palikti“, – kalba Arnas ir priduria, kad Vilniuje jų verslas turėtų labai daug konkurencijos, o ir patį Panevėžį, anot jo, norisi kažkaip atgaivinti.

Pašnekovų nuomone, Panevėžyje gerai apmokamą darbą rasti labai sunku, be to, reikia turėti daug patirties. Arnas sako, kad savas verslas jiems leidžia būti labiau užtikrintiems dėl savo ateities ir nesigaili nei į naują amatą, nei į naują verslą investuoto laiko ir pinigų: „Turint savą verslą gyvenimas tampa visai kitoks ir tu gali būti užtikrintas dėl savo ateities. Panevėžy nėra labai lengva rasti gerą darbą, o mes irgi nebuvom tikri, kad mums pasiseks, tačiau rizikavome. Galvojome, kad jeigu nepavyks, tai patalpas kokiai nors kirpyklai išnuomosim“, – šypsosi Arnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)